Kurtos kalacs – reteta originala kolac, colac secuiesc, cozonac

Kurtos kalacs este prezent în fiecare piață, parc sau târg și formează cozi uriașe în așteptare. Știai că acesta este varianta maghiară, fără umplutură, a cozonacului pe care îl știm cu toții?

Aromele de la un kurtos kalacs te îmbiu să cumperi de fiecare dată când treci pe lângă căsuțele din parcuri și piețe. Dar ce zici dacă ți-ai face chiar tu propriul colac unguresc, cu atât mai mult cu cât este variantă de a găti fără cărbuni și potrivită pentru viața la apartament? Kurtos kalacs-ul făcut în casă se „va topi” de pe farfurii mai repede decât te aștepți.

Ingrediente kurtos kalacs

  • 600 grame făină albă
  • 80 grame zahăr tos alb
  • 100 grame unt topit
  • 20 grame unt topit pentru uns
  • 50 grame zahăr tos pentru copt
  • un cub mare de drojdie proaspătă
  • 250 ml lapte încălzit
  • 4 linguri ulei pentru copt
  • 2 ouă
  • 1 gălbenuș
  • 1 plic zahăr vanilat
  • sare

Timp de pregătire: 30 minute.

Timp de gătire: 15 minute

Timp total: 45 minute.

Porții: 4.

Cum se face kurtos kalacs – Mod de preparare

Începi cu pregătirea aluatului, amestecând într-un bol drojdia, cu o lingură de zahăr și două linguri de lapte încălzit. Acoperi vasul cu un prosop pentru 10 minute.

Într-un alt bol adaugi restul de zahăr, plicul de zahăr vanilat, ouăle și gălbenușul. Cu un mixer amesteci toate ingredientele până ouăle devin spumă și zahărul s-a dizolvat.

Făina, drojdia activată și un praf de sare se adaugă într-un vas adânc. Îți recomand să cerni făina chiar dacă este luată de la magazin.

Adaugi și untul topit la temperatura camerei. Frămânți toate ingredientele adăugând treptat restul de lapte încălzit. Rezultatul trebuie să fie un aluat nelipicios și ușor vârtos.

Muți aluatul într-un alt vas uns cu ulei, îl acoperi cu prosop de bucătărie. Îl lași la odihnit într-un loc cald timp de o oră.

Acum vine partea mai interesantă: cum să faci forma cilindrică, pentru a imita cât mai bine kurtos kalacs-ul. Sunt multe metode, dar optez pentru dozele de bere de 0.5 pe care le reciclez și le folosesc de fiecare dată.

După ce a dospit aluatul, îl întinzi pe blatul de lucru formând o foaie groasă de 1 centimetru. Cu un cuțit secționezi fâșii de 1 centimetru lățime.

Fiecare doză a fost spălată, uscată și împachetată în hârtie de copt, asemenea unui cadou, pe care o ungi cu ulei pe exterior. Fâșiile de aluat se înfășoară circular pe doză, iar la final le ungi cu puțin unt topit.

Pui dozele în picioare pe grătar în cuptorul încins și lași kurtoșii la copt pentru 10-15 minute, în funcție de puterea cuptorului. Pentru a-i desprinde de pe doza, doar desfaci hârtia de copt și tragi de cheița dozei.

Cum se servește kurtos kalacs

Kurtos kalacs se servește cald, după ce a fost scos de la cuptor se unge cu unt și se tăvălește prin diverse combinații de zahăr cu scorțișoară, nucă sau nucă de cocos.

Lasă un comentariu