Iepure la cuptor – reteta friptura marinata, cu bait

Rețeta pe care am decis să o prezint astăzi este una care face parte din rețetele tradiționale ale familiei mele, fiind nelipsită în special de la masa de Paște. În satul meu natal, în apropiere de casa noastră exista o crescătorie de iepuri de unde părinților mei le plăcea să cumpere carne proaspătă de iepure, nelipsită de la mesele festive cu ocazii speciale.

Din această cauză, rețeta familiei s-a perfecționat de-alungul timpului și fiecare dintre noi a ajuns să aibă propria sa versiune de pregătire a iepurelui la cuptor. Rețeta pe care o să o prezint în continuare este versiunea mea!

Ingrediente iepure la cuptor

Ingrediente iepure la cuptor

Pentru pregătirea acestui fel principal de mâncare, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru pregătirea iepurelui:

  • Patru pulpe de iepure
  • O jumătate de litru de lapte bătut sau iaurt
  • 20 ml de ulei de măsline 
  • sare, piper, boia de ardei iute
  • cimbru, oregano, busuioc 
  • usturoi după preferințele dumneavoastră
  • 50 g de unt la temperatura camerei

Pentru pregătirea garniturii:

  • 500 g gnocchi 
  • 200 de grame dovleac plăcintar
  • 50 g unt 
  • 20 ml de ulei de măsline 
  • Sare și piper
  • 200 ml de smântână pentru gatit

Timp de pregătire: o jumătate de oră

Timp de gatire: 40 de minute

Timp total: 70 de minute

Porții: 4 porții

Cum se marineaza carnea de iepure? 

Vom începe prin a marina carnea de iepure, deoarece este necesar să o lăsăm până a doua zi în amestecul pe care îl vom prepara. Îmi place să folosesc lapte bătut pentru că este mai acid decât iaurtul și este mai ușor de marinat carnea de iepure în acest fel.

Vom cufunda pulpele de iepure în lapte bătut până când acestea vor fi acoperite, iar apoi vom pune un capac peste recipientul în care se află și îl vom introduce în frigider. Le vom lăsa așa până a doua zi.

Cum se face un iepure la cuptor – Mod de preparare 

Cum se face un iepure la cuptor - Mod de preparare

Când pulpele de iepure sunt gata marinate, le vom scoate din recipientul cu lapte bătut și le vom șterge bine de laptele rămas, tamponându-le cu șervețele de bucătărie. Le vom pune într-un alt recipient și le vom stropi cu ulei de măsline. Le vom lăsa în acel recipient aproximativ o oră, ca să se mai încălzească până ajung la temperatura camerei.

Înainte cu 10 minute de a băga pulpele la cuptor, vom preîncălzi cuptorul la 180 de grade Celsius, la foc mediu, cu încălzire și sus și jos. Vom lua pulpele și le vom pune într-o tigaie pe aragaz la foc mediu până când își vor schimba culoarea și se vor rumeni puțin pe fiecare parte. 

Apoi, vom pune hârtie de copt în tava de gătit și le vom așeza acolo. Vom tăia subțire usturoiul și îl vom prăji și pe el puțin în aceeași tigaie în care am prăjit pulpele și apoi vom turna peste pulpele grăsimea și usturoiul rumenit.

După aceea, vom începe prin a condimenta pulpele de iepure la cuptor după bunul nostru plac. Mie îmi place să le condimentez cu busuioc, oregano, cimbru, boia de ardei iute, sare și piper. Dacă vă plac mâncărurile picante, puteți adăuga și chili, eu nu i-am pus pentru că boia de ardei iute este suficient pentru mine.

Nu recomand să puneți condimentele înainte de a rumeni pulpele, deoarece se vor arde și carnea de iepure va căpăta un gust amar. După ce am condimentat carnea, vom pune peste pulpe câteva cubulețe de unt și vom introduce tava cu iepure la cuptor pentru o jumătate de oră.

Cum se pregateste garnitura pentru un iepure la cuptor? 

Cum se pregateste garnitura pentru un iepure la cuptor?

Între timp, până pulpele de iepure la cuptor vor fi gata, noi ne vom ocupa de garnitura alături de care le vom servi. Pentru această rețetă am decis să optez pentru gnocchi de cumpărat, pentru că nu am avut îndeajuns timp încât să îi prepar chiar eu.

Vom pune pe aragaz la foc mediu un recipient cu apă cu sare la fiert. Până va fierbe acesta, noi vom spăla, curăța și tăia în cubulețe mărunte dovleacul plăcintar și le vom trage prin unt cu o lingură de măsline într-o tigaie, până când își vor schimba culoarea pe margini. Apoi, vom adăuga în tigaie smântâna pentru gătit, sarea și piperul și vom lăsa acest amestec pe foc până va începe să fiarbă.

Când apa din recipient a început să fiarbă, vom adăuga gnocchi pe care îi vom lăsa până când se vor înmuia un pic și vor căpăta o consistență pufoasă. Apoi, vom scurge apa din recipient și vom turna gnocchi peste tigaia cu dovleacul și smântâna, amestecând ușor. Nu vrem să zdrobim cubulețele de dovleac.

Condimentele pe care le veți adăuga acestui amestec vor fi alese pentru a se potrivi cu gusturile și preferințele familiei și ale invitaților dumneavoastră, acesta fiind un preparat destul de versatil în ceea ce privește asezonarea. Puteți folosi de asemenea usturoi granulat adăugat în sosul de smântână.

Puteți adăuga mărar sau pătrunjel acestui amestec, alegând cantitatea potrivită după gusturile și preferințele dumneavoastră. După ce am turnat gnocchi, vom acoperi cu un capac ca să-i lăsăm să absoarbă sosul preparat.

După cum puteți observa, garnitura aceasta se prepară destul de rapid și este genul de garnitură pe care nu o veți întâlni la multe gospodine. Cred că acest lucru se datorează faptului că dacă gnocchi sunt gătiți necorespunzător, gustul acestora tinde să fie unul fad, fără prea multă aromă. Însă acesta nu este cazul acestei rețete, în care gnocchi pur și simplu explodează de aromă și intensitate, chiar și textura oferită de cubulețele de dovleac este una inedită și fac din această garnitură un preparat pur și simplu delicios!

Între timp, cred că pulpele de iepure ar trebui să fie gata! Le vom scoate din cuptor și le vom acoperi cu o folie de aluminiu ca să se înăbușeasca un pic carnea, timp de 10 minute. Acest proces va face carnea de iepure să devină fragedă, ușor de tăiat și de consumat, iar carnea de iepure pregătită la cuptor în acest mod nu va fi niciodată ațoasă sau tare.

Puteți să puneți și alte feluri de legume la cuptor ca să adăugați un strop de culoare acestui preparat. Îmi place să pun la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt broccoli, morcov tăiat feliuțe, fasole verde și vânătă, stropite cu zeamă de lămâie și asezonate cu sare și piper, peste care voi adăuga câteva cubulețe de unt. Puteți, de asemenea, să adăugați și roșii cherry sau orice alt fel de legume care vă plac dumneavoastră, garnitura aceasta este una foarte versatilă care se potrivește cu orice fel de legume!

Cum se serveste un iepure la cuptor

Cum se serveste un iepure la cuptor

Vom pune o porție din garnitura de gnocchi într-o farfurie, peste care vom pune o pulpă și o cantitate din legumele la cuptor pe care le-am preparat! Dacă doriți, puteți să căliți puțină ceapă până când devine translucidă și să o puneți deasupra preparatului la servire!

Am mai servit carne de iepure la cuptor și preparată după alte rețete, însă nu de puține ori mi s-a întâmplat să fie tare, ațoasă, greu de consumat și gustul acesteia să îmi displacă. De asemenea, nu sunt mare fac al rețetelor care ne indică să punem vin peste carnea de iepure, gustul este mult prea puternic pentru preferințele mele!

Însă urmând aceasta rețetă nu s-a pus problemă de niciuna dintre acestea! Carnea este fragedă, nu este uscată, are o savoare incredibilă și garnitura este extrem de cremoasă și aromată! Cred că aromele se complementează perfect și, să vă spun sincer, nu am văzut multe gospodine care să gătească gnocchi însă eu vă recomand cu căldură să vă luați inima în dinți și să o faceți fără frică, va ieși un fel principal demențial!

Însă în cazul în care nu vă place acest preparat, puteți oricând să optați pentru o altă garnitură, precum cea de couscous, fiind foarte important din punct de vedere nutrițional și având și un gust specific și o texutură minunată!

O altă rețetă extraordinară ar fi pregătirea unor găluște cu sos vânătoresc ca garnitură pentru iepurele la cuptor. Găluștele sunt preferatele copiilor mei și acesta este singurul mod în care reușesc să-i păcălesc să mănânce și carne de iepure, așa că uneori mă văd nevoită să pregătesc și această rețetă!

Indiferent de modul în care veți servi carnea de iepure gătită la cuptor, urmând această rețetă niciodată nu va trebui să vă faceți griji în legătură cu succesul ei! Carnea marinată va fi întotdeauna fragedă, ușoară, aromată și vă asigur că niciodată nu va rămâne de pe o zi pe alta!

Dacă vi se va întâmpla totuși acest lucru improbabil, veți pune pulpele de iepure într-un recipient pe care îl vețți acoperi și îl veți introduce la rece, în frigider. Nu trebuie să vă faceți griji, odată încălzită această carne își va redobândi frăgezimea!

Garnitura se va pune tot la rece, într-un recipient acoperit ca să nu își piardă savoarea. Invitații și familia dumneavoastră vor rămâne uimiți de dibăcia și priceperea dumneavoastră în bucătărie când vor gusta din acest preparat complex și inedit!

Lasă un comentariu