joi, 14 februarie 2019

Benjamin Netanyahu atenționează Iranul: Rachetele israeliene 'pot ajunge foarte departe'Benjamin Netanyahu atenționează Iranul: Rachetele israeliene 'pot ajunge foarte departe'

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut marți declarații apreciative la adresa razei de acțiune a rachetelor pe care le deține țara sa, într-un nou avertisment adresat Iranului cu o zi înainte de o conferință internațională în cadrul căreia se va discuta despre Republica Islamică, informează AFP.

În timpul unei vizite la o bază navală din Haifa (nord), Benjamin Netanyahu s-a declarat "impresionat" de ceea ce a văzut. "Rachetele pe care le vedeți în spatele meu pot ajunge foarte departe și atinge orice dușman, inclusiv slugile Iranului din regiunea noastră", a declarat el potrivit biroului său de presă, într-o aparentă referire la mișcarea șiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului și angajată militar în Siria.

Netanyahu urmează să participe miercuri, la Varșovia, la o conferință internațională ce va fi animată de prezența secretarului de stat american Mike Pompeo și menită să "promoveze un viitor de pace și securitate în Orientul Mijlociu". Anunțând la începutul lui ianuarie această conferință, Pompeo a scos în evidență "influența destabilizatoare" a Iranului.

În condițiile în care viziunea americană privind necesitatea exercitării unei presiuni maxime asupra Iranului nu reușește să convingă alte țări, Washingtonul și Varșovia au extins agenda conferinței cu niște probleme mai generale ale stabilității regionale.

Cu toate acestea, Netanyahu a afirmat în ultimele zile că mijloacele de a contracara Iranul vor constitui principalul subiect al conferinței.

La Varșovia, SUA urmează de asemenea să evoce propunerile de pace între Israel și palestinieni. Jared Kushner, consilier și ginere al lui Donald Trump, va susține joi un discurs la această conferință. 

Comenteaza aceasta stire