Mancare de urzici delicioasa cu usturoi, de post, scazute – ingrediente, cum se fac, servire

Urzicile, un aliment extrem de bogat în nutrienții și mineralele necesare corpului nostru pentru a-și îndeplini procesele celulare, fiind în mod special o sursă importantă de fier! Însă cum le gătim? Știm că urzicile pot fi foarte amare dacă nu sunt gătite în mod corespunzător și parcă ar fi păcat să irosim și urzicile și timpul nostru prețios greșind rețeta.

De aceea, astăzi vom pregăti împreună o mâncare delicioasă de urzici, care vă va încânta și prin aportul ei sănătos nutrițional, dar și prin textura deosebită și aroma delicioasă! Este o rețetă extrem de simplă, foarte ușor de preparat, pe care o voi explica pas cu pas ca să ne asigurăm că ați înțeles ce trebuie să faceți pentru a o pregăti! Să începem!

Ingrediente mancare de urzici 

Ingrediente mancare de urzici

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Jumătate de kilogram de urzici proaspete, de preferat cele primăvăratice, fragede
  • 4 fire de ceapă verde
  • lingură de mălai
  • lingură de făină
  • Sare
  • 20 de ml de ulei de floarea soarelui
  • Aproximativ 500 ml de apă în care ați fiert urzicile
  • Usturoi verde sau leurdă

Sugestie de servire:

  • Mălai pentru mămăliguță
  • Hrean
  • Oțet

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 35 de minute

Porții: patru porții

Cum se face mancare de urzici – Mod de preparare 

Mare mi-a mai fost bucuria când am mers în piața de legume și am dat de o tarabă cu urzici! Imediat am luat și eu, vă dați seama că nu puteam rata așa ocazie. Aveți grijă când vă ocupați de curățarea și spălarea acestora, trebuie neapărat să purtați mânuși de cauciuc, altfel vă veți răni.

Vom începe prin a alege urzicile de orice plante străine și orice fire uscate! Le vom spăla apoi în mai multe ape reci, până când apa va rămâne curată după ce spălăm urzicile. Acesta este un pas deosebit de important, deoarece se află multe fire străine, praf și insecte printre urzicile noastre, așa că ne dorim să fie curate înainte să le punem la opărit.

Cat timp se oparesc urzicile? 

Cat timp se oparesc urzicile?

Vom pune o cratiță mare cu apă la fiert și din momentul în care apa începe să fiarbă, vom pune urzicile și le vom lăsat fix două minute să clocotească. Nu vrem să distrugem mineralele și fierul din structura acestora, ne trebuie doar să opărim puțin urzicile.

Nu aruncăm apa în care am pus urzicile noastre, ne va trebui mai târziu. Vom strecura repede urzicile și le vom ține sub un jet de apă rece astfel încât să le răcim rapid. Le vom lăsa apoi să se scurgă.

După ce s-au mai răcit și s-au și scurs, le vom pune pe un tocător unde le vom porționa mărunțel, astfel încât să fie mai ușor de consumat.

Cum se face sosul pentru mancarea de urzici?    

Pentru a începe pregătirea sosului, vom spăla foarte bine firele de ceapă și le vom toca mărunt. Apoi, într-o tigaie vom pune ceapa la călit, în puțin ulei. O vom lăsa până când va deveni translucidă, apoi vom adăuga pe rând mălaiul și făina și vom amesteca, lăsându-le pe foc aproximativ un minut.

În acest amestec vom adăuga treptat cei 500 de ml din apa în care au fiert urzicile, cu ajutorul unui polonic. Sosul acesta va căpăta o consistență ca de smântână, groasă, și va trebui să fiarbă puțin timp ca să se lege. Vom amesteca viguros în el ca nu cumva să se lipească.

Când sosul va căpăta consistența dorită, vom adăuga urzicile opărite, tocate mărunt și vom mai lăsa întregul amestec încă 3 minute pe focul aragazului. În acest timp, vom continua să amestecăm astfel încât preparatul nostru să nu se lipească.

Tot acum este momentul să gustăm din mâncarea de urzici și să o asezonăm după bunul nostru plac. Eu de obicei adaug acum și niște usturoi verde sau dacă nu am, pur și simplu 2-3 căței de usturoi mărunțiți pentru o aromă și o savoare deosebită.

Vom amesteca încă puțin și vom opri focul aragazului! Gata, mâncărica noastră de urzici este gata! Și ce culoare vie și faină are!

Poftă bună!

Cum se serveste mancare de urzici 

Cum se serveste mancare de urzici

Mie îmi place să servesc mâncarea de urzici fierbinte, imediat cum este gata! Pun repede și de o mămăliguță cu smântână și fac repede și un hrean ras cu oțet pe care fiercare îl adaugă în mâncarea de urzici și gata, cina este servită!

Este deosebit de savuroasă și sănătoasă, având un aport ridicat de fier pentru organism! Nouă ne place această mâncărică atât caldă, cât și rece, iar dacă nu ținem post o să servim cu siguranță mâncarea de urzici lângă ouă pregătite sub formă de ochiuri sau fierte, cu chiftele din carne de pui sau cu frigănele de pui cu roșii, ardei și ceapă pe grătar! 

Posibilitățile sunt nenumărate! Există și multe alte feluri de a pregăti această mâncare de urzici, mama mea fierbea urzicile și le pasa cu blenderul, aceasta fiind o alternativă populară pentru urzicile sleite, însă mie sincer îmi place un pic mai mult textura acestui preparat decât cea a urzicilor sleite clasice.

Un sfat important de care trebuie să țineți seamă atunci când pregătiți mâncarea această de urzici este să nu opăriți urzicile prea mult timp, pentru că își pierd și din proprietățile lor miraculoase, dar și gustul specific, delicios! Două minute în apa care fierbe sunt suficiente pentru a se înmuia puțin, nu e nevoie de mai mult timp, altfel își vor pierde și culoarea verde atrăgătoare și vor deveni închise la culoare.

Combinate cu spanac, leurdă și puțin usturoi, puteți pregăti o mâncărică sănătoasă, consistentă și savuroasă, bogață în nutrienții necesari pentru a menține sănătatea organismului dumneavoastră!

Sper că v-a plăcut această rețetă de mâncare de urzici și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți mâncare de urzici. Urzicile sunt delicioase de pregătit primăvara, atunci când abia încep să apară, fiind crude și delicioase în combinație cu mămăliguța fierbinte și hreanul proaspăt sau la oțet!

Lasă un comentariu