Gogosari in sos de bulion cu mustar pentru iarna – reteta, ingrediente, preparare

În viața mea de gospodină, am întâlnit o multitudine de rețete de conserve de gogoșari, care mai de care mai gustoase și mai sofisticate, însă niciuna dintre ele nu este ca rețeta de gogoșari în sos de muștar!

Aceasta nu este una dintre rețetele pe care o veți găsi pregătită de oricine. Acest lucru se datorează în mod special faptului că sosul de muștar la început arată foarte îndoielnic, însă veți observa cum pe măsură ce îl pregătim, acesta își va schimba consisteța și se va transforma într-un sos cu o consistență uniformă, cremoasă.

Ați observat că v-am mai prezentat diferite rețete de conserve și murături, însă aceasta este preferata familiei mele, ca atare o prepar în fiecare toamnă cu dragă inimă. Îmi place să pregătesc o varietate de feluri de murături, astfel încât să satisfacem gusturile tuturor mofturoșilor din familie! Pregătesc și varză murată, castraveți la oțet, gogonele și conopidă!

Gogoșarii aceștia conservați în sos de muștar merg perfect serviți alături de preparate din carne, dar pot fi integrați cu ușurință și în diverse platouri cu gustări. Dacă nu vă plac gogoșarii, puteți folosi ardei kapia fără probleme, însă țineți minte că aceștia nu sunt la fel cărnoși precum gogoșarii.

Pe lângă gogoșari, vom mai adăuga și ceapă și usturoi, ingrediente folosite pentru aroma pe care o conferă acestui preparat. Muștarul pe care îl vom folosi este unul clasic, fără hrean, însă puteți să îl folosiți fără probleme în combinație cu muștar iute sau cu bobițe de muștar.

Din aproximativ un kilogram și jumătate de gogoșari vom obține, după ce îi vom curăța de semințe și de cotoare, cam un kilogram de gogoșari întregi. Din aceste cantități pe care vi le voi prezenta în continuare, vom obține cinci borcane de gogoșari în sos de muștar.

Ingrediente gogosari in sos de mustar 

Pentru a prepara această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram de gogoșari fără semințe sau cotoare
  • 200 de grame de muștar fin
  • 150 de ml de ulei de floarea soarelui
  • 150 de ml de oțet
  • 20 de grame de sare grunjoasă, neiodată
  • Două cepe
  • Cinci căței de usturoi
  • Boabe de piper
  • Foi de dafin
  • turmeric

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 5 minute

Timp total: 35 de minute

Porții: 5 borcane

Cum se fac gogosarii in sos de mustar – Mod de preparare 

Vom începe cu procesul de spălare și de curățare a gogoșarilor. Aceștia trebuie trecuți prin mai multe ape reci, astfel încât să de asigurăm că am scăpat de semințele pe care nu ne-am dori să le găsim din greșeală în sos. Vom toca gogoșarii în feliuțe cu lățimea de un centimetru.

Vom curăța și ceapa, dar și usturoiul și le vom spăla, de asemenea. Ceapa va fi tocată în solzișori iar usturoiul feliat subțire. Puteți adăuga și un ardei iute mic, întreg.

Cum se face sosul picant de mustar pentru gogosari? 

Pentru a pregăti sosul, vom avea nevoie de o oală de dimensiuni potrivite în care vom adăuga muștarul, oțetul, uleiul și sarea. Când veți amesteca, veți vedea exact motivul pentru care am spus că acest sos arată la început destul de îndoielnic, ingredientele nu par a se amesteca omogen și arată de parcă s-ar fi tăiat compoziția. Vom adăuga și boabele de piper și una sau două foi de dafin.

Vom pune această oală pe aragaz la foc mediu până când va începe să clocotească. Nu vă speriași dacă în bucătăria dumneavoastră va începe să miroasă a oțet! După ce vor trece cinci minute, timp în care vom amesteca viguros în sosul care fierbe, vom adăuga și o linguriță de turmeric. O să vedeți cum sosul va începe să se lege, devenind cremos.

Acum este momentul în care adăugăm în oala ân care fierbe sosul și ardeiul iute, ceapa tocată solzișori și usturoiul. Vom mai lăsa acest amestec să fiarbă timp de două minute. Vom adăuga apoi în oală și fâșiuțele de gogoșari, amestecând în așa fel încât să nu se rupă gogoșarii. 

Din acest moment, preparatul nostru mai trebuie lăsat la fiert aproximativ zece minute. Ne dorim să se înmoaie puțin gogoșarii, nu să se sfărâme. Apoi, vom opri focul aragazului și vom lăsa amestecul să se răcorească numai puțin înainte să îl turnăm în borcane.

Cum se pun in borcane pentru iarna? 

Borcanele pe care le vom folosi trebuie neapărat sterilizate înainte să turnăm gogoșarii în acestea. De preferat ar fi să folosiți capace noi, pe care nu le-ați mai folosit înainte pentru acest preparat, din experiența mea rezistă mai bine și este mult mai igienic în acest fel.

Acest preparat se îmbuteliază neapărat cât este fierbinte, așa că vom pune borcanele pe un prosop sau pe o tavă metalică, pentru a ne asigura că nu vor crăpa de la căldura degajată de gogoșari. Vom umple borcanele cu gogoșari și apoi vom turna sosul de muștar și vom închide ermetic capacele.

Aceste borcane vor fi învelite în prosoape de bucătărie și vor fi lăsate la răcit. Puteți apoi să le treceți într-o încăpere răcoroasă și întunecoasă sau în cămară timp de cel puțin trei săptămâni, cât durează procesul de fermentare al acestora.

Se mențin foarte bine pe timp de iarnă și din experiență proprie pot să spun că devin chiar și mai delicioși după două sau trei luni de la conservare! 

Cum se servesc gogosarii in sos de mustar 

Ce aromă minunată au de la ceapa călită și de la usturoiul pe care le-am adăugat! Și cât de bine se potrivesc cu carnea fragedă de vită pregătită la cuptor, asezonată cu ierburi aromatice potrivite și cu sos de roșii din plin! Nici nu vă pot explica ce aromă și ce savoare au aceșit gogoșari marinați în sos de muștar!

Sper că v-am convins să încercați această rețetă măcar o dată în viață! Este extraordinar de aromată și este o rețetă specială pe care nu o veți întâlni pregătită în toate gospodăriile! La noi în familie, gogoșarii în sos de muștar sunt primii care dispar din rafturile cămării!

Lasă un comentariu