Friptura de vita la cuptor – reteta muschi de vitel la tava

Friptura de vițel este meniul regesc pe care îl pregătesc cu dragă inimă pentru familia mea! Fragedă, suculentă și bine pătrunsă, cu gust pregnant de carne, această friptură este unul dintre cel mai delicios fel de mâncare pe care l-am pregătit în toată cariera mea de bucătar!

Și să vedeți cât de rapid și ușor se pregătește! Nu o să vă vină să credeți când o să vedeți că în mai puțin de o oră, friptura noastră de vițel va fi gata! Însă haideți să lăsăm vorbăria și să vedem care este modul de pregătire pas cu pas al acestei rețete deosebite!

Să începem!

Ingrediente friptura de vitel 

Pentru a pregăti delicioasa friptură de vițel, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram de mușchi de vită
  • 50 de grame de unt gras
  • 50 de ml de ulei de floarea soarelui
  • lingură de piper verde proaspăt măcinat
  • linguriță de sare

Timp de pregătire: cinci minute

Timp de gătire: 45 de minute

Timp total: 50 de minute

Porții: 6 porții

Cum se face friptura de vitel – Mod de preparare

Alegerea carnii pentru friptura de vita la cuptor

Pentru pregătirea acestei rețete vom avea nevoie de o bucată medie de mușchi de carne de vițel sau carne de vită, însă nu foarte bătrână. Neapărat să fie o bucată întreagă, în total să cântărească cam un kilogram, nu mai mult, ca să se întrepătrundă cum trebuie.

Carnea de vită proaspătă este mult mai greu de gătit din cauza faptului că este foarte ațoasă și fibrele de carne sunt dense. Carnea maturată în condiții de mediu controlate este perfectă pentru gătit, iar în măcelării urmează de obicei acest proces de fiecare dată. Acasă, puteți păstra carnea de vită la rece, înfășurată în folie de staniol sau hârtie de copt.

Ca să începem procesul de gătire, vom avea nevoie să scoatem carnea din frigider cu cel puțin o oră înainte să o băgăm la cuptor, ca să aibă timp să ajungă gradual la temperatura camerei. Fibrele de carne se contractă la temperatură, iar carnea devine dură dacă nu îi dăm timp suficient să ajungă la o temperatură normală și suferă un șoc termic.

Condimentele sunt proaspăt măcinate și nu sunt în cantități mari, tocmai ca să avem o friptură în care gustul de carne nu este mascat. Carnea de vită se gătește puțin, doar cât să prindă o suprafață rumenă, iar în mijloc să rămână roz, bine făcută.

Coacerea fripturii de vita la cuptor 

Ca să gătim carnea de vită la cuptor, ne trebuie neapărat un termometru pentru carne, mai ales dacă sunteți iubitori ai fripturii de vită pregătite într-un fel anume, fie medium sau bine făcută.

Dacă preferați o friptură de vită gătită mediu, veți aștepta până când aceasta va ajunge la 60 de grade Celsius, iar pentru o friptură bine făcută, ne dorim să ajungă la 65 de grade Celsius.

Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la treapta înaltă de temperatură, adică la 200 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice. Vom introduce tava cu friptura, iar termometrul ne va spune exact momentul în care carnea a ajuns la temperatura dorită. Acest lucru depinde atât de cât de performant este cuptorul pe care îl folosim, dar și de grosimea mușchiului de carne pe care îl folosim.

După aproximativ 20 de minute, carnea de vită este gata! O vom scoate din cuptor și vom pune peste ea o folie de aluminiu. O vom lăsa să se înăbușe încă 20 de minute, timp în care fibrele de carne se vor relaxa și friptura noastră se va frăgezi, va deveni și mai suculentă, mai ușor de servit și mai fragedă.

Prajirea fripturii de vita la cuptor 

După ce am scos carnea de la cuptor și am lăsat-o la odihnit, urmează apoi să o prăjim în ulei încins pe toată suprafața mușchiului. Focul trebuie să fie iute, iar tigaia bine încinsă, astfel încât carnea de vită să nu absoarbă mult ulei în timp ce se prăjește.

O vom prăji timp de patru minute pe fiecare dintre părți, până când se rumenește și capătă o culoare deosebită. Vom pune apoi carnea într-un vas de yena, și vom turna peste ea și uleiul de floare soarelui din tigaie, pe care l-am folosit la prăjit. Tot acum, vom pune și bucățelele de unt peste carne.

Condimentarea fripturii de vita

Din punctul meu de vedere, sarea și piperul sunt cele două condimente de bază care sunt îndeajuns pentru asezonarea acestei fripturi de vită. Înainte de a pune carnea la gătit, este de preferat ca aceasta să fie fasonată, să fie îndepărtate bucățelele de grăsime pe care le puteți vedea la suprafața acesteia. Fiind carne de vițel, la mine nu a fost necesar să fac acest pas.

Într-un mojar, vom mărunți piper verde alături de sare roz de Himalaya ca să pregătim mixul de condimente pentru friptura noastră. Le vom presăra pe deasupra cărnii pe care am uns-o înainte cu ulei de floarea soarelui și o vom lăsa timp de o jumătate de oră să se odihnească pe masa din bucătărie, cât ajunge și la temperatura camerei.

Cum se serveste friptura de vitel 

După ce am lăsat friptura de vițel să se odhinească, o putem felia cu un cuțit ascuțit. La cât de fragedă și suculentă este, acest pas nu este deloc greu de realizat! O să vedeți ce culoare rozalie interesantă are în interior și ce frumosc contrastează cu suprafața rumenă și bine făcută!

O servim cât este caldă, alături de o garnitură de legume bine coapte la cuptor peste care am ras puțin parmezan. Puteți pregăti inclusiv garnituri de orez sau cartofi, sau puteți servi această carne în sandwichuri sau în salate.

Este suculentă și se poate servi fără probleme și rece, iar dacă vă plac dressingurile și sosurile speciale, atunci veți adora friptura de vițel pregătită după această rețetă! Servită altături de un sos de muștar, carnea de vițel are o aromă aparte, deosebită, pe care nu am mai întâlnit-o la niciun alt preparat! Și totul a fost gata în mai puțin de o oră!

Lasă un comentariu