Mancare de conopida – reteta cu sau fara carne de porc, simpla si dietetica

Se aproprie iar acel moment al zilei când te întrebi ce să mai gătești și nu știi. Ei bine, îți vin în ajutor cu o rețetă simplă de mâncare de conopidă, sănătoasă, rapidă și delicioasă.

Știai că sunt diferite tipuri de conopidă? Pe lângă cea albă, clasică, mai sunt variante pe verde, portocaliu și mov.

Această legumă subapreciată oferă numeroase beneficii organismului uman, de la îmbunătățirea sistemului digestiv, la scăderea în greutate, fortificarea sistemului imunitar și menținerea sănătății creierului. Iar dacă mai pui și proprietățile antiinflamatoare împreună cu doza mare de vitamina C, conopida merită a fi introdusă în alimentație.

Ingrediente mâncare de conopidă

  • 2 conopide medii
  • 300 grame ciuperci champignon
  • 2 cepe medii albe
  • 2 ardei kapia
  • 1 morcov
  • 3 căței de usturoi
  • 250 ml bulion de roșii
  • 200 ml apă
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • o legătură de pătrunjel

Timp de pregătire: 20 minute.

Timp de gătire: 20 minute

Timp total: 40 minute.

Porții: 4.

Cum se face o mâncare de conopidă – Mod de preparare

Începi cu bucățile de conopidă pe care le cureți de frunze și eventualele pete negre, pe le desfaci în buchețele. Până pregătești restul legumelor, pui conopida într-o bol cu apă rece și sare, ce va ajuta la eliminarea impurităților.

Ciupercile se curăță și toacă cubulețe pălăria și piciorul. Dacă nu ai ciuperci proaspete,  poți opta pentru cele conservate sau congelate.

Ardei se curăță și ei și se toacă mărunt. Morcovul se curăță și se dă pe răzătoarea mare.

Cepele se curăță, se spală și se toacă cât mai mărunt. De regulă prefer să folosesc ceapă roșie, pentru a da un gust mai dulceag mâncării. Usturoiul se curăță și se dă pe răzătoarea fină.

Într-o cratiță pui lingurile de ulei la încins, peste care se adaugi ceapa pe care o lași la călit până devine aurie. Urmează usturoiul să fie călit pentru un minut, iar mai apoi adaugi ciupercile. Lași ciupercile 5 minute până lasă apă și adaugi morcovul cu ardeii, amestecând totul.

Scurgi buchețelele de conopidă, le speli sub jet de apă rece și le pui peste restul legumelor. Torni 200 ml de apă și lași la fiert acoperit cu un capac. Verifici și amesteci din când în când, iar dacă mai e nevoie, adaugi apă.

În alt bol potrivești bulionul de roșii cu sare și piper după gust. După ce legumele au fiert, torni bulionul de roșii peste ele, amesteci și mai lași 5 minute pe foc.

După ce mâncarea de conopidă este gata, oprești focul și presari legătura de pătrunjel tocată cât mai fin. Mâncarea de conopidă este gata de a fi servită.

Cum se servește o mâncare de conopidă

Mâncarea de conopidă se servește caldă, simplă sau cu o garnitură pe lângă diferite tipuri carne. Dacă se păstrează regimul de post, atunci se servește cu orez fiert sau mămăligă. Pentru mesele mai ușoare, o salată din roșii, castraveți, frunze de salată și mentă, aduc o notă de prospețime.

Lasă un comentariu