Mancare de gutui cu pui – reteta simpla cu carne

Nu toată lumea a auzit de mâncarea de gutui cu bucățele fragede de pui, însă pentru noi, aceasta este o delicatesă! Era felul de mâncare preferat al bunicii mele și îl pregătea de fiecare dată când avea invitați speciali la masă. Norocul meu e că printre acești invitați speciali mă număram și eu!

Poate că vi se pare ciudat că un fruct poate fi inclus în rețeta unui fel principal pe bază de carne, dar credeți-mă pe cuvânt când vă spun că aroma pe care o conferă gutuile acestui fel de mâncare este una excepțională, nemaiîntâlnită! Este acel tip de preparat care impresionează prin complementaritatea aromelor ingredientelor sale, gustul dulce-acrișor fiind nota principală a mâncării de gutui cu pui.

Mâncarea de gutui poată să fie pregătită și cu alte tipuri de carne, carne de vită sau de porc, însă necesită mai mult timp de fierbere și există riscul ca gutuile să se sfărâme, iar carnea să nu fie gătită îndeajuns, având astfel o textură neplăcută ce o face greu de consumat. Carnea de pui se gătește mai ușor, este fragedă, iar preparatul nostru va fi gata în timp record!

Haideți să vedem care este rețeta mâncării de gutui cu carne de pui! Să începem!

Ingrediente mancare de gutui cu pui 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Patru bucăți de pulpe inferioare sau superioare de pui 
  • Un kilogram de gutui curățate
  • Aproximativ 50 de ml de ulei
  • 50 de grame de unt
  • Trei linguri de zahăr
  • 150 de ml de vin alb sec
  • Două linguri de făină
  • Sare
  • Piper

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 45 de minute

Porții: 4 porții

Cum se face mancare de gutui cu pui – Mod de preparare 

Carnea va fi spălată și porționată în bucățele de dimensiuni potrivite. Mie îmi place să dezosez carnea, îmi place să obțin un fel de mâncare pe care îl poți consuma fără rețineri, fără oase sau pielițe. Vom căli carnea într-o tigaie în care am pus la încins un amestec de unt și ulei până când se va rumeni pe toată suprafața sa.

Apoi, vom scoate carnea și o vom pune la cald, într-un alt vas. În aceeași tigaie vom pune la călit și gutuile pe care le vom porționa în cuburi mai mari, peste care vom adăuga o lingură de zahăr. În momentul în care gutuile se vor rumeni și ele, vom adăuga înapoi în tigaie bucățile de carne de pui.l

Într-un altă cratiță, vom topi două linguri de zahăr, iar când vor ajunge la consistența potrivită, vom adăuga peste acestea vinul alb sec. Cele două linguri de făină vor fi dizolvate în puțină apă și vom adăuga și acest amestec în cratiță. Vom amesteca până la omogenizare și apoi vom turna acest sos în tigaia cu cubulețele de gutui și bucățile de carne de pui.

Urmează apoi asezonarea preparatului, adăugând sare și piper după preferințele dumneavoastră. Dacă vă place cimbrișorul, puteți să adăugați și această mirodenie. Consistența sosului poate fi corectată de asemenea prin adăugarea unei cantități de apă peste preparat, dacă vreți mai mult sos, veți adăuga mai multă apă.

Pregatirea gutuilor pentru mancarea cu carne de pui    

Gutuile se vor spăla foarte bine prin trecerea acestora sub un jet de apă rece. Pentru a le îndepărta puful, este suficient să ne folosim de un prosop de bucătărie, cu care vom freca suprafața acestora. Le vom secționa în sferturi și vom îndepărtat caseta cu semințe.

Pregatirea carnii de pui pentru mancarea cu gutui 

Această mâncare de gutui este foarte permisivă în ceea ce privește tipul de carne pe care îl veți folosi, se poate face și cu carne de vită sau cu carne de porc. Carnea de vită necesită mai mult timp de fierbere ca să devină fragedă și suculentă, iar carnea de porc este prea grasă pentru gusturile noastre, așa că prefer să folosesc carne de pui, de obicei din pulpe inferioare de pui.

Vă recomand să îndepărtați pielița cărnii și să dezosați pulpele, apoi să porționați carnea în bucăți de dimensiuni potrivite, după preferințele dumneavoastră. În general, cubulețele de pui au latura de aproximativ 3 centrimetri, ca să se gătească repede.

Vom pune la încins un amestec din ulei și unt într-o tigaie, apoi vom adăuga aceste cubulețe de carne de pui, pe care le vom rumeni uniform, pe toate părțile.

După ce s-au rumenit, vom scoate bucățile de carne și vom adăuga cubulețele de gutui, pe care le vom căli pentru puțin timp, adăugând și o lingură de zahăr. Aveți grijă să supravegheați permanent gutuile după adăugarea zahărului întrucât acesta caramelizează imediat, iar dacă se arde, preparatul va căpăta un gust extrem de neplăcut. 

Acest pas de gătire al gutuilor nu durează mult, aproximativ cinci minute. La finalul său, gutuile nu ar trebui să aibă o consistență moale, ci doar ar trebui să fie îmbrăcate într-un strat de zahăr, caramelizat. 

Ca un sfat pe care este bine să îl urmați, este bine să gustați din gutui după ce s-au călit, deoarece în funcție de sezonul în care au fost culese și de cât de coapte sunt, este posibil ca preparatul dumneavoastră să mai necesite adăugarea unei cantități în plus de zahăr.

Fierberea mancarii de carne de pui cu gutui 

Într-un vas separat vom începe să caramelizăm două linguri de zahăr, iar când vor atinge consistența potrivită, le vom stinge adăugăm vinul alb sec peste acestea. Vom amesteca făina cu puțină apă rece și apoi o vom adăuga și pe aceasta în componența sosului, amestecând până la omogenizare. 

Acest sos se toarnă în tigaie peste cubulețele de gutui și peste bucățile rumenite de carne de pui. Veți observa că sosul va începe să se îngroașe datorită făinii și va deveni mult mai cremos. Iar mirosul care mi-a invadat bucătăria este unul pe care nici nu pot să vi-l descriu, aroma este incredibil! Miroase a primăvară, a unt și a gutui!!

Când carnea este fragedă și pare bine făcută, vom opri focul aragazului și vom trece la următoarea etapă.

Coacerea mancarii de gutui cu carne de pui la cuptor  

Pentru acest pas, va fi necesar să preîncălziți cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius. Veți avea nevoie de un vas încăpător, fie de lut sau de yena, însă neapărat cu diametrul mai mare, astfel încât preparatul nostru să se gătească uniform și rapid. Vom pune mai întâi carnea și vom turna sosul, apoi vom așeza feliile de gutui.

Vom turna puțină apă în vas, aproximativ 150 de ml și vom introduce vasul la cuptor, fără să îi punem capac. Vom lăsa mâncarea de gutui pentru aproximativ o jumătate de oră la temperatură medie. După acest timp, veți observa cum stratul superior se va carameliza și va căpăta o culoarea foarte atractivă! 

Dacă ați gustat din gutui și ați observat că sunt prea acre, puteți adăuga și una sau două linguri de zahăr presărate peste acestea, întrucât zahărul se va carameliza frumos la cuptor.

Cum se serveste mancare de gutui cu carne de pui 

Iată că a venit și mult așteptatul moment să scoatem mâncarea de gutui de la cuptor! Vai, dar ce miros are! 

„Mami, ai făcut prăjitură cu fructe?” a fost întrebarea pe care prichindelul a adresat-o imediat cum a văzut ce am gătit! Am râs, seamănă într-adevăr cu o tartă de gutui, dar gustul poate surprinde chiar și pe cei mai mofturoși dintre noi!

Desigur că această mâncare de gutui cu carne de pui este cea mai bună servită fierbinte, abia scoasă din cuptor! Gutuile s-au caramelizat frumos, cantitatea de zahăr pe care am adăugat-o a fost perfectă astfel încât să creez sinergia dorită a aromelor, sosul este cremos și are o notă subtilă de vin sec, iar bucățile de pui sunt fragede și suculente, gustoase și deosebite!

Așa cum am mai spus, dacă vi se par mult prea acre gutuile pe care le folosiți, puteți să mai adăugați o lingură sau două de zahăr pe deasupra acestora înainte să introduceți vasul de yena în cuptorul preîncălzit. Astfel, zahărul se va topi și se va carameliza la temperatura ridicată a cuptorului, iar gustul preparatului dumneavoastră se va armoniza. 

Nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu prepararea acestei rețete, deși este una care necesită mai multă atenție și răbdare din partea dumneavoastră, nu aveți cum să greșiți când vine vorba de gătit! Pentru această rețetă de mâncare de gutui puteți folosi orice fel de carne vă doriți, așa că vă recomand să experimentați cu mai multe feluri de carne și să decideți apoi care este preferata dumneavoastră. Mâncarea de gutui se gătește mai bine cu carne de pui, deoarece este mult mai ușor de pregătit și nu necesită o temperatură ridicată pentru a fi gătită perfect, fiind gata în același timp cu feliile de gutui.

Sper că v-a făcut placere să pregătiți această rețetă deosebită de mâncare de gutui alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou! Vă doresc mult spor la gătit!

Lasă un comentariu