Minciunele, uscatele, ciurigai ardelenesti – reteta originala traditionala

Ce-ai zice de un desert rapid, delicios și cu ingrediente la îndemână? Poate fi folosit ca înlocuitor de succes pentru deserturile din comerț. Ciurigăi sunt soluția ideală.

Știați că acest desert este întâlnit peste tot prin țară, dar cu diferite denumiri? Cele mai adesea este denumit ciurigăi, minciunele, uscățele.

Rețea este foarte simplă, iar mulți dintre noi am fost răsfățați de bunici cu ciurigăi. Pregăting acest desert, ducem mai departe rețeta străveche și amintirea bunicilor.

În cele ce urmează îți prezint rețeta de ciurigăi a bunicii mele, cu care am crescut. Acordă-i o șansă și vei cuceri pe toată lumea. 

Ingrediente ciurigăi

  • 500 grame făină albă de grâu
  • 100 grame unt la temperatura camerei
  • 100 grame iaurt
  • 3 gălbenușuri
  • 2 ouă la temperatura camerei
  • 4 linguri zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat
  • ulei de floarea soarelui pentru prăjit
  • sare

Timp de pregătire: 25 minute.

Timp de gătire: 25 minute.

Timp total: 50 minute.

Porții: 50.

Cum se face ciurigăi

Într-un bol amestecați făina cernută cu praful de sare. În alt bol amestecați folosind un tel sau mixer ouăle, gălbenușurile și zahărul.

După ce s-a dizolvat zahărul, adăugați untul lăsat la temperatura camerei peste ouă și amestecați până au dispărut cocoloașele. Dacă e direct de la frigider, este necesar să îl topiți și mai apoi să îl amestecați cu ouăle.

Într-un pahar lingurița de bicarbonat este stinsă cu iaurtul. Eu prefer adesea iaurtul grecesc.

Adăugați făina peste ouă, urmată de iaurt și frământați până se desprinde aluatul de pe pereții vasului. Pe un blat de bucătărie răsturnați aluatul și frământați-l până devine ușor elastic, aducând marginile spre interior.

În cazul în care este prea vârtos, mai adăugați iaurt, iar dacă este prea subțire, mai adăugați făină. Îl lăsați la dospit acoperit cu un prosop timp de 10-15 minute.

După ce a dospit, se trece la formarea ciurigăilor. Pe un blat de bucătărie presărat cu făină întindeți o foaie cât mai dreptunghiulară de aluat cu o grăsime de jumătate de centimetru.

Cu un cuțit a cărui lamă este trecută prin făină sau cu o rotiță de tăiat pizza, delimitați romburi cu laturi de 5 centimetri. Luați fiecare romb și îi creați o gaură în mijloc prin care veți trece un colț, ca la o fundiță, lungindu-l puțin. Resturile de aluat se frământă cu altă bucată de aluat pentru o nouă rundă de ciurigăi.

Într-o oală adâncă puneți ulei de floarea soarelui la încins. Adăugați bucățile de ciurigăi la prăjit în baia de ulei încins.

Prăjiți ciurigăii timp de 2-3 minute pe o parte sau până devin aurii. Cu o paletă îi scoateți din ulei și îi puneți pe prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Repetați pașii până terminați aluatul. Pe măsură ce prăjiți și uleiul scade, mai adăugați ulei și lăsați-l la încins înainte de pune ciurigăii la prăjit.

Cum se servesc ciurigăi

Ciurigăi se servesc cel mai adesea cu un strat de zahăr pudră deasupra, dulceață de prune sau lapte cald. 

Lasă un comentariu