Mancare de varza calita cu carne de porc la cuptor si afumatura – reteta noua, dulce

Continuând seria de mâncăruri care se pregătesc rapid și a căror rețetă nu necesită foarte mult efort sau experiență din partea bucătarului, astăzi vom vorbi despre o mâncare de varză dulce, delicioasă, proaspătă și foarte ușor de pregătit!

Să vă spun sincer, această rețetă este una dintre preferatele mele, mama mea obișnuia să o gătească adesea atunci când eram copii, pentru că se prepară foarte rapid și nu aveți nevoie de cine știe ce ingrediente, iar pe vremea aceea, acest lucru era deosebit de important!

Mama mea pregătea acest fel de mâncare cu varză dulce, proaspătă, cu carnea de porc pe care o avea ea de când tăiau bunicii porcul crescut de ei. Adăuga sare, piper, puțin cimbru uscat și chimen. O particularitate interesantă a acestei rețete este că nu conține suc de roșii, iar sosul pe care îl are provine în totalitate de la varză.

Carnea de porc pe care o vom folosi sunt bucățele rămase de la fasonat, de pulpă, spată, dar și fâșii cu un conținut mai ridicat de grăsime, cum sunt cele de pe burtă, asemănătoare kaiserului.

Așa cum v-am obișnuit, rețeta nu are neapărat cantități fixe de ingrediente pe care trebuie să le adăugăm, ci respectă anumite proporții: la un kilogram de carne, adăugăm un kilogram jumătate de varză. Mai jos vă voi prezenta pas cu pas această rețetă astfel încât și dumneavoastră să vă puteți bucura de delicioasa varză cu carne și vă garantez că această rețetă va deveni rapid una dintre prefereatele dumneavoastră!

Ingrediente mancare de varza 

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ un kilogram de carne de porc 
  • Un kilogram și jumătate de varză dulce
  • Trei cepe
  • lingură de untură
  • Sare
  • Piper
  • Chimen
  • Cimbru uscat
  • Un ardei roșu
  • 100 de ml de vin alb

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: două ore

Timp total: 2 ore 30 de minute

Porții: 8 porții

Cum se face o mancare de varza – Mod de preparare   

Vom începe prin a ne ocupa de carne. Eu am porționat o pulpă de porc, pe care am tăiat-o în bucățele de dimensiuni potrivite pentru o porție de mâncare. Dacă mai aveți carne prin congelator, o puteți folosi fără probleme. 

Vom spăla și vom porționa și cepele, tăindu-le solzișori de dimensiune potrivită. Vom avea nevoie de o oală de dimensiuni potrivite în care vom pune fie o lingură de untură, fie două linguri de ulei de floarea soarelui la încins, la foc mare. Vom rumeni bucățile de carne pe toate părțile, întorcându-le cu spatula.

Tot acum vom asezona preparatul, adăugând sare, piper și chimen. Vom pune în oală la călit și solzișorii de ceapă timp de două minute, după care vom stinge tot amestecul prin adăugarea vinului alb. 

Trebuie să aveți puțină răbdare și să așteptați să se evapore alcoolul din preparatul nostru, apoi vom adăuga 100 de ml de apă, neapărat caldă, și vom acoperi cratița cu un capac potrivit. Ne dorim să înăbușim carnea de porc, tot aces proces durează aproximativ 40 de minute, timp în care trebuie să mai adăugați din când în când apă deoarece tinde să se evapore și să scadă.

Cum se pregateste varza dulce pentru calit? 

Cât timp fierbe amestecul nostru, noi vom trece să pregătim varza dulce pentru călit. Vom tăia căpățânile de varză în patru, pentru a fi mai ușor de manevrat. Apoi, le vom tăia în fâși, nu foarte subțiri deoarece nu ne dorim să se topească.

Vom pune fâșiile de varză într-un vas de dimensiuni potrivite și vom adăuga puțină sare. Sarea facilitează procesul de frăgezire al verzei, astfel încât o vom freca încet cu mâinile, frământând-o, ca să se înmoaie puțin. 

Când vom ajunge în acest punct, veți observa că bucățile de carne de porc vor părea aproape gata și în acest moment ar trebui să fie destul de ușor să treceți cu furculița prin ele. Vom adăuga și varza tocată în cratiță, dar și un ardei roșu tocat mărunt, pentru a da o culoare deosebită preparatului nostru. Amestecăm totul pentru a omogeniza compoziția și adăugăm și cimbrul uscat.

Punem din nou capacul pe cratița noastră, deoarece vrem să se înăbușe tot preparatul. Probabil ați observat deja că nu am adăugat deloc suc de roșii, ei bine, acest lucru se datorează faptului că varza dulce tinde să își lase destulă apă și nu va mai fi necesar să adăugăm alt lichid.

Va dura aproximativ douăzeci de minute până când mâncarea noastră de varză va fi gata. Trebuie să mai amestecăm din când în când ca să ne asigurăm că nu se lipește și nu se arde preparatul nostru. 

Ce miros mi-a invadat bucătăria, un miros proaspăt, delicios! După ce au trecut cele 20 de minute, am oprit focul aragazului. Puteți să ajustați cantitatea de sos pe care o obțineți, dacă vă place cu mai puțin, vă recomand să scoateți capacul cratiței și să lăsați preparatul să fiarbă încă 5 minute fără capac.

Poftă bună!

Cum se serveste o mancare de varza 

Desigur, eu nu concep servirea acestui fel de mâncare fără mămăligă caldă și smântână cu mărar și pătrunjel alături! Îl servim fierbinte, imediat cum este gata! Ce aromă și ce gust dulceag are, nici nu vă pot explica în cuvinte cât de aromat este acest preparat!

Îmi place de asemenea să îl servesc alături de pâine de vatră proaspătă! Cât poate să fie de gustos, ce aromă deosebită are carnea de porc călită și cât de sățios și consistent este acest fel de mâncare!  Ardeiul gras și-a făcut perfect treaba, iar preparatul nostru are o culoare roșiatică atractivă și o savoare aparte!

Singurul mod în care vă puteți convinge de aceste lucruri este să pregătiți chiar dumneavoastră această rețetă simplă și rapidă! Sunt convinsă că o să devină rapid unul dintre preparatele dumneavoastră preferate! 

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această delicioasă mâncare de varză dulce cu carne de porc fragedă alături de mine și sper că vă veți întoarce la această ori de câte ori veți dori să o preparați din nou! 

Lasă un comentariu