Iahnie de fasole cu carnati – reteta mancare cu afumatura, costita si boabe, traditionala

Iahnia de fasole cu cârnați, un preparat tradițional românesc pregătit în mod special în zilele de sărbătoare! Vai, nu pot uita momentul când, fiind în excursie în Maramureș, am gustat acest fel de mâncare pregătit afară, la ceaun, în cantitate mare. Doamne, ce aromă, ce miros și cât de gustoasă era acea iahnie de fasole!

Poate și din cauza nostalgiei am hotărât să vă prezint această rețetă. Nu am avut parte de concedii frumoase anul acesta,însă de preparate delicioase ne putem bucura chiar și la noi acasă. Să vedeți cât de repede se prepară această mâncare de fasole cu cârnați și costiță afumată!

Puteți folosi pentru această fără probleme fie fasole uscată, fie fasole la conservă, simplă, fără sos. În ceea ce privește afumătura, fie că folosiți cârnați, costiță, kaiser sau orice alt fel de carne o să iasă iahnia dumneavoastră perfect! Cel mai bine folosiți cărnuri afumate, nu prefierte.

Vom avea nevoie și de câteva legume, ceapă, usturoi, câțiva morcovi și desigur suc de roșii. Asezonarea se face doar cu sare, piper și foi de dafin. Dar haideți să lăsăm vorbăria și să trecem direct să vă prezint mai în detaliu această rețetă!

Ingrediente iahnie de fasole cu carnati 

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • jumătate de kilogram de cârnați afumați
 • jumătate de kilogram de costiță afumată
 • jumătate de kilogram de fasole boabe
 • ceapă
 • Trei căței de usturoi
 • Trei morcovi
 • rădăcină de păstârnac
 • rădăcină de pătrunjel
 • țelină
 • 100 de ml de ulei de floarea soarelui
 • Sare
 • Piper
 • Foi de dafin
 • Jumătate de litru de suc de roșii

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire: o oră jumătate

Timp total: 2 ore jumătate

Porții: 6 porții

Cum se face o iahnie de fasole cu carnati – Mod de preparare 

Cum se inmoaie si fierbe fasolea cu boabe uscata? 

Fasolea boabe uscată se pune neapărat la înmuiat pentru cel puțin zece ore. Această perioadă de timp se determină în funcție de cât de veche și cât de uscată este fasolea pe care o folosiți, cu cât este mai veche cu atât va trebui lăsată la înmuiat un timp mai îndelungat. Apa în care se înmoaie fasolea trebuie schimbată în anumite intervale de timp.

După ce se va înmuia fasolea, această va fi scursă de apă și apoi pusă într-o cratiță încăpătoare, deoare își va mări volumul de câteva ori. Vom turna apă rece peste fasole și o vom pune la fiert. Vom mai schimba apa de câteva ori, astfel încât să mai scăpăm de procentul de amidon din apă și să fie mai ușor de consumat și digerat. 

Când începe să fiarbă, o vom lăsa un sfert de oră și apoi vom schimba apa, repetând procesul de vreo două trei ori. Puteți să adăugați o linguriță de bicarbonat de sodiu ca să grăbiți procesul de dizolvare a celulozei. Vom adăuga acest ingredient în apă în primele două dăți, iar la ultima schimbare de apă vom sări peste acesta. 

Când vom trece la ultima schimbare de apă vom clăti boabele de fasole, trecându-le printr-un jet de apă rece și vom spăla și oala. Vom adăuga din nou apă rece în aceasta, vom pune fasolea la fiert și vom adăuga și o linguriță de sare. O vom lăsa pe foc încă o jumătate de oră din momentul în care apa va începe să clocotească și apoi vom stinge focul argazului și vom scurge boabele fierte de fasole.

Dacă veți folosi fasole la conservă, veți sări peste toate aceste etape. Veți scoate fasolea din conservă și o veți strecura, apoi o veți trece printr-un jet de apă și o veți lăsa la scurs.

Cum se pregatesc carnatii si costita afumata pentru mancarea de fasole? 

Îmi place să porționez cârnăciorii în bucățele de dimensiuni potrivite pentru o porție individuală de iahnie de fasole. Coastele e vom porționa așa cum vine natural delimitarea acestora. Trebuie ca preparatul nostru să arate bine și din punct de vedere estetic.

Cum se calesc legumele si zarzavaturile pentru mancarea de fasole cu carnati si costita? 

În ceea ce privește legumele, ceapa, usturoiul, păstârnacul vor fi tăiate subțire în fâșiuțe. Morcovii mie îmi place să îi toc în rondele în așa fel încât să dea un aspect deosebit preparatului. Zarzavaturile trebuie călite, deci le vom pune într-o cratiță de dimensiuni potrivite, împreună cu patru linguri de ulei de floarea soarelui.

Le vom căli pe aragaz la foc mic până când devin sticloase și se înmoaie un pic, adică aproximativ 7 minute.

Cum se fierbe iahnia de fasole cu carnati? 

În cratiță, vom adăuga apoi costița și cârnații pe care i-am porționat. Le vom căli puțin și pe acestea, întorcându-le pe toate părțile, astfle încât să se rumenească uniform. Toată această treabă va dura aproximativ zece minute, iar după acest timp vom stinge tot amestecul adăugând două cești de apă, acoperind apoi oala cu un capac.

Se lasă totul la fiert pentru o jumătate de oră, acest pas fiind necesar deoarece am folosit cârnați și coaste afumate, crude. După acest timp, vom adăuga și fasolea scursă de apă, dar și foile de dafin, puțină sare și piper, asezonând totul. Vom amesteca și vom adăuga și sucul de roșii, eu adaug din bulionul făcut de mine toamna, pentru că nu are conservați sau e-uri și știu cum l-am preparat.

Vom mai completa nivelul de apă atunci când vi se pare că a scăzut și vom mai fierbe preparatul timp de 20 de minute, fără capac. Ne dorim totuși să scadă zeama și să capete o consistență mai densă, nu zemoasă ca de ciorbă.

Ce sfaturi trebuie sa urmam pentru a face o fasole cu carnati delicioasa? 

Ca sfaturi, neapărat să lăsați fasolea uscată la înmuiat pentru cel puțin zece ore înainte să o fierbeți, astfel încât celuloza se va înmuia și se va dizolva mai repede în timpul fierberii.

De asemenea, puteți să adăugați bicarbonat în apa în care fierbe fasolea, să o fierbeți câte zece minute și apoi să schimbați apa și să repetați procesul de trei ori, adăugând bicarbonat de sodiu alimentar doar în primele două dăți. A treia oara vom spăla atât fasolea, cât și vasul în care fierbea și o vom pune apoi din nou la fiert, într-o apă cu sare.

Desigur puteți să o fierbeți mult mai repede dacă folosiți o oală sub presiune. Cârnăciorii trebuie crestați puțin ca să se rumenească uniform și să nu explodeze. De asemenea, vă recomand să căliți legumele pentru un plus de savoare și gust, dar și ca să vă asigurați că se înmoaie și se gătesc corespunzător.

Cum se serveste o iahnie de fasole cu carnati 

Mie îmi place această iahnie de fasole cu cârnați și costiță afumată cât este fierbinte, imediat după ce am luat-o de pe focul aragazului. Acesta este un sfat din bucătăria mea, pe care îl aplic de fiecare dată. De obicei după ce este gata mâncărica această, o scot într-un vas de yena și o bag un pic la cuptor, pentru un sfert de oră, doar să se rumenească un pic pe la suprafață și să se îngroașe.

Toc repede puțin mărăr proaspăt și puțin pătrujel și îi presar pe deasupra și gata! Iahnia noastră de fasole este acum gata de servire! Poftă bună!

Lasă un comentariu