Mamaliga cu branza si smantana – reteta in straturi, taraneasca

Știai că prima datare când mămăliga a început să fie gătită pe teritoriul nostru, este în secolul al XVII-lea? Deși are o istorie scurtă, mămăliga este foarte apreciată și prezentă pe mesele noastre, fiind servită în diverse combinații.

Cel mai adesea este servită ca mămăligă cu brânză, fiind perfectă pentru orice masă a zilei. Îmi amintește de copilărie când bunica ne pregătea în diminețile de sâmbătă.

Mămăliga cu brânză se prepară rapid, ușor și cu ingrediente aflate în cămara și frigiderul dumneavoastră. În cele ce urmează vă ghidez pentru a face o mămăligă cu brânză perfectă ce vă va cuceri.

Ingrediente mămăligă cu brânză

  • 500 grame făină de mălai
  • 300 grame brânză de oaie
  • 6 linguri de ulei
  • 1,5 litri apă
  • sare

Timp de pregătire: 10 minute.

Timp de gătire: 20 minute.

Timp total: 30 minute.

Porții: 6.

Cum se face mămăligă cu brânză

Prima dată începeți cu făina, pe care vă sfătuiesc să o cerneți printr-o sită chiar dacă este luată de la supermarket. De regulă folosesc făină de mălai de moară, pentru că este mai dură, însă, când nu am, apelez la cea din comerț.

De reținut faptul că făina de mălai de la moară va face o mămăligă mai dură, apropiată ca textură de cea pregătită de bunici. Făina din comerț va face mămăliga să fie moale, asemănătoare grișului.

Într-o oală adâncă puneți la fiert cei 1,5 litri de apă cu un praf de sare. Dacă doriți o mămăligă mai lichidă, mai puteți adăuga apă până la 2 litri.

Până fierbe apa, ne ocupăm de brânză. Dacă este caș sau calup, se dă pe răzătoarea mare. Cel mai simplu de folosit este brânza de burduf pe care doar sfărâmați.

După ce începe apa să fiarbă, reduceți focul și adăugați treptat făina în fir subțire. Amestecați cu un tel pe măsură ce turnați făina, pentru a evita formarea de cocoloașe și mămăliga să fiarbă uniform.

Fiți atenți când va începe să fiarbă făina, pentru că va începe să stropească ca un vulcan. Vă recomand să folosiți o mănușă sau un prosop de bucătărie când mânuiți telul, pentru a nu vă arde.

După ce a început să clocotească, schimbați telul cu o lingură de lemn. Acum amestecați continuu pentru alte câteva minute, până când mămăliga ajunge la consistența dorită.

După ce a fiert mămăliga, trecem la asamblarea acesteia. Într-o tigaie puneți la încins uleiul, preferat cel de floarea soarelui.

În fiecare farfurie se pune o lingură de lemn generoasă de mămăligă și va fi întinsă cu o lingură de inox ce a fost scăldată în uleiul încins. Peste foaia de mămăligă întinsă aproximativ 1-2 centimetri grosime, adăugați un strat de brânză. 

Repetați apoi pașii de 1 strat de mămăligă și 1 strat de brânză până veți avea 3 straturi de mămăligă și 3 straturi de brânză.

Cum se servește mămăligă cu brânză

Mămăliga cu brânză se servește simplă, caldă și proaspătă. Cel mai adesea este servită însoțită de smântână și bucățele de slănină prăjită.

Lasă un comentariu