Gogosari in sos de rosii (bulion) cu mustar pentru iarna, pentru friptura

Am mers de curând cu familia în vizită la o prietenă de-a mea și am luat masa împreună. Mare mi-a fost mirarea când mi-a adus din cămară un borcan de gogoșari … în sos tomat! Imediat m-au cucerit în totalitate cu gustul lor dulce-acrișor, încât a trebuit neapărat să o rog să îmi dea și mie rețeta!

Astfel încât, după ce i-am pregătit și eu pentru familia mea m-am decis să împărtășesc această rețetă cu voi! Gogoșarii în sos tomat sunt o adaptare inedită, însă minunată, a rețetei simple de gogoșari murați, așa că înarmați-vă cu puțină răbdare și vom începe rețeta îndată!

Ingrediente gogosari in sos

Pentru a prepara această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente

  • 3 kilograme gogoșari curățați 
  • 300 ml oțet tare
  • un pahar de ulei 
  • un pahar de zahăr
  • 20 de grame de sare neiodată, grunjoasă 
  • 400 g pastă de tomate sau suc de roșii 
  • câteva foi de dafin
  • boabe de piper
  • boabe de muștar

Timp de pregătire:20 de minute

Timp de gătire:10 minute

Timp total: 30 de minute

Portii: 10 borcane mici

Cum se fac gogosarii in sos – Mod de preparare

Gogosarii in sos - Mod de preparare

Vom începe prin a spăla gogoșarii. Trebuie să le scoatem cotoarele și să îi curățăm de orice imperfecțiune. Cantitatea de gogoșari de care avem nevoie pentru această rețetă este măsurată după ce gogoșarii au fost curățați de cotoare, deci asigurați-vă că veți avea în final cele trei kilograme de gogoșari.

După ce au fost curățați, ne vom ocupă de secționarea acestora. Avem nevoie de fâșii de gogoșari mai subțiri. Vom spăla bine gogoșarii ca să ne asigurăm că nu rămân semințe înăuntrul lor.

Apoi, ne vom ocupa de prepararea sosului de tomate. Într-un recipient vom pune sucul de roșii, sarea, boabele de piper și cele de muștar, zahărul, uleiul, oțetul și foile de dafin și apoi vom pune recipientul pe aragaz la foc mediu.

Când amestecul va începe să fiarbă, vom adăuga în acesta și fâșiile de gogoșari și vom amesteca. După aproximativ o jumătate de oră în care am mai amestecat câteodată în compoziție ca să nu se lipească gogoșarii, compoziția este gata. O vom lăsa la răcit aproximativ 15 minute înainte să o turnăm în borcane.

Cât timp se răcește compoziția, vom spăla borcanele bine de tot. Apoi, cu ajutorul unei linguri vom pune fâșiile de ardei în borcanele puse pe un prosop mai gros, astfel încât să nu se spargă. Când vi se pare că într-un borcan sunt îndeajunși ardei, veți completa până la capac cu sos.

Vom lăsa borcanele la răcit și apoi le vom pune capacele. Urmează apoi procesul de sterilizare. 

Recipientul în care vor fi așezate borcanele în vederea sterilizării va fi obligatoriul mai înalt decât acestea, iar la baza lui se va așeza un prosop. Se pun borcanele, se adaugă apă cât să le acopere, apoi se pune un prosop deasupra lor și din momentul în care apa începe să fiarbă, le veți mai lăsa pe foc încă 15-20 de minute.

Apoi, se vor scoate borcanele și se vor lăsa la răcit, urmând să fie depozitate în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros. Se recomandă consumarea gogoșarilor în decursul unui an, dacă borcanele nu au fost desfăcute, deoarece nu conțin conservanți. Odată desfăcute, se recomandă consumul acestora pe parcursul a 3-4 zile, iar dacă considerați acest lucru greu de realizat, mai bine optați pentru borcane de dimensiuni mai mici în care să așezați gogoșarii, pentru a vă asigura că nu rămân borcane desfăcute prea mult timp.

După sterilizarea acestora, gogoșarii în sos la borcan sunt gata de servire și sunt incredibil de gustoși, dulci-acrișori și cu o savoare deosebită! Poftă bună!

Cum se servesc acesti gogosari in sos 

Cum se servesc acesti gogosari in sos?

Rețeta aceasta extrem de simplă și deosebită m-a făcut să-mi doresc să gătesc tot felul de mâncare care să se potrivească cu gustul lor dulce-acrișor, doar ca să am lângă ce să-i servesc. Chiar sunt curioasă câte borcane o să apuce iarna!

I-am servit la masă împreună cu pilaf și au avut un succes masiv! Combinația a fost delicioasă, aromele s-au complementat perfect! Lângă carnea la cuptor cu legume au avut din nou foarte mult succes, pur și simplu zilele acestea suntem în căutarea felurilor de mâncare lângă care putem consuma acești gogoșari!

Chiftelele pregătite de mama mea au fost perfecte în combinație cu gogoșarii în sos de roșii. Pur și simplu nu ne mai săturam!

Sper că v-a placut această rețetă de gogoșari în sos de roșii și sper că veți reveni cu drag, an de an, atunci când vreți să băgați gogoșari în sos de roșii la borcane pentru iarnă!

Lasă un comentariu