Cel mai bun gem de gutui rase traditional – reteta marmelada, dulceata

Copilăria mea este împânzită de amintiri de la casa bunicilor, de gustările delicioase pregătite de draga mea bunică care întotdeauna reușea să ne surpindă pe noi, nepoții ei, cu tot felul de răsfățuri și delicii pe care numai ea le pregătea! Gem de gutui rase este una dintre bunatatile de care imi amintesc frecvent.

Când mă gândesc la vremurile de atunci, nu se poate să nu îmi vină în minte gemul bunicii de gutui! Un deliciu pe care nu l-am mai văzut pregătit la fel nicăieri altundeva, bunica îl făcea de consistența unei marmelade, păstrând aroma și savoarea gutuilor!

Amintindu-mi de copilăria mea, am vrut să împărtășesc rețeta bunicii cu dumneavoastră, pentru ca și dumneavoastră să vă puteți bucura de rețeta magică a bunicii de gem de gutui! Să începem!

Ingrediente gem de gutui 

Ingrediente gem de gutui

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram și jumătate de gutui
  • Esență de vanilie sau un baton de vanilie
  • Cuișoare
  • Un baton de scorțișoară
  • lămâie
  • 750 de grame de zahăr tos

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 40 de minute

Porții: 2 borcane de 300 ml

Cum se face gem de gutui – Mod de preparare 

Cum se pregatesc gutuile pentru gem? 

Cum se face gem de gutui

Vom începe prin a spăla sub un jet de apă rece gutuile. Le vom curăța apoi de sâmburi și de cotoare. Eu nu le curăț de coajă, nici bunica nu le curăța pentru că, spunea dânsa, coaja ajută la îngroșarea gemului.

Gutuile pe care le-am ales eu erau mai moi, semn că erau destul de coapte. Eu nu cumpăr gutuile din piață, le iau chiar din livadă, însă dacă sunteți nevoită să le cumpărați, asigurați-vă că alegeți gutui cât se poate de naturale, fără pesticide sau alte substanțe adăugate. Gutuile din livadă au un gust caracteristic deosebit de aromat, în mod special atunci când le lăsăm să se coacă natural o perioadă corespunzătoare de timp.

După ce am terminat de curățat și porționat gutuile, le vom pune la fiert într-un litru de apă, adăugând și sucul de la o lămâie. Bunica mea zicea că așa gutuile își vor păstra culoarea și nu se vor înnegri. 

Cat timp se fierbe gemul de gutui? 

Cat timp se fierbe gemul de gutui?

Amestecul trebuie lăsat pe aragaz, la foc mic, pentru aproximativ 10 minute din momentul în care începe să clocotească. Apoi, vom strecura amestecul de lichid și vom folosi în continuare doar gutuile fierte.

Vom pune aceste bucăți de gutui fierte într-o oală de dimensiuni potrivite, punându-le pe focul aragazului. Vom adăuga zahărul și vom amesteca cu grijă să nu strivim gutuile. Apoi vom adăuga și vanilia, cuișoarele și scorțișoara.

Căutăm să obținem un gem cu o compoziție uniformă, fără bucăți mari de gutui în amestec, așa că în timp ce amestecăm vom mai separa aceste bucățele de dimensiuni mai mari. Vom lăsa amestecul pe foc până când acesta va începe să scadă.

Asigurați-vă că veți gusta din gemul de gutui înainte de a opri focul, deoarece, în funcție de proveniența și de soiul gutuilor pe care le-ați folosit, se poate să fie necesar să suplimentați cantitatea originală de zahăr folosită în această rețetă.

Gemul nostru de gutui va fi gata după aproximativ 15-20 de minute, după acest timp veți observa cum compoziția sa s-a uniformizat, gemul s-a îngroșat și s-a legat. Nu vă faceți griji dacă acesta pare încă destul de lichid, după ce se răcește acesta se întărește și mai mult.

Cum se pune gemul de gutui in borcane?

Cum se pune gemul de gutui in borcane?

Vom avea nevoie de două borcane bine spălate și curățate. Eu de obicei refolosesc borcanele dar capacele le schimb mereu, mi se pare mai ușor să folosesc capace noi, însă, desigur, puteți steriliza borcanele și capacele și acestea vor fi gata de folosire.

Este necesar să turnăm gemul de gutui în borcane cât este încă fierbine, deoarece după ce se răcește acesta se va mai întări. Astfel, va fi necesar să așezăm borcanele pe un prosop înainte de a turna gemul de gutui, ca să ne asigurăm că nu se sparg. Vom pune gemul de gutui în borcane, le vom lăsa la răcit și apoi le vom pune capacele și le vom depozita într-un loc întunecos și răcoros, în cămară sau în debara. Poftă bună!

Cum se serveste gem de gutui 

Posibilitățile sunt nenumărate pentru servirea acestui gem delicios de gutui! Bunica mea îl punea în clătite, în checurile dânsei de post sau pur și simplu servit cu unt și pâine prăjită dimineața! Gemul de gutui pregătit de dânsa era preferatul meu în copilărie, așa că se asigura că îl include în cât mai multe prăjituri posibile! 

Sper că și dumneavoastră împreună cu familia dumneavoastră vă veți bucura de acest gem de gutui la fel de mult ca și mine!

Lasă un comentariu