duminică, 19 august 2018

Donald Trump și Vladimir Putin au convenit că trupele iraniene trebuie retrase din SiriaDonald Trump și Vladimir Putin au convenit că trupele iraniene trebuie retrase din Siria

Președintele SUA, Donald Trump, a ajuns la un acord de principiu cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, asupra necesității retragerii efectivelor militare iraniene din Siria, deși Kremlinul consideră că această sarcină va fi dificilă, afirmă surse citate de agenția Bloomberg.

Donald Trump și Vladimir Putin s-au întâlnit în luna iulie, în Finlanda. Summitul a fost dominat de criza din Siria și de rolul Iranului în conflict, conform unui oficial american de rang înalt.

Cei doi președinți au convenit în principiu că trupele iraniene trebuie să fie retrase din Siria, a declarat oficialul american, care a preferat să rămână anonim. Însă Administrația de la Moscova atrage atenția că obținerea retragerii efectivelor militare iraniene din Siria este o sarcină dificilă, informează agenția Bloomberg.

Rusia și Iranul sunt principalii susținători ai Administrației Bashar al-Assad, care se confruntă cu război civil. Statele Unite și alte țări occidentale oferă susținere grupurilor insurgente din Siria. Israelul este preocupat de prezența trupelor iraniene în Siria și a cerut constant retragerea acestora.

Donald Trump și Vladimir Putin au discutat și despre campania militară împotriva rețelei teroriste Stat Islamic, despre disputele privind controlul asupra regiunii Înălțimile Golan și despre situația umanitară din Siria. După întrevederea cu Vladimir Putin, Donald Trump le-a prezentat principalilor consilieri subiectele discutate.

Cei doi lideri nu au ajuns la niciun acord privind prelungirea a două tratate în domeniul armamentului.

Potrivit oficialului american citat, Donald Trump a exprimat speranța că Rusia nu va mai avea ingerințe în scrutinul parlamentar parțial american din 2018.

Comenteaza aceasta stire