Ghimbir cu miere – reteta, ingrediente, preparare

Ghimbirul și mierea sunt daruri indispensabile pe care natura le pune la dispoziție. Fie că ai o răceală sau vrei doar să îți alimentezi organismul cu vitamine naturale, o linguriță de ghimbir cu miere este ceea de ce ai nevoie.

Știai ca de-a lungul anilor s-au realizat o mulțime de studii ce au demonstrat că un consum de ghimbir cu miere fortifică imunitatea organismului, făcându-l mai puțin predispus la infecții și răceli? Cele două alimente au puternice proprietăți antibacteriene, antiseptice, reduc inflamațiile și vă fac organismul mai rezistent? Ghimbirul cu miere se face foarte ușor, urmând pașii de mai jos.

Ingrediente ghimbir cu miere

  • 200 grame de ghimbir
  • 300 grame miere
  • 300 ml apă
  • 2 lămâi medii netratate
  • 1 linguriță de turmeric

Timp de pregătire: 10 minute.

Timp de gătire: 15 minute

Timp total: 25 minute.

Porții: 2.

Cum se face ghimbir cu miere – Mod de preparare

Primul pas este de a curăța de coajă ghimbirul. În cazul în care ghimbirul este încolțit, doar îndepărtați colțul prin curățare și este bun pentru pregătit.

După ce a fost curățat și spălat, ghimbirul urmează a fi tăiat cubulețe sau rondele mici, și aici trebuie să țineți cont că va fi mestecat la consum. Personal aleg să îl dau pe răzătoarea fină, deși este un proces mai anevoios și amestecul va fi mai aromat. Este și mai ușor la consumat. 

Lămâile se spală sub un jet generos de apă caldă. Este obligatoriu să folosiți lămâi netratate pentru că ai nevoie de coaja acestora.

Pentru a fi sigur că lămâile sunt curate, le puteți lăsa într-un bol cu apă rece și un praf de bicarbonat. Acesta va atrage impuritățile din coajă. Odată spălate lămâile, le dați pe răzătoarea mică.

Într-o cratiță mică se pune la fiert apa, iar după ce aceasta dă în clocot adăugați ghimbirul și coaja de lămâi rase. Le amestecați și le lăsați la fiert la foc mic pentru 10 minute.

După ce au fiert, se strecoară și se lasă la răcit. Nu aruncați nimic. 

Mierea va fi încălzită la baie de aburi, amestecând cu o spatulă. Atenție însă, nu lăsați mierea să atingă punctul de fierbere.

Peste mierea topită se adăugă zeama rezultată de la fierberea ghimbirului și cojilor de lămâie. Stoarceți sucul celor două lămâi peste amestecul din cratiță și lăsați la fiert pentru 5 minute, amestecând continuu.

După fierbere și răcire adăugați lingurița de turmeric, resturile strecurate de ghimbir și coji de lămâie. Amestecați totul și ghimbirul cu miere este gata pentru ambalat.

De regulă folosesc două borcane de sticlă de 370 ml, pe care le spăl și le sterilizez pentru câteva minute în cuptor. Amestecul de  miere, ghimbir și lămâie se toarnă în borcane și se înfiletează. Acestea se păstrează la loc uscat și răcoros.

Cum se servește ghimbir cu miere

Ghimbirul cu miere se servește simplu, câte o linguriță între mese, în special în sezonul rece. De asemenea, se poate consuma o linguriță de acest amestec și topită în ceaiul cald.

Lasă un comentariu