Foi de placinta fragede facute in casa – reteta, ingrediente, preparare

Zilele trecute, unul dintre princhideii mei mi-a făcut o cerere specială: i se făcuse poftă de plăcinta mea specială cu brânză. Cum aș putea eu să spun nu unei asemenea cereri speciale?

Și dat fiind că urmez cererea princhindelului, mi s-a părut potrivit să aduc această rețetă și aici, ca să vă puteți bucura și dumneavoastră de ea. Este o rețetă simplă, foarte ușor de pregătit, care va deveni rapid una dintre preferatele dumneavoastră!

Particularitatea acestei rețete de plăcintă constă în foile sale foarte delicioase, mult mai aromate și savuroase decât orice altă alternativă existentă în comerț! 

Ingrediente foi de placinta 

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru pregătirea foilor de plăcintă:

  • Aproximativ un kilogram de făină albă
  • linguriță de sare
  • 650 de ml de apă călduță
  • Două linguri de oțet
  • Două linguri de ulei
  • Aproximativ 500 de grame de amestec untură, ulei și unt în cantități egale 

Pentru pregătirea umpluturii:

  • Aproximativ 700 de grame de brânză 
  • Trei ouă mari
  • 150 de grame de smântână 
  • 20 de grame de sare

Timp de pregătire: 45 de minute

Timp de gătire: 50 de minute

Timp total:  1 oră 35 de minute

Porții: o plăcintă

Cum se fac foile de placinta – Mod de preparare 

Vom începe prin a amesteca toate ingredientele aluatului, adică făina, apa, oțetul, uleiul și sarea, într-un vas de dimensiuni potrivite. Când vom obține o pastă omogenă, atunci vom începe procesul de frământare al aluatului, frământându-l viguros și expunându-l la șocuri mecanice provocare prin trântire.

Acesta este un proces repetitiv care trebuie realizat de mai multe ori ca să ne asigurăm că aluatul nostru va îngloba suficient aer în rețeaua sa de gluten, astfel încât să crească atunci când este expus la o temperatură ridicată.

Ar trebui, atunci când treceți cuțitul prin aluat, să fie posibilă observarea bulelor de aer din interiorul său. Veți știi că aluatul este gata și nu mai trebuie frământat atunci când se desprinde de mână, fiind moale și elastic.

Apoi, vom trece la porționarea acestuia, vom forma biluțe de aluat în număr de zece pe care le vom unge cu amestecul de ulei și de untură. Le vom lăsa să se odihnească timp de aproximativ zece minute, într-un loc cu o temperatură ceva mia ridicată.

După ce va trece jumătatea de oră, ne vom unge pe mâini cu amestec de untură și lei și vom aplatiza aceste bile, pe care le vom lăsa din nou pentru o altă jumătate de oră la cald la crescut.

Preparare umplutură pentru foile de placinta 

Cât timp se odihnește aluatul și dospește, noi ne vom ocupa de pregătirea umpluturii! Aceste foi de plăcintă pot fi umplute fie cu brânză, mere sau dovleac, ba chiar și cu carne sau legume. Mie juniorul mi-a cerut special plăcintă cu brânză, așa că am trecut rapid să pregătesc umplutura pentru aceasta.

Vom amesteca toate ingredientele într-un vas separat. Procentul de sare pe care îl veți adăuga în această compoziție depinde foarte mult de preferințele dumneavoastră, nouă ne place plăcinta cu brânză sărată. Puteți ajusta cantitatea de sare adăugată în funcție de cât de sărată este brânza pe care o folosiți.

Puteți să folosiți și brânză dulce cu stafide și o să iasă o plăcintă minunată! O altă sugestie delicioasă este plăcinta cu brânză sărată, ceapă verde și mărar, însă aceasta este o altă poveste despre care vom vorbi mai multe detalii altă dată!

Cum se intinde aluatul pentru foile de placinta    

Vom începe prin a ne pregăti inițial blatul de lucru, acesta trebuie să fie foarte bine uns cu ulei, astfel încât aluatul nostru să nu se lipsească. Vom pune bucățile de aluat pe blat și le vom întinde cu ajutorul unui sucitor.

Bunica mea obișnuia să apuce foaia de părți și să o răsucească pe partea cealaltă și uite așa obținea dânsa imediat o foaia lungă și întinsă uniform, subțire și foarte ușor de manevrat. Deși aceasta este metoda corectă de a obține foile perfecte pentru plăcintă, nu vă sfătuiesc să procedați în acest fel, deoarece este dificil și vă puteți accidenta, să nu mai zic că necesită o anumită îndemânare pentru a obține foile în această metodă.

Cel mai bine împărțiți aluatul în cinci părți egale și îl întideți cu sucitorul, apoi trageți cu mâinile în părți de el, astfel încât să se întindă. Ne dorim să obținem un aluat subțire precum foaia de ziar.

Cum se ung foile de placinta? 

Aceste foi trebuie unse după ce au fost făcute, iar pentru uns cel mai bine este să folosiți un amestec de unt, ulei și untură de porc în părție egale. Dacă țineți post, atunci puteți folosi doar ulei, sub nicio formă nici măcar să nu luați în considerare să folosiți margarină, deoarece conține grăsimi vegetale hidrogenate care se absorb cu dificultate în corpul nostru.

Nici doar untură nu este recomandat să folosiți, ies mult prea grase în acest fel. Dacă se întâmplă cumva să se rupă foaia de plăcintă, este necesar să puneți aluatul la frigider, apoi puteți să îl frământați și să reluați procesul de întindere ale foilor.

Neapărat, folosiți doar făină albă de calitate înaltă, din aceea specială pentru cozonaci. Puteți să cerneți făina înainte să o folosiți astfel încât să vă asigurați să nu sunt cocoloașe în aluat și nici impurități.  O să vedeți ce foi fine o să obținem urmând această rețetă!

Acum este momentul să punem cuptorul la preîncălzit, la temperatură medie sau, pentru cuptoarele electrice la 180 de grade Celsius. Vom pune o cantitate suficientă de umplutură în foaie, repartizând-o apoi pe toată lungimea acesteia.

Pentru împachetare, vom ridica marginea foii de plăcintă și o vom rula, obținând un cilindru cu umplutura la interior. Ne vom asigura că marginile laterale au fost închise. 

Pentru coacere, vom avea nevoie de o formă rotundă. Vom pune rulou în formă de spirală, ca un melc, în această formă. Dacă nu aveți tavă rotundă, nu este nicio problemă puteți folosi o tavă normală și astfel veți coace mai multe foi de plăcintă în acelați timp, aranjând rulourile în spirală unul în continuarea celuilalt, astfel încât să economisiți spațiu.

După ce ați așezat plăcinta în tavă, aceasta trebuie unsă cu amestecul nostru de ulei, untură și unt. Vom introduce plăcinta la copt, de preferat la înălțime medie astfel încât să ne asigurăm că se va coace uniform. După aproximativ 50 de minute de coacere, aceasta ar trebui să fie rumenită la exterior și coaptă în interior!

Poftă bună!

Cum se servesc foile de placinta 

Ce miros îmbietor mi-a invadat bucătăria! Plăcinta făcută din aceste foi speciale nu seamănă cu nicio altă plăcintă pe care am gustat-o! Este aromată, savuroasă iar foile pe care le-am pregătit din ingrediente simple s-au rumenit perfect atât la suprafață, cât și în interior!

Umplutura de brânză este și ea potrivită iar princhindelul este încântat! Deci, mă declar mulțumită, rețeta este un succes total care cu siguranță nu va rezista de pe o zi pe alta și nu este greu să ne imaginăm de ce! 

Dacă sunteți fan al merdenelelor cu brânză și stafide, cu vișine, cu ciocolată sau cu orice alt fel de umplutură, atunci această rețetă este exact pe placul dumneavoastră! O să vedeți ce plăcinte delicioase o să obțineți urmărind această rețetă. Trebuie doar să vă dați frâu liber creativității când vine vorba de umplutura foilor și tot restul lucrurilor se vor așeza de la sine!

Mie personal îmi place foarte mult să pregătesc o umplutură de urdă cu ceapă verde și mărar, iar când am poftă de ceva dulce, gemul de vișine este alergerea evidentă în ceea ce mă privește! Pur și simplu nu ai cum să dai greș cu aceste tipuri de preparate, cu deserturile obținute urmând această rețetă! Cât sunt fierbinți, le trecem frumos prin zahăr pudră vanilat și iată, am obținut rapid un desert care nu seamănă cu niciun altul pe care l-ați mai întâlnit!

O să vă uimiți familia și invitații cu plăcinta de carne pe care o veți pregăti cu aceste foi minunate! Vă garantez că sunt mult mai sănătoase și mai gustoase decât cele disponibile în comerț, care conțin liste interminabile de e-uri și conservanți. Procesul de pregătire al acestor foi nu mi se pare unul dificil, însă este necesară într-adevăr puțină răbdăre din partea dumneavoastră.

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți aceste foi de plăcintă alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să pregătiți o plăcintă delicioasă!

Lasă un comentariu