Ficatei cu sos la tigaie – tocanita reteta, ingrediente, preparare

Pe parcursul timpului, v-am prezentat destul de multe rețete rapide și foarte delicioase, astfel încât astăzi a sosit vremea să mai adăugăm încă una la colecția noastră! De data aceasta este vorba despre delicioșii ficăței de pui cu sos de roșii, care sunt extrem de ușor de pregătit și care vă vor uimi cu savoarea de care dau dovadă!

Știu că multă lume se ferește de prepararea ficățeilor de pasăre, din cauza faptului că, dacă nu sunt curățați așa cum trebuie, aceștia pot căpăta un gust amar în timpul gătirii. Există însă diverse metode prin care puteți evita acest lucru pe care vi le voi prezenta pe parcursul acestei rețete, așa că nu trebuie să vă îngrijorați din această cauză.

Această rețetă implică călirea cepei alături de usturoi, de morcov și de ardei roșu. Se adaugă suc proaspăt de roșii iar rezultatul este un sos atât de bun, încât vă asigur că nu veți rămâne niciodată cu acest fel de mâncare de pe o zi pe alta!

Ficățeii pot fi gătiți în foarte multe alte feluri și am întâlnit gospodine cărora le place să îi lase la frăgezit în lapte cu o noapte înainte să îi gătească. Multe rețete permit pregătirea acestora la cuptor alături de diverse legume, cu vin alb și sos de roșii. Rețeta noastră este mult mai simplă și permisivă, iar timpul de pregătire al acesteia este foarte scurt, fiind perfectă pentru zilele în care ne întoarcem obosiți de la serviciu și dorim să gătim ceva rapid și fără bătaie de cap!

Secretul frăgezimii ficățeilor din această rețetă pe care o vom urma este faptul că asezonarea acestui fel principal de mâncare prin adăugarea sării se face doar la final, după ce s-a încheiat tot procesul de gătire și a fost oprit aragazul. Sarea usucă și întărește țesuturile, iar noi ne dorim un preparat fraged și ușor de servit!

Veți rămâne surprinși de cât de ușor se pregătește această rețetă! Să începem!

Ingrediente ficatei cu sos

Pentru a pregăti această rețetă de ficăței cu sos, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ o jumătate de kilogram de ficăței proaspeți de pui
  • Două cepe mari
  • Un ardei gras roșu
  • Un morcov
  • 5 căței de usturoi
  • 5 roșii proaspete
  • Două linguri de ulei de floarea soarelui
  • linguriță de boia dulce de ardei
  • Sare
  • Piper
  • Pătrunjel verde tocat mărunt 

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 45 de minute

Porții: 4 porții

Cum se fac ficateii cu sos – Mod de preparare 

Vom începe prin a porționa ficățeii de pui, despărțind cei doi lobi. Trebuie să verificăm ca aceștia să nu prezinte nicio urmă verde la suprafața lor, ca să nu devină amari în timp ce îi gătim. 

Apoi, ne vom ocupa de legume. Vom spăla toate legumele, vom curăța ceapa, ardeiul și usturoiul. Ceapa va fi tocată mărunt, solzișori, iar roșiile vor fi pasate cu ajutorul unui blender, după ce au fost tăiate în sferturi înainte. Ardeiul va fi și el tocat în cubulețe de dimensiuni potrivite, iar morcovul – fâșiuțe subțiri.

Vom avea nevoie de o tigaie mai adâncă în care vom pune două linguri de ulei de floarea soarelui și vom începe călirea cepei împreună cu usturoiul și ardeiul, timp de 7 minute, la foc mic. Se adaugă și morcovul și vom amesteca din când în când astfel încât să nu se lipească sau să se ardă. Tigaia va fi acoperită cu un capac.

După ce trec cele 7 minute ar trebui să obținem un amestec de legume care s-au mai înmuiat și au devenit translucide, sticloase. Acum este momentul în care adăugăm și ficățeii de pui, amestecând încet în tigaie. Vom mări flacăra și vom îndepărta capacul, lăsând amestecul pe foc pentru aproximativ cinci minute.

Vom adăuga apoi pasta de roșii pe care am obținut-o după ce am trecut roșiile proaspete prin blender, adăugând, de asemenea, și lingurița de boia de ardei dulce. Se lasă tot amestecul la fiert pentru aproximativ un sfert de oră, iar dacă sosul vi se pare că are o consistență mult prea groasă se adaugă o cantitate mică de apă caldă și se amestecă.

Când ficățeii cu sos sunt aproape gata, vom adăuga și piperul proaspăt măcinat. Vom mai lăsa amestecul la fiert preț de câteva minute și apoi vom opri focul aragazului. Abia acum a sosit momentul să adăugăm sare preparatului nostru, dar și pătrunjelul verde proaspăt, tocat mărunt!

Ficățeii de pui cu sos de roșii sunt acum gata! Poftă bună!

Cum se servesc ficateii cu sos 

Ce aromă mi-a invadat bucătăria, ce miros îmbietor! Când ficățeii mai aveau cam cinci minute de fiert, am pus repede și de o mămăligă! Noi servim întotdeauna acest fel de mâncare cât este încă fierbinte, alături de o mămăligă caldă cu brânză și smântână, presărând și puțină ceapă verde tocată mărunt pe deasupra!

Nu vă pot descrie cât de delicioasă este această mâncărică de ficăței cu sos! O puteți servi cu încredere și alături de piure de cartofi, de chiftele de cartofi cu brânză sau de orez fiert simplu! Se potrivește de minune și servită alături de o salată asortată răcoritoare de legume, cu ceapă verde din plin, acrită cu suc de lămâie!

Să nu vă spun cât de bine merg alături de ficățeii cu sos murăturile pe care le-am pregătit toamna trecută! Salata de gogonele este alegerea mea preferată atunci când vreau să servesc ficățeii cu sos alături de ceva acrișor. Gustul dulceag al ficățeilor se îmbină perfect cu cel sărat și acrișor al salatei de gogonele!

Există nenumărate moduri de a servi această mâncare de ficăței de pui cu sos de roșii și usturoi, însă cel mai bine vă dați frâu liber creativității și experimentați o modalitate perfectă de servire chiar dumneavoastră! Vă asigur că odată ce ați pregătit această rețetă prima data, va deveni rapid una dintre rețetele dumneavoastră preferate, datorită faptului că este foarte ușor de gătit, extrem de rapidă și deosebit de aromată!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă alături de mine!

Lasă un comentariu