Cea mai delicioasa friptura de miel la cuptor – pulpa frageda de oaie cu vin

Cum sărbătorile pascale se aproprie cu repeziciune, nu ar strica să fim atenti și să începem deja să ne pregătim asul din mânecă, rețetele noastre deosebite pentru o masă de Paște reușită! Vedeți dumneavoastră, în afară de mine și de părinții mei, familia mea nu prea consumă carne de miel, însă friptura pregătită de mama mea rămâne un deliciu și un răsfăț pentru mine!

Așa că astăzi ne vom delecta cu rețeta dânsei de friptură de miel cu vin, la cuptor, o rețetă ușoară, simplă și deosebit de gustoasă și aromată! Să începem!

Ingrediente friptura de miel la cuptor cu vin 

friptura de miel la cuptor cu vin

Pentru a pregăti această rețetă de friptură de miel la cuptor cu vin veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • pulpă mare de miel, de aproximativ două kilograme
  • 200 ml de vin alb
  • Sare
  • Piper
  • Chimen
  • Rozmarin 
  • Boia de ardei dulce sau iute
  • 4-5 căței de usturoi
  • 20 de ml de ulei de floarea soarelui
  • lămâie

Pentru a pregăti garnitura acestui preparat: 

  • Legume după preferințele dumneavoastră

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 2 ore

Timp total: 2 ore și 15 minute

Porții: 4 porții

Cum se face friptura de miel la cuptor cu vin – Mod de preparare 

Cum se marinează carnea de miel cu usturoi, lămâie și legume deshidratate?

Vom începe prin a pregăti marinada pentru această carne de miel, deoarece o să fie necesar să lăsăm carnea la marinat pentru o anumită perioadă de timp, în funcție de metoda de marinare pe care o alegem.

Dacă vi se pare că pulpa de miel pe care o aveți este prea grasă, poate va fi nevoie să o degresați înainte de a o pune la marinat.  Vom amesteca toate ingredientele, zdrobind și mărunțind usturoiul astfel încât să obținem sosul de marinadă. Vom pune carnea de miel într-un recipient ce poate fi închis ermetic și îl vom lăsa la marinat cel puțin 12 ore înainte de a o băga la cuptor.

Eu am pregătit marinata cu sare, piper, chimen, rozmarin, boia de ardei iute și boia de ardei dulce, usturoiul mărunțit și puțină zeamă de lămâie și am uns frumos pulpa de miel pe care am pus-o într-un vas ce poate fi acoperit ermetic. Am lăsat-o așa la marinat în acest amestec timp de 12 ore, de seara până a doua zi dimineața. Dacă aveți un aparat de vidat, puteți pune amestecul într-o pungă pe care o veți vida și apoi sigila și tot ce acest proces va dura mult mai puțin, în jur de 4 ore în loc de 12.

Dacă nu aveți un astfel de recipient puteți oricând să folosiți punguțe cu sisteme de închidere tip zip sau chiar puteți pune pulpa la marinat într-o tavă acoperită cu folie de aluminiu. Vom lăsa carnea la marinat timp într-un loc răcoros însă nu la frigider.

Cum se prepara friptura de miel la cuptor cu vin, cimbru, rozmarin si alte arome speciale? 

Cum se prepara friptura de miel la cuptor cu vin, cimbru, rozmarin si alte arome speciale?

După ce au trecut cele 12 ore de marinare a cărnii, vom deschide recipientul și vom lăsa un pic carnea să se odihnească și să ajungă la temperatura camerei, pas deosebit de important în mod special dacă nu ați avut unde să puneți carnea la loc răcoros și a trebuit să o băgați la frigider.

Niciodată nu vom pune la cuptor carnea abia scoasă din frigider, pentru că vom obține preparate uscate și ațoase. Trebuie să țineți cont de faptul că durează aproximativ 3 ore ca pulpa noastră de miel să ajungă la temperatura camerei, așa că fiți vigilentă și scoateți carnea din frigider cu ceva timp înainte de o băga la cuptor, astfel se va scurta și timpul de gătire a acesteia.

Vom porni cuptorul pentru preîncălzirea acestuia la temperatură medie, adică la 180 de grade pentru cuptoarele electrice. Eu de obicei gătesc această friptură pe un grătar, sub ea punând o tăvița ca să se scurgă excesul de grăsime sau de lichid.

În această tăviță vom pune puțină apă astfel încât să frăgezească aburii formați friptura noastră de miel, dar și pentru ca grăsimile care vor curge de la friptura de miel să nu se ardă și carnea să capete un gust amar.

Vom pune la capătul osului pulpei de miel o folie de aluminiu care să protejeze pulpa din a se usca sau a se arde. În acest fel vă va fi și mult mai ușor să întoarceți carnea de pe o parte pe cealaltă în timpul procesului de coacere. Momentan, vom introduce pulpa la cuptor pentru o oră, fără să o acoperim integral cu folie de aluminiu.

După ce a trecut acest timp, vom scoate pulpa de miel ca să o întoarcem și pe verso și vom verifica, de asemenea, apa din tavă, dacă a scăzut prea mult, vom mai adăuga apă caldă. Aveți grijă cum întoarceți pulpa de miel, să nu vă frigeți!

Din acest moment, vom mai lăsa carnea la cuptor pentru încă o oră la cuptor, la aceeași temperatură. După acest timp, veți verifica dacă pulpa de miel pare a fi gata, în funcție de procentul de grăsime pe care îl conține procesul de coacere poate dura mai mult timp sau mai puțin timp.

După ce va fi gata, o vom scoate de la cuptor și o vom acoperi în totalitate cu folie de aluminiu pusă pe deasupra acesteia. Preparatul nostru trebuie să stea la înăbușit cel puțin o jumătate de oră în acest fel, după acest timp va deveni fragedă, suculentă, ușor de porționat iar aroma se va uniformiza în tot preparatul.

Acum, friptura de miel la cuptor cu vin este gata! Poftă bună!

Cum se serveste friptura de miel la cuptor cu vin 

Cum se serveste friptura de miel la cuptor cu vin

Eu de obicei pregătesc rapid și o garnitură de legume la cuptor, de obicei, cartofi, dovlecei, broccoli, fasole verde și așa mai departe! Se face rapid și nu trebuie să mă chinui prea mult să le gătesc, iar combinația acestora cu friptura de miel la cuptor este demențială! Dacă sunt harnică, fac repede ș un mujdei și o mămăligă și setul este complet!

Friptura pregătită urmând această rețetă este rumenă la exterior, având o crustă crocantă care ascunde cărnița fragedă, rozalie și suculentă! Oasele se desprind din această friptură imediat cum se atingeți, atât de fragedă este! Gusturile date de toate condimentele adăugate în sosul de marinata se completează perfect cu aroma acestui tip de carne deosebit de savuroasă! Se topește în gură, așa de fragedă este!

Dacă am parte de mai mult timp liber, atunci probabil voi pregăti o garnitură de orez cu legume pentru această friptură. Este pur și simplu mult prea aromată și savuroasă ca să o servim cu altceva! Lângă acestea, voi pregăti repede și o salată de legume proaspete, acruță, și masa va fi servită!

Cel mai mult îmi place la friptura de miel pregătită în acest fel faptul că această carne nu are mirosul sau gustul de miel specifice, pe care nu multă lume le suportă. Nici eu nu ma dau în vânt după carnea de miel, de aceea faptul că sosul de marinadă pătrunde în profunzime și îi conferă cărnii tot felul de gusturi care mai de care mai savuroase este un mare avantaj pentru mine!

Un alt lucru care mi se pare a fi un avantaj în prepararea acestei rețete este faptul că nu necesită cine știe ce intervenție din partea mea! Practic, friptura de miel cu vin se gătește singură! Având în vedere că orice gospodină are o multitudine de treabă de făcut în preajma sărbătorilor de Paște, în afara felurilor deosebite de mâncare pe care trebuie să le prepare, acest preparat chiar îmi acordă timp să mai fac și altceva prin gospodărie în timp ce îl gătesc!

Puteți folosi și un aparat de vidare în procesul de marinare a cărnii de miel. Tot ce trebuie să faceți este să puneți carnea de miel într-o pungă, adăugați sosul de marinata și apoi vidați și sigilați punga. În acest fel, carnea se va întrepătrunde cu sosul de marinadă mult mai rapid, deoarece vidul creat obligă marinada să pătrundă în structura cărnii! Astfel, procesul de marinare va fi mult mai rapid, ajungând de la 12 ore în metoda clasică, la 4-5 ore cu aparatul de vidat!

Vă spun sincer, niciodată nu mi s-a întâmplat să rămân cu acest preparat în frigider! Este un succes total, părinții mei adoră această friptură, invitații mei rămân mereu impresionați de frăgezimea și savoarea fripturii de miel cu vin la cuptor, toată lumea e fericită când îl pregătesc!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de friptură de miel cu vin la cuptor alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest fel de mâncare delicios! Pregătirea felurilor de mâncare pentru masa de Paște poate fi o adevărată provocare, însă rețeta salvatoare de friptură de miel cu vin la cuptor fragedă și aromată la cuptor vă vine repede în ajutor și vă asigur că aceasta va deveni una dintre rețetele pe care o veți pregăti cu drag, fiind foarte simplă și delicioasă!

Lasă un comentariu