Gem de visine reteta, cat se fierbe, ingrediente, preparare

Cum toamna a ajuns în sfârșit aici, acompaniată și de roadele ei, este momentul să dezvălui una câte una rețetele mele preferate pe care le pregătesc în fiecare an. Aceasta este perioada în care îmi umplu cămara cu tot feluri de bunătăți și mă pregătesc ușor, ușor, pentru venirea iernii.

Gemul de vișine este unul dintre preparatele peste care nu pot să trec cu ușurință atunci când vorbim despre roadele toamnei. Am în grădină doi vișini care în fiecare an aduc rod bogat, cu niște vișine mari și coapte de fiecare dată. Și în fiecare an mă entuziasmează rodul lor și mă apuc să pregătesc gemul nostru tradițional de vișine.

Acest gem este unul căruia cu greu ați putea să-i rezistați, dulce acrișor, aromat, cu o culoare vie, naturală, superbă! Trebuie să îi admirăm și consistența sa perfectă, nu este apos, nu curge cu ușurință, fiind alegerea perfectă pentru umplerea clătitelor și a gogoșilor. 

Îmi place mult să pregătesc gem de vișine în defavoarea dulceții. Gemul de vișine are mult mai puțin zahăr adăugat, iar vișinele necesită mărunțire înainte să începem pregătirea acestora.

Haideți să vă prezint etapele de pregătire ale acestui gem delicios de vișine ca să vă puteți convinge chiar dumneavoastră de aroma și savoarea acestuia!

Ingrediente gem de visine 

Pentru a pregăti gemul de vișine urmând această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ un kilogram de vișine fără sâmburi
  • jumătate de kilogram de zahăr cristalin, alb

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 45 de minute

Porții: aproximativ 1 kg de gem

Cum se face gem de visine – Mod de preparare 

Pentru a începe să pregătim fructele, vom avea nevoie de o mașină de tocat carne, având sita cu ochiuri mari montantă. Vom trece vișinele prin această mașină, după ce le-am curățat de sâmburi. Ne dorim să rămână și bucățele mai mari în componența acestui gem, pentru a obține un gem mai texturat.

După ce am terminat această etapă, vom avea nevoie de o crăticioară de dimensiuni potrivite în care să punem vișinele împreună zahărul și să punem această crăticioară pe aragaz, la foc mediu. Va fi necesar să amestecăm constant în compoziție pentru ca aceasta să nu se lipească. 

Când gemul va începe să fiarbă, va fi necesar să avem la dispoziție un termometru de bucătărie și să monitorizăm constant temperatura, astfel încât aceasta să atingă 105 grade Celsius.

Experiții recomandă să folosiți oale late, cu suprafața mare care să permită evaporarea rapidă a apei din compoziția gemului nostru. Când acesta va atinge temperatura recomandată, veți observa că gemul începe să aibă consistența pe care ne-o dorim. Când se va răci, va deveni mult mai dens și mai consistent, așa că nu ne dorim să fie mult prea vâscos cât încă fierbe.

Cat se fierbe dulceata de visine 

Recomand cel mai precis mod de a pregăti deliciosul gem, adică folosirea unui termometru de bucătărie în timpul procesului de gătire.  Atunci când gemul nostru va atinge temperatura de 105 de grade Celsius, consistența acestuia devine perfectă și putem încheia procesul de fierbere.

Nu este necesar să fierbem fructele mai mult timp, deoarece le distrugem structura și vitaminele naturale, iar zahărul caramelizează și se arde, formând o spumă cafenie pe deasupra gemului. Procesul în sine durează aproximativ o jumătate de oră, de când punem cratița cu vișinele și zahărul pe foc până când obținem gemul.

Bunica mea obișnuia să scoată puțin gem fierbinte pe o farfurioară și să îi verifice consistența la temperatura camerei. Ne punea pe noi copiii să gustăm gemul ei și ieșea perfect de fiecare dată!  Aceasta este metoda corectă de testare a consistenței gemului, nu cu farfurii băgate la congelator, deoarece acest lucru ne poate păcăli, gemul răcindu-se mult prea repede.

Cum se pune dulceata de visine in borcane

Vă recomand întotdeauna să sterilizați borcanele și capacele acestora înainte de a le folosi pentru gemul de vișine sau pentru orice altceva ați să le folosiți. Pentru această rețetă veși avea nevoie de trei borcane de 300 de ml.

Le așezăm fie pe un prosop fie pe o tavă din metal și vom turna gemul fierbinte în aceste borcane. Mie îmi place să le las la răcit și apoi să le închid etanș și să le sterilizez la bain marie ca să mă asigur că nu vor face floare.

Se vor pune capacele borcanelor și le vom pregăti pentru sterilizare, astfel: pe fundul unui vas se va pune un prosop, apoi se vor așeza borcanele peste care se va turna apă până când vor fi acoperite. Se va pune un prosop peste acestea și se vor lăsa la sterilizat în bain-marie pentru aproximativ 15 minute, după care vom opri focul aragazului și vom lăsa borcanele la răcit.

Le putem depozita în cămară sau în bucătărie, rezistă extraordinar de bine pe tot parcursului anului, iar de gust… nici nu mai vorbim!!

Cum se serveste gem de visine

Fie că veți servi acest gem răcoros la micul dejun alături de pâine prăjită și unt sau fie că îl veți folosi ca umplutură de fursecuri sau pentru delicioasele clătite pregătite în casă, vă veți convinge cu siguranță cât de delicios este acest gem de vișine!

Datorită faptului că vișinele au fost date prin mașina de tocat cu sita cu ochiuri mari, gemul are o textură aparte, iar în consistența lui se găsesc bucățele de vișine de diferite dimensiuni. Culoarea gemului nostru este deosebită de asemenea, vie, de o intensitate aparte. Consistența gemului de vișine este perfectă astfel încât acesta nu curge cu ușurință și poate fi folosit ca umplutură pentru diverse deserturi fără probleme!

Eu am și uitat ce înseamnă să cumperi gem din comerț și să verifici etichetele căutând cea mai „curată” variantă de gem! Am uitat ce înseamnă să fugi de conservanții periculoși, de coloranți și de toate e-urile care se găsesc în gemurile din comerț! Pregătind acest delicios gem în gospodăria mea, știu exact ce ingrediente adaug și ce trebuie să fac ca gemul să se păstreze bine în timpul anului!

Mai folosesc acest gem și ca umplutură delicioasă pentru cornurile pufoase pe care le mai pregătesc pentru prichindeii mei. Prefer să le umplu cu gem decât cu ciocolată sau orice altă minune, pentru că este o alternativă mult mai sănătoasă pentru ei! De asemenea, gogoșile de post nu au fost niciodată așa de gustoase cum sunt cele pe care le umplu cu acest gem delicios!

Posibilitățile de servire sunt nelimitate! Diminețile mele sunt mult mai frumoase când, alături de cafeaua fierbinte cu lapte, servesc și un biscuite pe care am întins acest gem de vișine dulce-acrișor, delicios și aromat! 

Bunica mea pregătea fursecuri speciale, dintr-un aluat extrem de fraged pe care îl pregătea și îl lăsa dânsa la dospit. Erau fursecuri rotunde, iar în centrul lor aveau acest gem delicios de vișine și la suprafață erau pudrate cu zahăr vanilat! O minunăție de fursecuri pe care buna le pregătea cu dragă inimă de fiecare dată când mergeam în vizită la ei!

Sper că și dumneavoastră v-ați bucurat de această rețetă la fel de mult ca și mine și sper că aceasta va deveni rețeta după care veți pregăti gemul de vișine în fiecare toamnă, cu dragă inimă!

Lasă un comentariu