Gofre – Reteta vafe, wafe, waffe, gaufre, waffles, goffre belgiene, grofe

Gofrele cunoscute în unele zone ca vafe sau waffe, sunt ideale pentru micul dejun, desert sau când vrei o gustare. Știai că acest preparat este des întâlnit pe tot globul, fiind foarte flexibil din punct de vedere al ingredientelor?

De câte ori ai avut pofta de ceva dulce și ai apelat la dulciuri din comerț, ca mai apoi să ai remușcări și îți tot spui că vei mânca sănătos? Pentru a combate aceste pofte subite de alimente procesate, îți propun o rețetă simplă de gofre. Aceste gofre pufoase vor dispărea rapid de pe farfurie, fiind apreciate și de cei mici.

Ingrediente gofre (vafe, wafe, waffe)

  • 300 grame făină albă
  • 200 grame ovăz măcinat
  • 100 grame unt topit la temperatura camerei
  • 600 ml lapte
  • 2 banane coapte
  • 2 ouă reci de la frigider
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • sare

Timp de pregătire: 15 minute.

Timp de gătire: 30 minute

Timp total: 45 minute.

Porții: 6.

Cum se fac gofre– Mod de preparare

Într-un bol pasezi cu o furculiță bananele. Acestea trebuie să fie cât mai coapte, fiind mai dulci și înlocuiesc zahărul în aluat. 

Separi albușul de gălbenuș, iar pe cel din urmă îl adaugi peste bananele pasate. Amesteci totul cu un tel, adaugi untul ținut la temperatura camerei, făina, ovăzul, praful de copt și zahărul vanilat. Dacă untul este de la frigider, merge și topit pe baie de aburi sau la microunde.

Pentru a facilita încorporarea ingredientelor poți folosi un mixer. Adaugi treptat laptele și mixezi, până se formează un aluat puțin mai gros față de cel de clătite americane. De obicei aleg să folosesc lapte vegetal de soia, dar se potrivește orice lapte dorești.

După omogenizarea aluatului, lași vasul la o parte și treci la albușuri. Cu un praf de sare se bat cu un mixer până formează o spumă.

Cu o spatulă se încorporează albușurile spumă în aluatul făcut anterior, adăugând câte-o lingură și amestecând din jos în sus pentru a permite aerului să facă gofrele pufoase. Procedezi la fel cu tot albușul, până când aluatul este unul pufos de culoare aurie.

Coacere gofre (vafe de casă)

Aparatul de gofre se pune în funcțiune la încălzit. Dacă nu ești sigur că plăcile aparatului de gofre sunt antiaderente, le ungi cu puțin unt înainte de a coace fiecare bucată.

Cu un polonic pui din compoziție în mijlocul aparatului și îl închizi, migrând singură spre margini. Dacă iese pe dinafară, se șterg marginile și cantitatea se ajustează din mers. 

Lași la copt pentru 4-5 minute, dar aici diferă de funcțiile și puterea aparatului, modificând timpii pe măsură ce se coc. Repeți pașii de unt pe plăci și polonicul de compoziție până termini tot aluatul.

Cum se servesc gofre (wafe)

Gofrele se servesc de regulă calde, unse cu diferite tipuri de dulceață sau gem. Mai poți opta pentru diverse creme, budinci, frișcă sau siropuri de ciocolată, fructe sau arțar, ornate cu bucăți de fructe proaspete și nuci..

Lasă un comentariu