Mancare de mazare – reteta cu carne de pui sau porc scazuta

A venit rândul să avem în prim plan mâncarea acesta delicioasă de mazăre cu carne, datorită faptului că este unul dintre preparatele cele mai ușoare pe care le puteți pregăti! Eu gătesc adesea acest fel principal de mâncare pentru că este unul dintre favoritele soțului meu și mie mi se pare că se gătește ușor, deci amandoi câștigăm.

Folosesc de cele mai multe ori mazăre fie proaspătă, fie congelată pentru acest preparat. Mazărea la conservă nu mi se pare potrivită deoarece ea vine deja fiartă și se obține un preparat de o consistență mult prea asemănătoare cu cea a unui piure. Cel mai bine optați pentru mazărea congelată.

La această mâncare de mazăre eu prepar și găluște de făină, deoarece mi se pare că merg de minune cu gustul dulceag pe care îl are mazărea. Pentru a asezona preparatul, vom folosi sare, pipe și boia de ardei dulce. Carnea pe care o vom folosi este fie de porc, fie de pui, după preferințele dumneavoastră!

Desigur, nu putem uita de mărarul verde proaspăt pe care îl vom adăuga acestui preparat delicios! Mi se pare că nota finală este acordată de către mărar, fără el nu știu dacă acest preparat ar fi la fel!

Însă haideți să lăsăm vorbăria la o parte și să trecem direct la pregătirea acestei delicioase rețete de mazăre cu carne, ca și dumneavoastră și familia dumneavoastră să vă puteți bucura de ea!

Ingrediente mazare cu carne

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ o jumătate de kilogram de carne de porc tocată în cubulețe
  • Două linguri de ulei de floarea soarelui
  • Sare
  • Piper
  • Două cepe
  • lingură de boia de ardei dulce
  • jumătate de kilogram de mazăre 
  • Mărar proaspăt

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 75 de minute

Timp total: o oră jumătate

Porții: 4 porții

Cum se face mazare cu carne – Mod de preparare 

Această mâncare de mazăre poate fi făcută fără probleme și cu carne de pui, însă eu de data aceasta am ales să folosesc carne de porc, deoarece mi-a rămas niște piept de porc mai gras și ceva pulpă de porc. Le-am tăiat în bucățele de dimensiune potrivite, în cubulețe mici și am tocat și ceapa solzișori, destul de mărunt.

Vom avea nevoie de o tigaie cu pereții înalți în care vom pune uleiul de floarea soarelui la încins.  Când va fi suficient de încinsă, vom pune în tigaie și bucățele de carne de porc și le vom sotat la foc mare timp de zece minute. Trebuie să le rumenim frumos pe toate părțile, întorcându-le cu o spatulă pe fiecare parte.

O să vedeți că în primele minute își vor lăsa apă, însă aceasta se va evapora destul de repede. Vom adăuga și ceapa tocată, vom asezona preparatul cu sare și piper. Acum este momentul în care acoperim tigaia noastră cu un capac și reducem flacăra aragazului, călind ceapa până devine translucidă. 

Tot acest proces durează puțin timp, aproximativ cinci minute. După acest timp, vom lua capacul de deasupra tigăii și vom adăuga o lingură cu vârf de boia de ardei dulce și două căni de 250 de ml de apă caldă. Nu ne dorim ca boia de ardei să se prăjească, deoarece capătă un gust neplăcut.

Apoi, vom acoperi iar tigaia și vom lăsa amestecul să fiarbă timp de o oră. Focul aragazului trebuie să fie mic, vă recomand să începeți să testați carnea după o jumătate de oră, să vedeți când este gata. În acest timp vom urmări să nu scadă prea tare compoziția, adăugând apă caldă de fiecare dată când va fi nevoie.

După o oră, vom adăuga în tigaia noastră și mazărea dar și ceapa verde tocată mărunt. Ce îmi place mie în mod special la mazăre este că fierbe foarte repede comparativ cu alte legume. Nu trebuie să se înmoaie mult prea tare și nici să devină maronie.

Vom amesteca tot preparatul și vom mai completa cu apă caldă din în când, să ne asigurăm că mazărea are în ce să fiarbă. Mazărea noastră trebuie să fie încă verde la final și să își păstreze integritatea.

De aceea, tot acest proces nu durează decât zece minute, iar bobițele de mazăre sunt acum moi, dar nu se terciuesc ușor. Compoziția preparatului meu este mai apoasă, deoarece o să prepar în continuare și găluști mici de făină. Aceste găluști vor fi pregătite și fierte separat, într-o cratiță cu apă și un vârf de sare. 

Când sunt gata, le scurgem de apă și le adăugăm peste mâncărica noastră de mazăre cu carne. Vom opri focul aragazului și vom amesteca ușor, astfel încât să nu strivim găluștile de făină. Acum este momentul în care vom gusta preparatul nostru și îl vom mai asezona, dacă va fi necesară corectarea gustului.

Apoi, vom acoperi preparatul și vom lăsa puțin mazărea cu carne să se odihnească aproximativ zece minute, timp în care găluștele de făină își vor trage sos și vor deveni și mai gustoase. În acest timp, noi vom spăla și vom toca niște mărar verde proaspăt pe care îl vom pune în preparatul nostru, chiar înainte de servire! Poftă bună!

Cum se serveste mazare cu carne 

Această mâncărică de mazăre cu carne de porc este cea mai bună servită fierbinte, abia luată de pe focul aragazului! Ce aromă mi-a invadat bucătăria și cât de delicios poate să fie acest preparat! Pe masă se găsește smântână ca fiecare să își poată adăuga lângă mazărea cu carne puțină!

Eu de obicei pun repede și de o mămăligă pe care o servim caldă alături de această mâncărică de mazăre! Este delicioasă! Carnea de porc s-a rumenit și înăbușit perfect, este fragedă și gustoasă, iar mazărea nu este nici terciuită, nici maronie, așa cum am mai văzut prin alte rețete!

Dacă doriți, puteți servi această mâncărică de mazăre alături de alte garnituri, cum ar fi piureul de cartofi sau chiar orezul simplu fiert! O să devină rapid una dintre rețetele dumneavoastră preferată, datorită gustului și aromei de care dă dovadă mâncarea de mazăre cu carne pregătită după această rețetă!

Lasă un comentariu