Mancare de cartofi – reteta tocanita de cartofi de post, fara carne

Se apropie rapid perioada postului, așa că este bine să ne înarmăm din timp cu rețete de post rapide și ușor de pregătit, cum ar fi această rețetă de tocană de cartofi! Postul este o perioadă de detoxifiere, de smerenie, pe care este bine să o țineți, atât pentru sufletul dumneavoastră, cât și pentru organism!

Noi încercăm să ținem tot postul de fiecare dată, însă acest lucru este o provocare mai ales pentru mine, pentru că uneori rămân fără rețete de mâncăruri de post pe care să le pregătesc. Este destul de dificil să gătești diversificat atunci când folosești doar legume, însă nu vă faceți griji! Am destui ași în mânecă și pentru a face acest lucru!

Tocana de cartofi pe care o vom pregăti astăzi este unul dintre aceștia! Se pregătește destul de rapid și gustul său este unul nemaipomenit! Haideți să vedem ce trebuie să facem pentru a obține cea mai delicioasă rețetă de tocană de cartofi!

Ingrediente tocana de cartofi

Pentru a pregăti această rețetă, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram și jumătate de cartofi albi, făinoși
  • Trei cepe
  • Șase căței de usturoi
  • Un ardei capia
  • Trei linguri de ulei de floarea soarelui
  • Sare
  • Piper
  • linguriță de chimen
  • Două lingurițe de boia de ardei dulce
  • Pătrunjel proaspăt tocat

Timp de pregătire: 25 de minute

Timp de gătire: 35 de minute

Timp total: o oră

Porții: 8 porții

Cum se face tocana de cartofi – Mod de preparare 

Pregatirea cartofilor pentru tocanita 

Vom începe procesul de pregătire al acestei tocănițe prin curățarea cartofilor de coajă și spălarea acestora. Îi vom spăla în apă rece și vom înlătura orice fel de imperfecțiune de la suprafața acestora, apoi îi vom toca în cubulețe medii. Îi vom pune într-un castron cu apă rece în care îi vom lăsa până vom termina noi de pregătit legumele pentru această tocăniță.

Legumele pentru mancarea de cartofi 

Partea cea mai bună atunci când pregătiți această tocăniță este că nu avem nevoie de foarte multe legume, ceapa, cățeii de usturoi și eventual un ardei capia fiind suficiente pentru a da o savoare minunată preparatului nostru. Vom curăța cele trei cepe și le vom toca mărunt în solzișori, iar usturoiul îl vom curăța și îl vom toca în feliuțe subțiri.

Vom avea nevoie de o tigaie în care vom pune la încins puțin ulei de floarea soarelui, urmând apoi să punem la călit ceapa și usturoiul, adăugând și o jumătate de linguriță de sare și o linguriță de semințe de chimen. Le vom căli la foc mediu, timp de trei minute, acoperind tigaia cu un capac.

După ce vor trece cele trei minute, vom scurge cartofii de surplusul de apă și îi vom pune și pe ei în tigaia noastră. Vom adăuga și piper negru după preferințe și două lingurițe de boia de ardei. Nu căliți boia odată cu ceapa pentru că își va schimba gustul.

Fierberea mancarii de cartofi 

După ce am pus cartofii, vom stinge adăugând aproximativ 700 de ml de apă caldă și amestecând ca să se omogenizeze ingredientele. Vom mai adăuga încă o jumătate de linguriță de sare. În funcție de preferințele dumneavoastră, puteți înlocui o parte din cantitatea de apă pe care o adăugați cu suc de roșii, adăugând și o foaie de dafin.

Vom acoperi totul parțial cu un capac și vom lăsa amestecul să clocotească. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în aproximativ 20 de minute, însă eu îi las puțin mai mult timp deoarece îmi place când au o consistență mai moale. Puteți să îi încercați cu furculița și să vedețți dacă consistența lor este pe placul dumneavoastră.

Dacă vă place un sos mai subțire, putețisă suplimentați cantitatea de apă caldă. Mie îmi place când sosul este mai gros și mai cremos așa că am lăsat-o fix așa cum este.

Cum se serveste tocana de cartofi 

Când este gata, atunci va fi momentul să spălăm și să tocăm puțin pătrunjel proaspăt, ca să îl presărăm peste tocana noastră de cartofi servită fierbinte.  Dacă nu sunteți printre cei care țin post, puteți să adăugați fără frică o lingură de smântână în această tocană, să vedeți ce aromă deosebită va căpăta!

Ați văzut cât de rapid se poate pregăti această tocana de cartofi! Dacă mă întrebați pe mine, este unul dintre cele mai gustoase feluri de mâncare pe care le puteți prepara fără a fi necesar să cheltuiți o avere pe ingrediente sofisticate, de care nu ați mai auzit! Tocana de cartofi este un preparat aromat, delicios și sățios, care este foarte ușir de pregătit!

Lasă un comentariu