Gogosi de post pufoase – retete mancare de post rapida delicioasa

Să recunoaștem, deși probabil cu toții avem ca deserturi preferate prăjituri mult mai complexe, nimeni niciodată nu ar refuza o gogoașă caldă, aromată, pudrată cu un strat generos de zahăr vanilat! Acest desert simplu, extrem de ușor, ne-a cucerit pe toți încă din copilărie, când mama obișnuia să cheme toți copii care erau la joacă pe stradă și să le împartă delicioasele sale gogoși calde, abia scoase din tigaie!

Rețeta pe care o să o prezint astăzi este rețeta tradițională a mamei de gogoși simple, prăjite în tigaie. Mama mea a moștenit această rețetă de la mama ei și tot așa a fost transmisă probabil din generație în generație până când a ajuns la mine. 

Gogoșile pe care le vom pregăti sunt de post, dar veți vedea că acest lucru nu înseamnă că sunt fade sau lipsite de gust! Această rețetă se poate pregăti și la cuptor, însă gogoșile nu vor fi la fel de crescute și pufoase cum devin atunci când sunt gătite în mod tradițional prin prăjitrea acestora în baie de ulei.

Însă de cât de gustoase pot fi aceste gogoși de post vă veți convinge chiar dumneavoastră dacă veți urma rețeta simplă pe care o să o prezint în continuare!

Ingrediente gogosi de post 

Pentru a pregăti această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • jumătate de kilogram de făină albă
  • Aproximativ 300 de ml de suc de portocale
  • Un plic de drojdie uscată
  • 40 de grame de zahăr
  • 20 de ml de ulei
  • Esență de vanilie sau zahăr vanilat
  • 8 grame de sare
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Aproximativ 35 de grame de pulpă de portocale
  • Ulei de floare soarelui pentru prăjit

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gatire: 5 minute

Timp total: 15 minute

Porții: 50 de porții

Cum se fac gogosile de post – Mod de preparare 

Cum se pregateste aluatul dospit de post, fara oua sau lapte? 

Vom începe prin a ne pregăti ingredientele. Eu prefer să obțin sucul de portocale proaspăt, astfel încât întotdeauna încep prin a stoarce sucul de la trei portocale, din care obțin aproximativ 300 de ml de suc.

Vom trece apoi la pregătirea drojdiei, pe care o amestecăm cu zahărul și cu sucul de portocale și o vom lăsa să se odihnească aproximativ 5 minute, apoi vom adăuga coaja rasă de lămâie și pulpa de portocale pe care am obținut-o în urma stoarcerii acestora. Amestecăm și adăugăm și zahărul vanilat, sarea și făina pe care am cernut-o în prealabil ca să nu avem cocoloașe sau alte impurități în aluatul nostru.

Amestecăm până când obținem un aluat omogen, pe care îl vom frământa. Aluatul trebuie frământat și pliat, adăugând uleiul pe măsură ce îl frământăm. Apoi, vom lăsa la dospit aluatul acoperit cu un prosop într-un loc mai cald, pentru aproximativ 45 de minute.

Cum se portioneaza si se decupeaza gogosile?

Pentru porționarea gogoșilor vom avea nevoie să ne pregătim blatul de lucru. Vom presăra puțină făină deasupra acestuia, astfel încât să nu se lipească aluatul. Folosing un sucitor, vom întinde aluatul pe blatul de lucru până când vom obține o foaie cu grosimea de aproximativ un centimetru.

Vom decupa gogoșile cu o formă rotundă de dimensiune medie. Dacă nu aveți o astfel de formă, puteți folosi un pahar. Decupăm astfel încât să nu pierdem aluat, cercurile fiind cât mai apropiate unul de celelalt. 

Aluatul rămas va fi scuturat de făină și frământat din nou. Este necesar să îl lăsăm cinci minute să se odihnească, apoi vom întinde o altă foaie și vom decupa din nou, repetând acest proces ori de câte ori va fi necesar.

Vom așeza gogoșile obținute pe un platou și le vom acoperi imediat cu folie alimentară, întrucât acest aluat face parte din categoria aluaturilor care se usucă foarte repede dacă nu este acoperit, lucru care îi oprește creșterea. Vom decupa zece gogoși, le vom pune pe platou, le acoperim și le lăsăm la dospit pentru aproximativ douăzeci de minute înainte să le prăjim.

Cum prajim gogosile in ulei? 

Așa cum am menționat anterior, modalitatea tradițională perfectă de a găti aceste gogoși este cea prin prăjire în baie de ulei. Pentru acest lucru vom avea nevoie de o tigaie adâncă și de aproximativ 500 de ml de ulei.  Gogoșile trebuie să plutească în ulei și să nu atingă fundul tigăii.

Vom încinge uleiul, iar când ni se va părea a fi suficient de încins vom pune în tigaie o bucățică mică de aluat. Dacă uleiul este suficient de încins, această trebuie să se ridice imediat la suprafață și să sfârâie. Este important ca uleiul să fie foarte încins, altfel gogoșile vor absorbi mult ulei și nu se vor găti îndeajuns.

Niciodată să nu puneți prea multe gogoși la gătit deodată, deoarece astfel se pierde temperatura uleiului. De asemenea, este destul de dificil să întoarcem gogoșile dacă nu există suficient loc în tifaie pentru acest lucru. Procesul de prăjire durează aproape două minute, iar gogoșile noastre trebuie rumenite pe ambele părți. 

Așa cum am mai menționat, puteți și să le gătiți la cuptor. Veți avea nevoie de o tavă tapetată cu hârtie de copt în care să așezați gogoșile la o distanță corespunzătoare unele de celelalte, astfel încât să nu se atingă atunci când vor începe să crească.

Le veți lăsa la cuptor timp de aproximativ o jumătate de oră, la temperatură medie (180 de grade Celsius) până când se vor rumeni și vor căpăta o culoare aurie. Le puteți unge cu miere și puteți să presărați pe deasupra acestora nuci măcinate.

Cum se servesc gogosi de post 

Când s-au prăjit îndeajuns, gogoșile vor fi scoase din tigaia cu ulei încins și puse într-un platou în care am așezat șervețele absorbante de bucătărie, ca să le scurgem de excesul de ulei. După aceea, le vom tăvăli în zahăr pudră vanilat cât sunt încă fierbinți ca să ne asigurăm că zahărul se lipește de suprafața acestora.

Veți vedea cât de aromate și delicioase sunt gogoșile acestea și cu siguranță rețeta lor va deveni rapid una dintre rețetele dumneavoastră preferate!

Lasă un comentariu