Ghiveci de legume cu orez ardelenesc – reteta, ingrediente, preparare

Ghiveciul de legume este un fel de mâncare pe care mama mea îl pregătea tradițional în zilele de post. Draga de ea, pur și simplu gătea acest fel de mâncare din ce legume avea ea prin bucătărie, dar de fiecare dată ieșea delicios! Așteptam toți cuminți la masă când simțeam mirosul dulceag al legumelor și nu mai rezistam de nerăbdare să gustăm din minunăția aceasta de ghiveci.

Și pentru că se apropie cu pași repezi postul Paștelui, am decis să scriu despre această rețetă, în cazul în care rămâneți fără idei de feluri de mâncare pe care puteți să le pregătiți în această perioadă. Noi de obicei ținem toată perioada postului și știu cât de dificil poate fi uneori să alternezi felurile de mâncare și să găsești mâncărurile perfecte care să placă și mofturoșilor și care să nu rămână prin frigider de pe o zi pe alta.

Ghiveciul de legume cu orez este foarte sățios și consistent, un mare plus pentru mâncărurile de post care de obicei se metabolizează rapid, revenind senzația de foame cu repeziciune. Nu este cazul pentru acest preparat și, pe lângă acest lucru, se prepară și foarte rapid și ușor. Haideți să lăsăm vorbăria și să trecem direct la rețeta acestuia, pas cu pas, pentru ca și dumneavoastră să vă puteți bucura de acesta fie în perioada postului sau oricând aveți dumneavoastră poftă!

Ingrediente ghiveci de legume cu orez 

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 300 de grame de ceapă, fie albă sau roșie sau mix
  • 6 căței de usturoi
  • 100 de ml de ulei de gătit
  • 200 de grame zarzavaturi după preferințele dumneavoastră, fie morcov, rădăcină de pătrunjel, păstârnac sau țelină date pe răzătoarea cu ochiuri mari
  • 200 de grame vinete tocate cubulețe
  • 200 de grame dovlecei tocați cubulețe
  • 200 de grame fasole verde
  • 300 de grame roșii proaspete tocate cubulețe
  • 300 de ml suc de roșii 
  • Sare
  • Piper
  • orez

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: o oră

Porții: 6-8 porții

Cum se face un ghiveci de legume cu orez – Mod de preparare 

Ce legume si zarzavaturi punem la un ghiveci sarbesc de legume cu orez? 

Să știți că această rețetă nu este bătută în cuie: puteți folosi orice legume doriți dumneavoastră, mama mea folosea și cartofi și tot ce mai avea dânsa prin gospodărie, ba chiar și acum mai pune și broccoli în compoziția acestui ghiveci când o mai rog eu să îl pregătească.

Vom începe prin a spăla foarte bine legumele prin mai multe ape reci. Apoi, le vom curăța de coajă și vom începe să le tocăm în dimensiuni potrivite. Îmi place să toc ceapa în solzișori micuți, usturoiul puteți fie să îl feliați, fie să îl treceți prin răzătoare, dovleceii și vinetele le vom toca în cuburi de dimensiuni mai mari pentru că oricum se vor mai topi în timpul gătirii.

Ardeii vor fi tocați în fâșiuțe nu foarte groase, fasolea verde va fi tăiată în bucăți de maxim cinci centimetri lungieme, iar rădăcinoasele cel mai bine le dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari, astfel încât să mai scutim din timp.

Mie îmi place să folosesc păstăi de fasole verde, însă puteți la fel de bine să folosiți și fasole galbenă. Vinetele și dovlecelul vor fi presărate cu puțină sare și lăsate să se scurgă într-o strecurătoare. Aceste legume se gătesc foarte rapid și nu vrem să le putem prea devreme la gătit pentru că se vor înmuia mult prea tare.

In ce ordine se pun legumele la ghiveci 

Și dacă tot am adus în discuție consistența vinetelor și a dovleceilor, haideți mai bine să analizăm ordinea în care vom adăuga toate legumele la ghiveciul nostru. Din cauza faptului că unele se întrepătrund mai greu, acestea au nevoie de mai mult timp de fierbere, iar altele de mai puțin timp de fierbere, ca să își mențină forma și să nu obținem un terci per total. Această regulă este valabilă la orice preparat care nu necesită zdrobirea legumelor și obținerea unui terci.

Avem nevoie de o  tigaie cu pereții înalți, în care vom pune puțin ulei de floarea soarelui și îl vom lăsa la încins. Când s-a încins suficient, vom adăuga ceapa tocată solzișori și feliuțele de usturoi la călit. Le vom adăuga un vârf de cuțit de sare și le vom acoperi cu un capac, lăsându-le la înăbușit aproximativ 5 minute.

Focul aragazului trebuie să fie mic și la final, acestea trebuie să fie mai moi și să aibă un aspect translucid, sticlos. Apoi, vom adăuga mai întâi rădăcinoasele care sunt dure și necesită mai mult timp să se gătească. Le vom adăuga peste ceapă și vom acoperi din nou tigaia cu capacul pentru zece minute, timp în care vom mai amesteca din când în când ca să nu se lipească.

Apoi, următoarele legume la rând sunt chiar ardeii tocați fâșiuțe pe care îi vom adăuga în tigaie. Dacă vă plac preparatele mai iuți, puteți adăuga și câteva felii de ardei iute. Vom pune capacul și vom lăsa amestecul la foc mediu timp de încă cinci minute.

Ultimele legume pe care le vom adăuga vor fi dovleceii și vinetele, pe care le vom stoarce puțin în mână înainte să le adăugăm. Vom amesteca puțin cu spatula și vom adăuga și cuburile de roșii împreună cu sucul proaspăt de roșii în amestec.

Din nou, acoperim tigaia cu capacul și lăsăm totul să dea în clocot timp de 7 minute. Partea care pe mine mă încântă enorm legat de acest ghiveci este faptul că tot procesul de fierbere durează undeva în jur de o jumătate de oră și în final toate legumele au consistența perfect, rămân puțin crocante și au o textură specifică, minunată!

După ce va trece acest timp de fierbere, este momentul în care vom opri focul aragazului și vom asezona preparatul, adăugând sare și piper după preferințele noastre.  Și, în mod normal, acum ghiveciul nostru de legume este gata!

Cand se pune orezul la ghiveciul sarbesc cu legume? 

Însă mie îmi place să îi adaug și orez! Dacă îl preferați așa simplu, puteți sări peste acest pas fără nicio problemă, însă mie îmi place foarte mult textura pe care o aduce orezul preparatului nostru.

Vom avea nevoie de o sută de grame de orez cu bob lung pe care îl vom spăla bine sub jet de apă rece. Vom măsura în jur de 400 de ml de apă rece pe care o vom turna într-o cratiță de dimensiuni potrivite în care vom pune orezul. Adăugăm și un praf de sare și vom pune totul la fiert pentru aproximativ 20 de minute, până când orezul va absorbi o cantitate de apă din jurul său.

Nu depășiți acest timp de fierbere, că nu ne dorim să obținem un terci de orez! O să scurgem orezul de apă când acesta va fi suficient de fiert și îl vom adăuga peste ghiveciul nostru de legume, amestecând ușor. Acum, mâncarea noastră de legume cu orez este gata!

Poftă bună!

Cum se serveste un ghiveci de legume cu orez 

Mie cel mai mult îmi place să servesc acest ghiveci de legume cu pâine proaspătă, caldă și cu murături ! Ce aromă minunată are și ce gust dulceag! 

Lasă un comentariu