Cel mai delicios peste macrou marinat – reteta peste marinat rapid la rece, cu ceapa, morcov

A sosit timpul să vă prezint și o renumită conservă de pește! Macroul marinat este o specialitate a casei în familia mea, deoarece noi nu prea consumăm alte tipuri de pește!

Multă lume se ferește din a prepara această rețetă, deși ea nu este complicată deloc! Conservele de pește sunt foarte ușor de preparat și sunt iubite de toți membri familei mele, așa că nu aș putea să nu le prepar din când în când pentru ei! Tot ce avem nevoie este doar puțină răbdare, pește proaspăt, oțet bun, condimente, niște legume și conserva e gata cât ai zice „pește”!

Ingrediente macrou marinat 

Ingrediente macrou marinat

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Un kilogram de macrou
 • Pentru a pregăti marinada:
 • jumătate de litru de apă
 • 250 ml oțet de vin de 9 grade
 • 100 ml ulei de gătit de floarea soarelui
 • 35 de grame de sare 
 • 50 de grame de zahăr
 • Foi de dafin
 • Boabe de piper negru
 • Boabe de muștar
 • Cimbru uscat

Pentru a pregăti conserva de pește:

 • 2 cepe de dimensiuni mari
 • 2 morcovi mari

Timp de pregătire: o jumătate de oră

Timp de gătire:

Timp total: o jumătate de oră

Porții: 4 borcane

Cum se face macrou marinat – Mod de preparare 

Cum se pregătește peștele pentru marinat? 

Cum se pregătește peștele pentru marinat?

Probabil unul dintre motivele pentru care nu multe gospodine se încumetă să prepare această conservă de pește este curățarea peștelui proaspăt. Avem nevoie să eviscerăm peștele, să îl curățăm de aripioare, de cap și de pielița neagră care se găsește în interior, deoarece această tinde să dea un gust amar întregului preparat. 

Macroul trebuie curățat foarte bine în interior și apoi clătit sub un jet de apă rece. Dacă nu sunteți un mare fan al cozilor, le puteți îndepărta și pe acestea, însă în mod normal eu le las acolo. Norocul nostru este că în ziua de azi se găsesc și pești gata eviscerați în magazine, deci dacă nu sunteți sigură cum se curăță peștele, puteți opta pentru cumpărarea acestor pești gata curățați.

După ce am curățat peștele, îl vom tăia în rondele de o grosime de aproximativ trei centimentri. Acum este momentul în care bucățile de pește urmează să fie sărate cu sare grunjoasă pentru murături. Cel mai bine este să puneți bucățile acestea de pește într-o strecurătoare, iar sub aceasta să puneți un recipient în care vom colecta zeama ce se scurge din aceste bucăți.

Veți introduce tot acest ansamblu la rece peste noapte. A doua zi, veți spăla cu un jet de apă rece bucățile de macrou și le veți lăsa din nou la scurs în sită, apoi le veți șterge prin tamponare cu un prosopel de bucătărie.

Cum se face marinata de oțet cu condimente pentru macrou, scrumbie sau hering? 

Cum se face marinata de oțet cu condimente pentru macrou, scrumbie sau hering?

Vom trece acum la pregătirea marinatei. Cel mai bine vă apucați de pregătirea acesteia după ce ați bucățile de macrou sărate la frigider, întrucât și marinata are nevoie de câteva ore bune la frigider.

Vom avea nevoie de o cratiță în care vom pune pe rând apa, apoi oțetul, sarea cu zahărul și câte o lingură de boabe de muștar și de  piper. Apoi, vom adăuga 4 sau 5 foi de dafin, puțin cimbru uscat și un pic de ulei. Vom pune cratița cu acest amestec la foc mediu pe aragaz și, din momentul în care începe să clocotească, o vom mai lăsa fix 5 minute.

Apoi, vom opri focul aragazului și vom lăsa tot amestecul la răcit. Când a ajuns la temperatura camerei, o vom pune la frigider peste noapte și a doua zi ne vom ocupa de pregătirea macroului marinat.

Cum se aranjează macroul marinat cu ceapă în borcane? 

Vom spăla bine de tot cepele și morcovii și le vom toca sub formă de rondele. Ne vom asigura că cele patru borcane pe care le vom folosi sunt spălate, uscate și sterilizate, inclusiv capacele acestora.

Vom pune în borcane rondelele de pește, ceapă, morcov și câte o foaie de dafin. Apoi, după ce am distribuit uniform în aceste borcane ingredientele, vom turna și marinada rece, asigurându-ne că adăugăm și boabe de muștar și de piper.

Apoi, ne vom asigura că borcanele au capacele închise ermetic și vom lăsa peștele la marinat cel puțin o săptămână, păstrându-l la rece, în frigider. Mama mea spunea că această conservă de pește ține și câte un an întreg, însă eu prefer să le consum în maxim trei luni, deoarece macroul marinat nu este o conservă de iarnă. Peștele este, totuși, un aliment perisabil, iar cu toxiinfecțiile alimentare nu ne jucăm.

Veți observa cum, după o anumită perioadă de timp, uleiul din conservă va începe să se ridice la suprafața. Nu vă faceți griji, acest proces este perfect normal, ba chiar contribuie la conservarea peștelui, formând o peliculă protectoare.

După aproximativ două săptămâni, peștele va fi conservat pe deplin și va căpăta o aromă deosebită! Rondelele de pește se vor frăgezi, iar cele de ceapă și de morcov se vor mura perfect, complementând aroma peștelui! Garantez că va fi nevoie să pregătiți din nou această rețetă într-un timp foarte scurt, cele patru borcănele consumându-se destul de repede! Poftă bună!

Cum se serveste macrou marinat 

Cum se serveste macrou marinat

Această rețetă este perfectă pentru a fi servită atât drept gustare, având o consistență ușoară și fiind foarte sănătoasă și hrănitoare pentru organism. Puteți servi macrou marinat și dimineața, în salate sau alături de o felie de pâine prăjită cu unt.

Copiilor mei le plac tare mult sandvișurile cu macrou marinat, este una dintre specialitățile lor. Mie sincer cel mai mult îmi place morcovul și ceapa din această conservă, le adaug cu plăcere în salate și nu mă sfiesc să le servesc chiar și așa, simple, pe post de murături!

Desigur, de fiecare dată când am invitați, mă asigur că includ macrou marinat în platourile aperitive, fiind foarte apreciat de fiecare dată!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă alături de mine și sper că veți reveni la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți delicioasa conservă de macrou marinat!

Lasă un comentariu