Frisca de casa din smantana dulce, cum se face, reteta, ingrediente, preparare

Frișca este un preparat de bază pentru multe dintre torturile și prăjiturile pe care le pregătim și le ornăm. Am văzut foarte multe gospodine care optează pentru frișca de cumpărat în defavoarea celei de casă, probabil pentru că cea din urmă este considerată mai dificil de preparat, însă acest lucru nu este neapărat adevărat! Este îndeajuns să cunoașteți câteva secrete și o să vedeți cât de ușor se prepară și frișca de casă!

Pe lângă faptul că este mult mai aromată și mai savuroasă, frișca de casă este și mai sănătoasă pentru organismul dumneavoastră, neavând în compoziția ei grăsimi hidrogenate sau alți compuși greu de procesat de către organismul nostru. Până la urmă tot ce este natural este mai bun!

Apoi, o să-mi spuneți că frișca vegetală de cumpărat poate fi consumată în timpul postului. Ei bine, o să vă spun că și frișca vegetală conține proteine din lapte în compoziția ei. Mai sănătos este să apelăm la ceva natural, nu este așa?

Așa că astăzi vom prepara împreună delicioasa și spumoasa frișcă de casă și, dacă vă aflați mai la început în ceea ce privește experiența dumneavoastră în bucătărie, o să vă spun că nu e cazul să vă speriați! Frișca de casă se face foarte ușor și atâta timp cât veți respecta indicațiile mele, cu siguranța aceasta va fi un adevărat succes! Să începem!

Ingrediente frisca de casa 

Ingrediente frisca de casa

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250 de ml smântână cu 30-35% grăsime
  • Zahăr pudră
  • Pudră de vanilie

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 15 minute

Timp total: 30 de minute

Porții: două porții

Cum se face frisca de casa – Mod de preparare 

Procesul de preparare este unul destul de simplu, smântâna pentru frișcă va fi scoasă de la frigider și amestecată de preferință cu ajutorul unui tel, într-un castron din metal. Vom începe să amestecând inițial mai încet, apoi când simțim că frișca începe să își schimbe consistența, din ce în ce mai repede.

Când frișca ve devini de o consistență mai densă și aerată în care va rămâne urma telului, atunci este momentul să adăugăm și zahărul pudră și vanilie, amestecând încă două – trei minute, însă nu mai mult, pentru că se va tăia și se va transforma în unt. Dacă nu o veți folosi imediat, atunci puteți acoperi recipientul cu un capac ermetic și o puteți păstra fără probleme la frigider.

Vedeți? Destul de simplu, nu este așa? Însă sunt și câteva secrete pe care ar fi bine să le cunoașteți înainte să preparați frișca de casă, pe care le voi prezenta în continuare.

Ce smantana se foloseste pentru frisca de casa? 

Ce smantana se foloseste pentru frisca de casa?

Smântâna pentru frișcă nu trebuie confundată cu smântâna de gătit sau cu smântâna normală. De aceea, se pune mereu accent pe smântâna dulce și cu un conținut de smântână corespunzător, între 30% și 35%. Nu veți putea să pregătiți frișcă cu niciun alt tip de smântână, pentru că fie sunt prea acruțe pentru a prepara o frișcă delicioasă, fie nu au conținutul de grăsime corespunzător.

O să găsiți această smântână în cutii de carton, în rafturile supermarketurilor, de obicei la raioanele cu cafea, lapte pentru cafea și așa mai departe. Dacă vă doriți să preparați doar o cantitate mică de frișcă, căutați cutiile care prezintă filet și au dop, astfel încât să puteți folosi doar o parte din aceasta. Mie de exemplu îmi place să mai pun frișcă în cafea, așa că nu are rost să prepar o cantitate mare de frișcă, însă trebuie să am grijă, pentru că odată desfăcută, frișca trebuie preparată și consumată în una sau două zile maxim. 

Se raceste smantana inainte de a fi batuta pentru frisca de casa? 

Neapărat trebuie să ținem smântâna pentru frișca de casă la frigider, cel puțin 8 ore înainte de a o folosi. Smântâna reprezintă din punct de vedere chimic o emulsie, un amestec de apă cu caseină din lapte și multe alte săruri și minerale.

Smântâna trebuie răcită atât de bine deoarece astfel, grăsimile devin solide, smântâna capătă o consistență cremoasă și devine mult mai ușor de bătut, scurtând astfel timpul de preparare a frișcăi și crescând șansele noastre de reușită. Este bine să răcim frișca cu cel puțin 8 ore înainte de o folosi, nefiind recomandată răcirea bruscă a acesteia prin introducerea la congelator, deoarece se formează cristale de gheață.

Puteți reuși să obțineți frișcă și din smântână aflată la temperatura camerei, însă va fi un proces mult mai anevoios și cu șanse de solidificare a acesteia mult mai mici.

Cum se bate smantana pentru frisca de casa?

Cum se bate smantana pentru frisca de casa?

Deci, am lămurit cu procesul de răcire al smântânei. Să știți că frișca se obține cel mai bine dacă cu o jumatate de oră înainte de a începe să o preparați, veți băga repede la congelator un castron de aluminiu și telul cu care veți bate frișca.

Vom scoate cutia de smântână de la frigider, vom agita bine de tot cutia pentru a omogeniza componentele și pentru a sparge eventualele cristale de gheață formate și apoi o vom goli în castronul de aluminiu răcit în prealabil. Vom începe să batem frișca la viteză mică inițial, până când aceasta va începe să capete o consistență mai densă, apoi vom crește viteza. Când frișca va fi aproape solidă, fermă și va păstra forma telului atunci când acesta este trecut prin ea, atunci este momentul să adăugăm zahărul pudră.

Cum se indulceste si se aromatizeaza frisca de casa? 

În primul rând, vom folosi întotdeauna doar zahăr pudră pentru aromatizarea frișcăi noastre de casă! Zahărul cristale împiedică legarea compoziției noastre și astfel vom obține o frișcă cu o consistență mai lichidă decât ne dorim. Zahărul pudră, în schimb, conține și un anumit procent de amidon, ceea ce ne ajută și facilitează procesul de legare în cazul acestui preferat.

Acest proces ține totuși de gusturile și de preferințele dumneavoastră. Eu consider că frișca nu ar trebui să fie mult prea dulce, așa că nu adaug foarte mult zahăr, însă dacă vă place mai dulce, puteți adăuga până când devine pe gustul dumneavoastră.

O altă particularitate este adăugarea vaniliei. Nu vom adăuga în niciun caz esență de vanilie lichidă, orientându-ne pentru aromatizarea prin adăugarea unor pudre de vanilie sau adăugarea semințelor unei păstăi de vanilie. Dacă nu dispuneți de acestea, puteți să folosiți zahăr pudră vanilat și ochiți doi iepuri dintr-un foc.

După ce vom adăuga aceste ingrediente, vom continua să amestecăm la viteză mică, în așa fel încât frișca noastră să se omogenizeze. Consistența acesteia ar trebui acum să fie mult mai densă, mlt mai ușor de amestecat și frișca ar trebui acum să păstreze forma telului cu ușurință. În acest moment, frișca dumneavoastră este gata și este momentul să ne oprim din amestecat.

Să nu credeți că frișca de casă va arăta la fel ca cea din comerț, nu este cazul! Frișca de casă nu are aspectul plastificat al celei de cumpărat și nu se umflă cu aer ca cea vegetală. Această frișcă va arăta mai mult ca o cremă.

De ce se taie frisca de casa? 

De ce se taie frisca de casa?

Așa cum am zis mai sus, frișca în primul rând „ se taie” dacă vom adăuga zahăr tos în compoziția acesteia, zahărul cristalin împiedicând frișca din a se întări și a se lega. De asemenea, un alt aspect pe care trebuie să îl lămurim este momentul în care trebuie să vă opriți din a bate frișca.

Smântâna pentru frișcă este o emulsie, dacă veți insista prin amestecare asupra acesteia, componentele din compoziția ei se vor separa și astfel frișca „se taie”. Mai exact, acesta este procesul minuțios de obținere al untului de casă, însă în acest moment, nu ne dorim acest lucru.

Cum se pastreaza frisca de casa batuta? 

Dacă s-a întâmplat cumva să vă rămână frișcă sau dacă ați făcut-o și plănuiți să o folosiți mai târziu, ar fi bine să discutăm puțin și despre modul în care frișca trebuie păstrată, întrucât acest proces este un pic mai special.

Frișca este un aliment cu o structură destul de aerată, astfel încât aceasta se oxidează rapid și înglobează tot felul de mirosuri în rețeaua ei aerată. Cel mai bine este să păstrați frișca într-un recipient acoperit, acesta poate fi chiar vasul de aluminiu în care ați pregătit-o sau alt vas de sticlă cu capac.

Pentru a orna prăjiturile cu această frișcă de casă pe care am pregătit-o împreună veți avea nevoie doar de puțină răbdare și de un poș bun, că în rest veți vedea că frișca va face toată treaba. Frișca aceasta va fi fermă, păstrându-și forma, însă își va păstra și textura cremoasă și gustul minunat!

Mama mea nu pregătea frișcă naturală prea des, însă noi mereu o distingeam de cea vegetală din comerț doar după culoarea pe care aceasta o are. Diferențele dintre frișca de casă și cea de cumpărat sunt ca de la cer la pământ și vă asigur că odată ce ați început să preparați frișca de casă, nu vă veți întoarce la frișca vegetală niciodată!

Cum se serveste frisca de casa 

Cum se serveste frisca de casa

Eu prefer să prepar toate prăjiturile pe care le fac cu frișcă de casă. Dacă sunteți curajoasă și v-ați săturat și dumneavoastră de gustul fad al frișcăi din comerț și vreți să încercați și o frișcă naturală obținută din smântână, atunci trebuie neaparăt să încercați această rețetă!

Așa cum am spus mai sus, secretul obținerii frișcăi de casă este temperatura la care se află ingredientele sale. Nu numai smântâna pe care o vom folosi pentru prepararea acesteia, însă și castronul și telul trebuie ținute cel puțin o jumătate de oră la frigider înainte să începem prepararea frișcăi.

Smântâna trebuie să aibă cel puțin 30% grăsime. Vom scoate smântâna din frigider și o vom bate cu telul până când va căpăta o consistență pufoasă și aerată. Apoi, vom adăuga zahărul și pudra de vanilie, amestecând viguros încă cinci minute.  

Frișca este gata atunci când dacă ridicați telul din castron, aceasta rămâne lipită pe tel și rămân urme de tel prin aceasta. Volumul său ar trebui să se dubleze după amestecarea cu telul.

Crăiasa Zăpezii este una dintre prăjiturile care îmi vine în minte atunci când mă gândesc cum servim această frișcă minunată pregătită cu atâta spor și drag! Desigur, eu câteodată pregătesc frișcă de casă dimineața, ca să o adaug în cafea și să îmi încep ziua cu voie bună!

Tortul Diplomat pregătit cu fructe răcoritoare și dulci n-ar fi la fel fără această frișcă de casă, aerată și cremoasă, iar de Savarine, nici nu mai vorbesc! Nici nu mai știu când a fost ultima dată când am preparat savarinele cu altceva în afară de frișcă de casă, mi-a fost de ajuns să pregătesc frișca de casă o singură dată ca gustul ei și textura ei mătăsoasă să mă convingă să nu mă mai întorc niciodată la frișca vegetală din comerț.

Să știți că între aceste două preparate, nu diferă doar gustul! Frișca de casă este mult mai sănătoasă pentru dumneavoastră, de asemenea, deoarece frișca vegetală conține un număr ridicat de grăsimi hidrogenate, care ne fac rău organismului, fiind dificil de procesat.

Prăjitura Pavlova sau cheesecake-uri, există nenumărate rețete în care puteți include cu succes această frișcă de casă și vă promit că nu veți regreta că ați decis să nu cumpărați frișcă vegetală. Aroma intensă de lapte, vanilia subtilă și faptul că o puteți îndulci chiar dumneavoastră după preferințele dumneavoastră sau în mod corespunzător desertului pe care îl veți pregăti (la frișca pregătită pentru un ganache de ciocolată voi pune de exemplu mai puțin zahăr decât la cea pregătită pentru o savarină), toate acestea sunt doar o parte din beneficiile pe care le veți avea pregătind frișca de casă după această rețetă!

Sper că v-a făcut o adevărată plăcere să pregătiți frișca de casă alături de mine și sper că ați înțeles și nu vi s-a părut dificil de urmat procesul de pregătire al frișcăi de casă aromată, din smântână! Sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să preparați frișcă de casă!

Lasă un comentariu