Budinca de paste – macaroane cu branza dulce si smantana la cuptor

Dacă sunteți una dintre persoanele cărora le place combinația de dulce și sărat, atunci am rețeta perfectă pentru dumneavoastră! Copiii mei îmi cer să pregătesc budinca de paste-macaroane cu branza- cel puțin o dată pe săptămână, iar la cât de ușor se pregătește nu îmi este cu putință să îi refuz!

Este vorba despre delicioasa rețetă de budincă de paste cu brânză, rețetă pe care o am chiar de la bunica mea. Vizitele la bunici erau un răsfăț în copilărie, draga bunică încerca de fiecare dată să ne pregătească cele mai bune gustări cu ce avea dânsa prin gospodărie, iar această budincă era una dintre acele feluri de mâncare.

Ingredientele sunt simple, nu veți avea nevoie de cine știe ce indicații speciale, iar gustarea se pregătește foarte rapid. Dar haideți să lăsăm vorbăria și să începem să pregătim împreună această rețetă delicioasă!

Ingrediente macaroane cu branza – budinca de paste cu branza 

Pentru a pregăti  budinca de paste cu brânză veți avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care probabil le aveți deja disponibile în bucătărie. Dacă nu, nu vă faceți griji pentru că veți găsi ingredientele cu siguranță la cel mai apropiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de următoarele:

 • 350 de grame de paste
 • jumătate de kilogram de brânza de vacă, sărată sau dulce, după preferințele dumneavoastră
 • 200 de ml de lapte
 • 200 de grame de zahăr
 • 4 ouă de dimensiuni medii
 • 60 de grame de stafide
 • Un vârf de cuțit de sare
 • Două plicuri de zahăr vanilat
 • Coaja rasă de la o lămâie
 • 20 de grame de unt 
 • Puțin pesmet

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: o oră

Porții: 12 porții

Cum se face o budinca de paste cu branza – Mod de preparare 

Cum se fierb pastele pentru macaroane cu branza? 

Vom începe prin a alege o cratiță de dimensiuni potrivite în care vom fierbe pastele noastre. Vom adăuga și o linguriță rasă de sare în apă, ca să ne asigurăm că pastele noastre vor avea un pic de gust. Acest pas este necesar mai ales dacă folosiți brânză dulce.

Vom fierbe pastele conform indicațiilor de pe ambalajul acestora. Pachetul pe care l-am folosit eu avea nevoie de 8 minute de fierbere, când au fiert 6 minute, eu le-am oprit deoarece acestea se vor mai găti și la cuptor și nu ne dorim să devină crocante și greu de consumat.

Nu este necesar să adăugați ulei în paste, deoarece calitatea pastelor s-a îmbunătățit considerabil în zilele noastre. După ce le-am fiert, le vom scurge de apă și nu le vom trece deloc pe sub un jet de apă rece. Le vom amesteca direct așa cum sunt în compoziția de brânză pe care o vom pregăti.

Cum se pregătește compoziția de brânză și smântână sau lapte pentru budincă de paste? 

Pentru a pregăti compoziția de brânză vom avea nevoie de un mixer setat la treaptă medie de viteză. Vom sparge ouăle într-un vas și le vom amesteca cu ajutorul mixerului până când vom obține o spumă de o consistență densă. Vom adăuga apoi cele două pliculețe de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie și laptele dulce, de asemenea.

Puteți folosi smântână pentru frișcă în loc de lapte dulce dacă aveți la dispoziție, iar compoziția dumneavoastră de budincă de paste cu brânză va fi mult mai consistentă și gustoasă! La sfârșit, vom adăuga brânza dulce de vaci și stafidele în compoziția pe care am preparat-o. Dacă doriți puteți să folosiți și telemea de vaci, iar dacă nu vă plac stafidele, puteți să nu le adăugați deloc și să optați pentru alte fructe confiate, cum ar fi portocalele, merișoarele sau fructele goji.

Cum se montează budinca de macaroane cu brânză la cuptor? 

Pentru început, vom pune la preîncălzit cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice, ca până montăm noi budinca de paste cu brânză, acesta să fie încălzit deja.

Apoi, ne vom ocupa de pregătirea vasului în care vom găti această budincă delicioasă. Eu folosesc de obicei un vas de yena pe care îl tapetez cu unt și cu puțin pesmet. După ce scurgem pastele de apa în care au fiert, le vom adăuga direct în compoziția cu brânză și vom amesteca cu grijă să nu strivim pastele. 

După ce amestecul este omogenizat, îl vom turna în vasul de yena și vom nivela astfel încât să fie uniformă cantitatea de budincă din interiorul vasului.

Cum se coc pastele (macaroanele) cu branza la cuptor?

Până acum probabil cuptorul nostru s-a încins deja așa că tot ce trebuie să facem este să introducem vasul cu budinca la treapta medie. Dacă folosiți un cuptor electric este de preferat să porniți încălzirea și sus și jos, dar și ventilația, astfel încât budinca noastră de paste cu brânză la cuptor să se rumenească uniform la suprafață, dar să se coacă și în interior!

Ce bine miroase peste tot în bucătărie! După o jumătate de oră veți putea observa cum budinca noastră de paste pare că s-a legat și a căpătat o culoare frumoasă, aurie la suprafată! 

Cum se serveste o budinca de macaroane cu branza 

Eu de obicei o pudrez frumos cu zahăr vanilat după ce o scot din cuptor. Budinca de paste cu brânză dulce poate fi servită atât caldă, cât și rece, fiind un desert foarte consistent și savuros, indiferent de temperatura la care este servit! Partea bună este că nu se întărește odată ce s-a răcit, păstrându-și farmecul și savoarea chiar dacă nu mai este fierbinte!

Puteți folosi diverse tipuri de paste pentru a prepara această rețetă, puteți folosi tagliatele sau macaroane sau orice alt fel de paste aveți disponibil dumneavoastră prin bucătăria dumneavoastră! De asemenea, dacă nu vă plac stafidele puteți să le omiteți în totalitate și puteți opta pentru alte tipuri de fructe confiate sau puteți pregăti budinca simplă, doar cu brânză dulce. 

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți acestă rețetă delicioasă de budincă de macaroane cu brânză dulce și stafide alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou!

Lasă un comentariu