marţi, 25 iunie 2019

Mii de persoane au participat la Kiev la o paradă a comunității LGBTMii de persoane au participat la Kiev la o paradă a comunității LGBT

Mii de persoane au participat duminică la Kiev la o paradă a comunității LGBT, sub o strictă supraveghere din partea poliției, însă fără incidente majore, în pofida prezenței unor militanți de extremă dreapta și a unor religioși ostili, informează AFP.

Arborând drapele în culorile curcubeului sau purtând ținute extravagante, peste 8.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au defilat pe marile artere din centrul capitalei ucrainene. Parada a fost flancată de un important cordon de polițiști și zeci de vehicule ale forțelor de ordine au fost desfășurate la fața locului, precum și jandarmi călare.

În paralel, aproape o mie de militanți ai extremei drepte și organizațiilor ortodoxe au încercat să perturbe manifestația, scandând, potrivit AFP, sloganuri agresive. Ei au fost ținuți la distanță de poliție, care a anunțat că a întreprins și câteva arestări.

Homofobia este încă larg răspândită în Ucraina, însă autoritățile proeuropene, la putere din 2014, sunt hotărâte să-și arate toleranța, permițând inclusiv organizarea de parade ale comunității LGBT, spre deosebire de Rusia vecină.

Aceasta este prima paradă LGBT în Ucraina după alegerea, în mai, a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski în funcția de președinte al țării.

În iunie anul trecut, evenimentul a reunit la Kiev aproape 5.000 de persoane. La acea dată, poliția a arestat peste 50 de manifestanți ai extremei drepte care încercau să împiedice prin forță începerea paradei.

Comenteaza aceasta stire