Cele mai bune macaroane cu branza sarata – reteta paste la cuptor traditionala

Mama mea, în afară de torturile aniversare care au fost mereu specialitatea ei, nu prea obișnuia să gătească deserturi. Era mereu pe fugă și locul de muncă nu prea îi acorda timp să ne gătească și deserturi, însă când îi ceream, mereu ne pregătea macaroane cu brânză.

Macaroanele cu brânză dulce sau sărată, cu stafide și esență de vanilie mi-au rămas astfel întipărite în memorie, gustul lor intens și textura deosebită făcând parte din cele mai dragi amintiri ale mele. 

Astfel încât, astăzi vă voi împărtăși rețeta specială a mamei de macaroane cu brânză, pentru ca și dumneavoastră să vă bucurați de ea la fel de mult cum ne bucurăm noi când eram mici!

Ingrediente paste, macaroane cu branza 

Ingrediente paste, macaroane cu branza

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ 250 -300 de grame de telemea sărată
  • Aproximativ 650-700 de grame de brânză dulce
  • 250 de grame iaurt
  • Patru ouă de dimensiune medie
  • 200 de grame stafide 
  • 200 de grame zahăr
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Esență de vanilie
  • Un pachet de paste (500 de grame)
  • Un vârf de cuțit de sare

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: o oră

Porții: 8-10 porții

Cum se fac pastele, macaroanele cu branza – Mod de preparare 

Cum se fac pastele, macaroanele cu branza - Mod de preparare

Dacă nu sunteți mare fan al combinație sărat cu dulce, puteți folosi o cantitate mai mare din brânză fie dulce, fie sărată, însă mie îmi place amestecul acesta delicios.  Ca tip de paste, cel mai bine este să folosiți macaroane, așa cum se foloseau înainte, fiind mai dure și mai greu de sfărâmat. Astfel se gătesc uniform la cuptor și au un gust minunat.

Le vom pune la fiert, urmând instrucțiunile de pe pachet, însă nu le vom lăsa să fiarbă în totalitate. Le vom lua de pe foc cu aproximativ două minute mai devreme, pentru că se vor răscoace și la cuptor, gătindu-se perfect.

Pentru a face umplutura de brânza a macaroanelor, așa cum am zis mai sus, vom amesteca brânză dulce cu telemea. Mie îmi plac stafidele foarte tare, dar dacă nu sunteți fan stafide, atunci le puteți înlocui cu alte fructe uscate, merișoare sau portocale confiate. Adaug în acest amestec ouăle, zahărul, esența de vanilie și coaja de lămâie și amestec până când se omogenizează toată compoziția.

Vom amesteca apoi macaroanele semifierte cu umplutura de brânză, asigurându-ne că s-au amestecat toate ingredientele corespunzător. Vom lua apoi o tavă pe care o vom unge cu puțin unt și o vom tapeta cu făină sau cu pesmet. 

Vom pune în tava tapetată amestecul preparat, la cuptorul preîncins la foc mediu, adică la 180 de grade Celsius în cazul cuptoarelor electrice. Durează aproximativ 20 de minute până când macaroanele cu brânză vor începe să se rumenească, însă în funcție de tipul de macaroane pe care le-ați folosit, se poate ca acest timp de coacere să difere de la preparat la preparat.

Când amestecul este gata, vom opri cuptorul și îl vom scoate cu grijă să nu ne ardem. Putem pudra macaroanele cu brânză cu zahăr pudră pe deasupra și le putem servi atât reci, cât și calde, fiind absolut delicioase! Poftă bună!

Cum se servesc pastele, macaroanele cu branza 

Cum se servesc pastele, macaroanele cu branza

Noi le serveam ca desert, cu puțină scorțișoară și cu zahăr pudră pe deasupra! Ce deliciu, momentele acelea ale copilăriei îmi sunt încă vii în minte și le prețuiesc cu drag! Mama noastră ne pregătea acest desert cu pastele pe care le avea ea în bucătărie, melcișori, fidea, însă preferatele noastre erau cu macaroane pentru că rămâneau întregi și le puteam chiar separa una câte una, așa de bine să găteau la cuptor!

Mie cel mai mult îmi plăceau când mama mea adăuga mai multă brânză dulce, combinația aceasta de  mai mult dulce și doar puțin sărat mă cucerea în totalitate! Pe parcursul timpului, am încercat mai multe variații ale acestei rețete, adăugând și portocale confiate și merișoare. Cea mai bună combinație pentru mine rămâne însă cea de macaroane cu brânză și stafide, rețeta clasică pe care o pregătea și mama mea!

Copiilor mei le place cel mai mult să servească macaroanele cu brânză cu dulceață de zmeură pe deasupra, fiind astfel un desert mult mai savuros și mai gustos! 

Sper că v-a făcut și dumneavoastră plăcere să pregătiți macaroane cu brânză dulce și sărată urmând această rețetă pe care v-am prezentat-o! Macaroanele cu brânză sunt un desert consistent, savuros și aromat pe care merită din plin să îl pregătiți când vă este poftă de ceva bun pregătit rapid!

Lasă un comentariu