Mancare de linte rosie delicioasa – cum se prepara reteta turceasca, de post

Fie că vă pregătiți pentru perioada postului sau pur și simplu vă doriți o rețetă sănătoasă și consistentă, astăzi voi veni cu o rețetă simplă, dar delicioasă în ajutorul dumneavoastră! O să vă placă așa de mult încât sunt convinsă că veți mai reveni din când în când la ea!

Este vorba despre delicioasa mâncare de linte roșie, simplă sau cu cârnați afumați! Această mâncare este extrem de savuroasă și vă va surprinde cu savoarea sa intensă, așa că haideți să o preparăm împreună pas cu pas! Să începem!

Ingrediente mancare de linte rosie 

Ingrediente mancare de linte rosie

Pentru a pregăti această rețetă de linte roșie veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250-300 de grame linte uscată
  • 20 de ml de ulei de floarea soarelui
  • 3 cepe de dimensiune medie
  • 8 căței de usturoi
  • Un morcov de dimensiune medie
  • Un ardei roșu kapia
  • Sare
  • Piper
  • Puțin chimen
  • Boia de ardei dulce și iute
  • 250 de ml pastă de roșii
  • Cârnați afumat (dacă țineți post puteți să-i omiteți)

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: o oră

Timp total: o oră jumătate

Porții: 4 porții

Cum se face mancare de linte rosie – Mod de preparare 

Vom începe prin a pregăti cantitățile corespunzătoare de ingrediente. Am ieșit repejor în piață și mare mi-a fost mirarea când am văzut linte uscată, desigur că a trebuie să cumpăr! Dacă nu aveți linte uscată, nu vă faceți griji, puteți folosi și două conserve de linte și nu veți mai avea nevoie să fierbeți lintea, această vine deja prefiartă în conservă.

Vom avea nevoie de o cratiță mai încăpătoare în care vom pune linte. Vom turna apă rece astfel încât să fie acoperită lintea și vom adăuga o linguriță de sare. Când va începe să clocotească apa, vom mai lăsa acest amestec aproximativ 15 minute cronometrate. 

Nu ne dorim să se fiarbă prea mult lintea, pentru că devine sfărâmicioasă și se strivește ușor. Ne dorim să rămână întreagă astfel încât să ne putem bucura de ea. După ce trec cele 15 minute, vom opri focul aragazului și vom scoate lintea cu ajutorul unei strecurători. 

Dacă ați folosit conserve de linte, este suficient doar să le scurgeți de lichid și puteți trece la pregătirea sosului pentru aceastea!

Cum se face sosul de legume pentru mancarea de linte rosie? 

Cum se face sosul de legume pentru mancarea de linte rosie?

Vom începe prin a spăla toate legumele. Le spălăm bine de tot sub un jet de apă, le vom curăța de coajă și de semințe, apoi le vom toca. Tocăm ceapa mărunt, vom zdrobi sau da pe răzătoare usturoiul, ardeiul îl vom porționa în cubulețe mărunte, iar morcovul îl vom toca în rondele subțiri.

Dacă preparați mâncarea de linte roșie cu cârnați, atunci acum este timpul să ne ocupăm de gătirea acestora. Vom începe prin a cresta cârnăciorii pentru ca aceștia să nu explodeze. Îi vom prăji într-o tigaie încinsă, iar când vor fi gata îi vom scoate și îi vom lăsa deoparte momentan.

Apoi, vom trece la călirea legumelor. În aceeași tigaie, vom pune puțin ulei de gătit de floarea soarelui și vom pune la călit toate legumele, în afara de ardei și doi căței de usturoi pe care îi vom adăuga mai târziu. Le vom lăsa la călit în uleiul încins timp de 3-4 minute, amestecând astfel încât să nu se lipească de pereții tigăii.

Apoi vom adăuga și cubulețele de ardei împreună cu chimenul. Cantitatea de chimen pe care o adăugați depinde de preferințele dumneavoastră, eu folosesc doar o jumătate de linguriță. Vom amesteca pentru încă 5 minute legumele.

Apoi, vom adăuga o cană de apă caldă ca să stingem amestecul. Acum, legumele ar trebui să fie translucide, sticloase. Vom adăuga o lingurință de boia de ardei dulce și o jumătate de lingurință de boia de ardei iute, apoi adăugând și sucul de roșii.

Acum este momentul să ne ocupăm și de asezonarea acestui fel delicios de mâncare! Vom pune sare, piper după preferințele noastre. Dacă vă place dafinul, puteți adăuga și una sau două foi de dafin acestui amestec, fără nicio problemă. 

Vom acoperi parțial mancarea de linte roșie cu un capac și vom lăsa totul să fiarbă la foc mic, timp de un sfert de oră, până când sosul va începe să scadă. Este timpul să gustăm morcovii și să vedem dacă s-au pătruns. Dacă aceștia par a se fi înmuiat, vom adăuga și lintea fiartă, scursă și răcită peste legumele din tigaie.

Vom lăsa totul la fiert încă 3- 4 minute, apoi vom adăuga cățeii de usturoi feliați subțire și vom amesteca cu grijă, astfel încât să nu strivim lintea. Vom opri focul aragazului și vom lăsa mâncarea acoperită cu un capac pentru încă 10 minute să se odihnească.

În acest timp, lintea va mai absorbi din sos și veți putea observa cum se va mai reduce cantitatea de lichid din tigaie. Gata, mâncarea noastră de linte roșie este acum gata! Poftă bună!

Cum se serveste mancare de linte rosie 

Cum se serveste mancare de linte rosie

Desigur, mie îmi place să pun repede și de o mămăligă, în special când pregătesc mâncarea de linte roșie cu cârnăciori! Este o combinație faină tare, mămăliga aburindă împreună cu această mâncarea de linte roșie fierbinte, imediat cum este gata!

Spăl repede și două, trei fire de pătrunjel proaspăt și le toc mărunt, apoi îl presar pe deasupra acestui fel de mâncare savuros! Este sățios, delicios servit atât fierbinte, cât și rece! Îmi place că este foarte ușor să adaptăm rețeta astfel încât o putem pregăti și în perioadele în care ținem post și nici nu simțim lipsa cărnii din această rețetă!

De asemenea, atunci când folosiți linte la conservă se reduce exponențial timpul de pregătire a acestei rețete, fiind gata în mai puțin de o jumătate de oră! Ce să mai, un deliciu!

Sper că v-a plăcut și dumneavoastră această rețetă de mâncare de linte roșie la fel de mult cum îmi place mie și sper că n-ați întâmpinat nicio dificultate atunci când ați preparat-o! Mâncarea de linte roșie este un preparat foarte ușor de pregătit, sățios și sănătos pe care îl gătesc cu drag de fiecare dată când ne este poftă!

Lasă un comentariu