Gogosari in otet opariti, murati pentru iarna, dulci, cu fierbere, la borcan – retete bulgaresti

Unul dintre obiceiurile care îmi aduc aminte de draga mea bunică este pusul gogoșarilor la borcan. Buna mea obișnuia să îi pună cu atâta drag și bucurie, gândindu-se bucuroasă cum iarna o să ne bucurăm de roadele muncii ei și noi care ne bucuram atât de mult de gogoșarii ei în oțet opăriți încât uneori borcanele nici nu apucau iarna!

Dar iată că vremurile s-au schimbat și timpul a trecut, astfel încât acum e vremea mea să pregătesc aceeași gogoșari în oțet ca și bunica mea! Am decis să împărtășesc cu voi rețeta ei, pentru că încă de când o pregătesc n-am pățit niciodată să am vreo problemă cu gogoșarii la borcan, să se strice sau să nu fie gustoși.

Voi prezenta în continuare rețeta de gogoșari în oțet pas cu pas și sper că dumneavoastră și familia dumneavoastră vă veți bucura de această rețetă la fel de mult ca și mine!

Ingrediente gogoșari în oțet opăriți

Ingrediente gogoșari în oțet opăriți

Rețeta este una destul de ușoară și nu utilizează conservanți chimici sau alte ingrediente dificil de găsit. Veți avea nevoie de:

  • 5 kg de gogoșari
  • 700 ml oțet tare
  • hrean 
  • 300 g zahăr sau după preferințele dumneavoastră
  • 20 grame de sare grunjoasă, nu fină
  • boabe muștar 
  • boabe de pieper 
  • foi de dafin

Timp de pregătire :120 de minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 140 de minute 

Porții: 3 borcane mari

Cum se fac gogoșari în oțet opăriți – Mod de preparare 

Cum se fac gogoșari în oțet opăriți - Mod de preparare

Veți începe prin a curăța gogoșarii de semințe si cotoare, urmând apoi să îi tăiați în patru părți egale sau mai mari, după preferințele dumneavoastră. Vom pune apoi oțetul la fiert, adăugând sarea, zahărul și restul condimentelor.

Când oțetul va începe să fiarbă vom adăuga peste această compoziție și gogoșarii, pe care îi vom scufunda în lichid cu ajutorul unei linguri. Când s-au opărit puțin, îi vom așeza pe rând în borcanele în care am pus pe fund feliile de hrean tocate mărunt, subțiri. Vom adăuga boabele din lichid în bocane cu ajutorul unei linguri, pentru a le distribui în mod egal în toate borcanele.

Peste gogoșarii așezați în borcane vom turna lichidul și apoi vom lăsa borcanele la răcorit. Puteți adăuga deasupra acestora încă câteva feliuțe de hrean. Când se vor răci, vom pune capacele borcanelor și ne vom pregăti de sterilizarea acestora.

Recipientul în care vor fi așezate borcanele în vederea sterilizării va fi obligatoriul mai înalt decât acestea, iar la baza acestuia se va așeza un prosop. Se pun borcanele, se adaugă apă cât să acopere borcanele, apoi se pune un prosop deasupra lor și le veți lăsa încă 15-20 de minute din momentul în care apa va începe să fiarbă.

Apoi, se vor scoate borcanele și se vor lăsa la răcit, urmând să fie depozitate în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros. Se recomandă consumarea gogoșarilor în decursul unui an, dacă borcanele nu au fost desfăcute, deoarece nu conțin conservanți. Odată desfăcute, se recomandă consumul acestora pe parcursul a 3-4 zile, iar dacă considerați acest lucru greu de realizat, mai bine optați pentru borcane de dimensiuni mai mici în care să așezați gogoșarii, pentru a vă asigura că nu rămân borcane desfăcute prea mult timp.

După sterilizarea acestora, gogoșarii opăriți în oțet la borcan sunt gata de servire! Poftă bună!

Cum se servesc gogoșari în oțet opăriți 

Cum se servesc gogoșari în oțet opăriți

Gogoșarii opăriți în oțet sunt perfecți lângă orice fel de mâncare, de la tocănițe tradiționale, până la grătar și preparate la cuptor.Deci, fie că sunteți printre persoanele care preferă să servească gogoșarii în oțet așa cum sunt ei, drept garnitură pentru felurile principale copioase, sau fie că vă place să îi integrați în alte feluri de mâncare, există câte o alternativă pentru fiecare dintre dumneavoastră! 

Deși multă lume preferă să îi servească ca atare, pe post de murături lângă alte tipuri de mâncăruri, noi vă propunem și alte modalități inedite de a vă folosi de gogoșarii în oțet preparați cu ajutorul acestei rețete!

De exemplu, puteți pregăti cu ușurință o salată de murături în care puteți adăuga și gogoșarii în oțet. Aceasta este foarte ușor de pregătit și este foarte versatilă, puteți include orice fel de murături doriți, în funcție de preferințele dumneavoastră și ale invitaților dumneavoastră!

Preparând gogoșarii opăriți în oțet cu ajutorul acestei rețete, veți vedea cât de bine se vor menține pe parcursul anului! Această rețetă este una dintre cele mai ușoare de pregătit când vine vorba de gogoșarii opăriți în oțet. Particularitatea acestora este procesul mai dificil de curățare al gogoșarilor, însă odata trecut de acest pas, restul rețetei este foarte ușor de urmat! 

Lasă un comentariu