Mancare de gutui de post – reteta simpla cu ceapa

Astăzi o să discutăm despre o rețetă mai specială – mâncarea de gutui cu carne, o rețetă tradițională ardelenească pe care toată lumea ar trebui să o încerce măcar o dată în viață! Gustul acrișor complementează perfect savoarea cărnii de pui sau de vită, iar sosul ușor caramelizat aduce chiar un plus de aromă acestui preparat.

Gutuile sunt adesea utilizate pentru prepararea mâncărurilor în rețetele franțuzești și cele germane datorită aromei și gustului lor deosebit. Carnea pe care o puteți folosi pentru prepararea acestui fel principal de mâncare poate fi fie carne de rață, pulpe de pui, pulpă de porc sau piept de vițel. Carnea mai grasă este mai potrivită în general, așa că dacă alegeți pui, asigurați-vă că păstrați și pielea pe pulpe.

O să mai aveți nevoie de unt gras la temperatura camerei pentru această rețetă și va mai fi necesar să cunoașteți modul de caramelizare al bucatelor de carne. Dacă nu, nu vă descurajați, vom învăța împreună pe parcursul acestui articol.

Deci, haideți să pregătim împreună delicioasa mâncare de gutui cu carne! 

Ingrediente mancare de gutui 

Pentru a pregăti mâncarea de gutui cu carne, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • jumătate de kilogram de carne (așa cum am spus, fie de vițel, de porc sau de pasăre, însă cu piele)
  • jumătate de kilogram de gutui
  • 150 de grame de unt cu cel puțin 80% grăsime
  • lingură de ulei de floarea soarelui sau de măsline
  • lingură de făină
  • Sare
  • Piper
  • Puțină scorțișoară măcinată
  • 100 ml de vin dulce
  • 20 de ml de congnac
  • 50 de grame de zahăr
  • Sucul de la o jumătate de lămâie

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 90 de minute

Timp total: 2 ore

Porții: 4 porții

Cum se face o mancare de gutui – Mod de preparare  

Cum se pregatesc gutuile pentru mancare? 

Vom începe prin a îndepărta puful de pe gutui, prin frecarea acestora cu ajutorul unui prosopel de bucătărie. Apoi, le vom trece sub un jet de apă rece și le vom tăia în patru, fără să le îndepărtăm coaja. Vom îndepărta miezul de consistență tare în care se găsesc semințele și le vom felia subțire.

Bucățile de gutui pe care le-am obținut vor fi puse într-un vas cu apă rece în care am adăugat sucul de la o jumătate de lămâie. Acest pas se realizează ca să ne asigurăm că gutuile noastre nu se vor oxida și nu își vor schimba culorile, înnegrindu-se.

Cum se pregateste carnea pentru mancarea de gutui? 

În ceea ce privește carnea, vom începe prin porționarea acestei în cuburi de dimensiuni potrivite, după preferințele dumneavoastră. Ale mele aveau latura de aproximativ 2.5 centimetri. Apoi, ca să nu mai fie  necesar să adăugăm făina în compoziția sosului pe care îl vom pregăti, vom trece bucățile de carne prin făină. 

Asezonarea cărnii este un pas care va fi realizat mai târziu, pe parcursul acestei rețete, așa că, în acest moment este necesar să punem la încins o tigaie cu pereții înalți, în care vom topi untul împreună cu o lingură de ulei, fie de măsline sau de floarea soarelui. Este necesar să adăugăm și ulei astfel încât să ne asigurăm că untul nu se va arde și nu căpăta un gust neplăcut.

Vom pune bucățile de care pe care le-am trecut prin făină și le-am scuturat bine de exces și le vom rumeni puțin pe toată suprafața lor. Tot acest proces o să dureze aproximativ zece minute, deci este un proces destul de rapid. Apoi, vom scoate bucățile de carne într-un vas și le vom lăsa deoparte momentan, urmând să le continuăm gătirea mai târziu.

Tigaia în care au fost gătite bucățile de carne se va lăsa pe focul aragazului și vom mai adăuga încă 50 de grame de unt. Scurgeți bine feliile de gutui de apă și apoi puneți-le în tigaie. Aveți grijă pentru că este posibil să sară ulei încins când le veți pune.

Le vom rumeni și pe acestea și veți observa cum vor începe să își lase zeamă inițial, însă nu vă faceți griji pentru că aceasta se va evapora rapid. Când vor începe să sfârâie, vom adăuga cei 100 de ml de vin peste gutui și vom lăsa pe foc până când se va evapora alcoolul. Apoi, este momentul să adăugăm zahărul peste gutui.

Aveți grijă să supravegheați permanent gutuile după adăugarea zahărului întrucât acesta caramelizează imediat, iar dacă se arde, preparatul va căpăta un gust extrem de neplăcut. 

Acest pas de gătire al gutuilor nu durează mult, aproximativ cinci minute. La finalul său, gutuile nu ar trebui să aibă o consistență moale, ci doar ar trebui să fie îmbrăcate într-un strat de zahăr, caramelizat. Vom adăuga puțină sare și puțin piper și vom scoate apoi gutuile într-un vas separat. 

Tot acum este momentul potrivit să gustați gutuile, deoarece cantitatea potrivită de zahăr poate să difere în funcție de gustul gutuilor pe care le-ați folosit. Dacă sunt foarte acre, cel mai bine ar fi să suplimentați această cantitate, ca să vă asigurați că preparatul dumneavoastră are aroma perfectă.

Cat se fierbe o mancare de gutui cu carne? 

Tot în aceeași tigaie, fără să aruncăm nimic din interiorul ei, ne vom întoarce la gătirea bucăților de carne. Acum este momentul să le și asezonăm, adăugând sare și piper după preferințele fiecăruia. Le vom încălzi și le vom adăuga puțin congnac sau rachiu de mere.

Dacă se aprinde, nu vă speriați, aceasta este practic procedura standard de flambare la foc înalt al cărnii. Apoi, vom adăuga două cești de apă caldă și puțină scorțișoară măcinată. Vom acoperi parțial tigaia și vom lăsat preparatul la fiert aproximativ 50 de minute, până când carnea s-a frăgezit și a căpătat o consistență dorită. 

Acest proces poate să dureze și mai mult timp, în funcție de carnea pe care ați ales-o pentru prepararea mâncării de gutui, dar și în funcție de dimensiunea bucăților pe care le-ați porționat. Vom mai completa ocazional cu apă caldă și vom mai amesteca din când în când în preparat, astfel încât să nu se lipească.

Veți observa că sosul va începe să se îngroașe datorită făinii din crusta cărnii și va deveni mult mai cremos. Iar mirosul care mi-a invadat bucătăria este unul pe care nici nu pot să vi-l descriu, aroma este incredibil! Miroase a primăvară, a unt, a scorțișoară și a gutui!!

Când carnea este fragedă și pare bine făcută, vom opri focul aragazului și vom trece la următoarea etapă.

Cat se coace o mancare de gutui cu carne la cuptor? 

Pentru acest pas, va fi necesar să preîncălziți cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius. Veți avea nevoie de un vas încăpător, eu de obicei folosesc un vas de yena pentru că e și înalt și preparatele se coc perfect de fiecare dată. Vom pune mai întâi carnea și vom turna sosul, apoi vom așeza feliile de gutui.

Vom turna puțină apă în vas, aproximativ 150 de ml și vom introduce vasul la cuptor, fără să îi punem capac. Vom lăsa mâncarea de gutui pentru aproximativ o jumătate de oră la temperatură medie. După acest timp, veți observa cum stratul superior se va carameliza și va căpăta o culoarea foarte atractivă! 

Aspectul său seamănă foarte mult cu cel al unei tarte de gutui, așa că o să vă suprindeți puțin invitații și familia cu acest fel de mâncare principal deosebit!

Cum se serveste o mancare de gutui 

Acest preparat este cel mai bun servit fierbinte, imediat cum a fost scos de la cuptor! Puteți pregăti o salată specială de legume proaspete și răcoritoare alături de care să serviți mâncarea de gutui! Ce aromă, ce savoare!

Mâncarea de gutui este unul dintre preparatele mele preferate, aroma gutuilor complementând perfect gustul dulceag al cărnii! Eu de obicei folosesc carne de pui întrucât se gătește mai repede, însă am încercat să-l prepar și cu pulpă de porc și rezultatul a fost extraordinar! Nimic nu se compară cu acest preparat tradițional ardelenesc!

Dacă vi se par mult prea acre gutuile pe care le-ați folosit, puteți să mai adăugați o lingură sau două de zahăr pe deasupra acestora înainte să introduceți vasul de yena în cuptorul preîncălzit. Astfel, zahărul se va topi și se va carameliza la temperatura ridicată a cuptorului, iar gustul preparatului dumneavoastră se va armoniza. 

Nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu prepararea acestei rețete, deși este una care necesită mai multă atenție și răbdare din partea dumneavoastră, nu aveți cum să greșiți când vine vorba de gătit! Pentru această rețetă de mâncare de gutui puteți folosi orice fel de carne vă doriți, așa că vă recomand să experimentați cu mai multe feluri de carne și să decideți apoi care este preferata dumneavoastră. Mâncarea de gutui se gătește mai bine cu o carne mai grasă, datorită gustului acrișor al gutuilor.

Sper că v-a făcut placere să pregătiți această rețetă deosebită de mâncare de gutui alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți din nou o mâncare delicioasă de gutui, aromată, sățioasă și savuroasă! 

Lasă un comentariu