Cea mai buna friptura de ied la cuptor – reteta cu carne, garnitura si bait

Sărbătoarea Paștelui se apropie, așa că ne pregătim și noi cu rețete care mai de care mai speciale și deosebite. La mine în familie nu se consumă miel, doar părinții mei obișnuiesc să pregătească aceste preparate. A trebuit să mă adaptez și să prepar mâncărurile festive cu alte tipuri de carne.

Așa am ajuns să prepar friptura de ied, o friptură fragedă, savuroasă, ușor de gătit și de asezonat, care substituie cu succes carnea de miel și care nu prezintă niciun miros specific, greu de suportat. O să pregătim împreună minunata friptură de ied pe care o veți găsi mai jos, explicată pas cu pas! Să începem!

Ingrediente friptura de ied 

Ingrediente friptura de ied

Pentru a pregăti această rețetă de friptură de ied, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ un kilogram și jumătate de pulpă de ied
  • 4 cartofi de dimensiune medie
  • 4 morcovi de dimensiune medie
  • 2 ardei gras mari
  • 7 căței de usturoi
  • 50 de ml de ulei de floarea soarelui
  • Sare
  • Piper
  • Chimen uscat
  • Cimbru
  • Rozmarin

Pentru a pregăti marinada:

  • 150 de ml de vin alb
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui
  • 5 căței de usturoi
  • Două linguri de muștar
  • Boia de ardei dulce/iute
  • Cimbru uscat
  • rozmarin
  • chimen
  • sare
  • piper

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gatire: aproximativ 2 ore

Timp total: două ore și 15 minute

Porții: 4 porții

Cum se face friptura de ied – Mod de preparare 

Cum se face friptura de ied

Vom începe prin a pregăti marinada pentru această carne, întrucât marinarea este un proces care necesită timp. Vom amesteca toate ingredientele într-un vas, asigurându-ne că am mărunțit usturoiul ca pentru mujdei, strivit. Amestecăm bine de tot să se omogenizeze ingredientele.

Eu folosesc de obicei una dintre punguțele acelea cu zip și procedez în felul următor: pun carnea în punga, apoi torn în pungă marinata și frec puțin ca să distribui uniform ingredientele la suprafața cărnii, apoi închid punga cu ajutorul sistemului de închidere. Punga trebuie astfel păstrată la loc răcoros, însă nu la frigider, cel puțin opt sau nouă ore.

Dacă aveți unul, puteți folosi aparatul de vidat pentru a sigila punga, iar timpul de marinare se va scurta de la 8 ore la 3, deoarece vidul creat în pungă obligă marinada să se întrepătrundă mai bine prin structura cărnii.

După ce a trecut acest răstimp, vom tapeta o tavă cu hârtie de copt și vom pune cuptorul la preîncălzit la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius în cazul cuptoarelor electrice. Vom spăla și curăța toate legumele pe care le vom porționa apoi în bucăți mari și le vom condimenta după bunul nostru plac.

Vom lua pulpa de ied din punga cu marinadă și o vom pune în tavă, alături de legumele porționate și condimentate. Peste acestea, vom turna marinata rămasă, apoi vom acoperi toată tava cu folie de alumiuniu, pentru ca preparatul nostru să se păstreze fraged și să nu devină mult prea uscat.

Vom băga tava la cuptor și o vom lăsa pentru aproximativ două ore să se gătească la foc mediu. După acest timp, vom îndepărta cu grijă folia de aluminiu de deasupra tăvii și vom crește temperatura cuptorului la 200 de grade Celsius, lăsând friptura de ied la cuptor pentru încă o jumătate de oră.

După acest timp, preparatul nostru este, în sfârșit, gata! Poftă bună!

Cum se serveste friptura de ied 

Cum se serveste friptura de ied

Mie îmi place să pun repede și de-o mămăligă și să fac repejor și o salată de legume acrișoară. Friptura o servim așa, fierbinte, scoasă din cuptor, fiind un deliciu culinar servită împreună cu familia în pragul sărbătorilor.

Mi se pare că această rețetă nu are cum să fie mai simplă decât este acum: pur și simplu punem carnea la marinat, apoi o băgăm la cuptor împreună cu legumele. Ușor de tot, nu-i așa?

Să nu mai spunem că pregătim în același timp și friptura, dar și garnitura! Așa procedează gospodinele harnice, se gândesc la modalități mai simple de a petrece cât mai puțin timp în bucătărie, mai ales că sunt în preajma sărbătorilor și cu siguranță avem și alte treburi de făcut!

Îmi place această rețetă că nu necesită intervenții majore din partea mea, trebuie doar să avem răbdare și practic această friptură se va găti singură! Este și mai bine dacă dețineți un aparat de vidat, deoarece acesta extrage tot aerul din pungă, iar marinata pătrunde mai ușor în structura cărnii. Timpul de marinare se scurtează astfel la două-trei ore față de opt sau chiar 12 ore în cazurile clasice.

Dar nu este o problemă nici dacă nu dețineți acest tip de aparat, eu apelez la metoda clasică și las carnea la marinat peste noapte, gustul și savoarea nu sunt afectate deloc de această procedură. Pur și simplu pun carnea cu marinada fie într-o pungă cu zip, fie într-un recipient ce poate fi închis ermetic.

Friptura de ied este foarte ușor de gătit și toate aceste arome se completează reciproc într-un mod minunat și armonios! Friptura gătită astfel este fragedă, delicioasă și vă spun sincer, pare că se topește în gură! Legumele absorb și ele din sosul de marinata și devin fragede, se rumenesc la exterior și prind un gust fain și ele!

Tot ce trebuie să faceți e să puneți repede de o mămăligă atunci când ați înlăturat folia de aluminiu cu atenție, să nu vă frigeți, și să pregătiți și o salată proaspătă de legume, acră și răcoritoare, servită alături de un pahar de vin roșu! Ce savoare!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de friptură de ied alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest fel de mâncare delicios! Pregătirea felurilor de mâncare pentru masa de Paște poate fi o adevărată provocare, în mod special dacă membri familiei dumneavoastră nu consumă carne de miel, însă rețeta salvatoare de friptură de ied fragedă și aromată la cuptor vă vine repede în ajutor și vă asigur că aceasta va deveni una dintre rețetele pe care o veți pregăti cu drag, fiind foarte simplă și delicioasă!

Lasă un comentariu