Dulceata de pepene galben – reteta, ingrediente, preparare

Una dintre rețetele care încă nu este atât de populară în rândul gospodinelor din țara noastră este dulceața de pepene galben. Aromată, cu bucățele întregi de pepene delicios, această dulceață este foarte simplu de preparat și vă garantez că va ajunge una dintre rețetele pe care le veți pregăti cu drag în fiecare an! Noi nu ne mai săturăm de ea!

Pepenele galben este foarte popular pe timp de vară, mirosul său specific fiind deosebit de aromat, iar gustul de care dă dovadă este unul foarte plăcut și răcoritor! De aceea, dulceața de pepene galben este una dintre preferatele familiei mele! Haideți să vedem cum se prepară!

Ingrediente dulceata de pepene galben 

Pentru a pregăti dulceața de pepene galben veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ 2 kilograme și jumătate de pepene galben
  • Un kilogram jumătate de zahăr alb, cristalin
  • O lămâie
  • Un plic de zahăr vanilat

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: o oră

Timp total: o oră și jumătate

Porții: patru borcane de 300 de ml

Cum se face dulceata de pepene galben – Mod de preparare 

Cum se pregătește pepenele galben pentru dulceață? 

Pentru început, ne vom ocupa de curățarea pepenelui galben. Vom alege un pepene galben mai mare, din soiul celor cu miez mai verde pe care îi veți cunoaște după coaja lor care prezintă la suprafața acesteia dungi cu un model specific.

Îl vom secționa pe jumătate și îl vom curăța de miez și de sâmburi. Apoi, fiecare jumătate va fi tăiată în felii ce urmează să fie decojite. Trebuie să tăiem apoi aceste felii în bucăți de dimensiuni mai mari, ca să nu se topească atunci când le punem la fiert, dar și ca să le puteți folosi pentru a îmbunătăți aspectul deserturilor pe care le veți pregăti.

Cum se pune zaharul in dulceata de pepene galben 

Vom pune bucățile de pepene galbene într-un recipient de dimensiuni potrivite și vom adăuga peste acestea un kilogram jumătate de zahăr, zeama stoarsă de la o lămâie și un plicușor de zahăr vanilat. Vom amesteca totul în așa fel încât să se distribuie uniform ingredientele, folosind mâinile, cu grijă să nu zdrobim bucățelele de pepene. Acoperim recipientul cu folie alimentară și îl băgăm pentru două zile la frigider.

În acest răstimp, vom mai amesteca de două sau trei ori în recipientul nostru. Veți observa că după ce trec cele două zile, pepenele își va lăsa foarte multă apă. Foarte bine, astfel bucățile noastre de pepene rămân ferme în timpul fierberii și nu se topesc de tot.  

Vom scurge siropul format într-un alt vas, cu ajutorul unei strecurători în care le vom lăsa timp de o jumătate de oră, în acest timp ajungând și la temperatura camerei. Siropul îl vom pune într-o oală sau o cratiță mai mare în care vom fierbe, mai târziu, și bucățile de pepene galben.

Cum se fierbe dulceata de pepene galben 

Pasul următor este fierberea siropului de pepene. Vom pune cratița pe aragazul pe care îl vom porni la foc mediu. Când amestecul nostru începe să fiarbă, vom mai lăsa dulceața pe foc timp de încă 20 de minute.

În acest timp, siropul de pepene galben va clocoti, iar compoziția dulceții noastre va începe să se lege și să arate așa cum ne-am dorit. Ca să ne asigurăm că este gata, vom scoate puțină dulceața pe o farfurioară și o vom lăsa să se răcească, ca să îi verificăm consistența. Supravegheați dulceața de pepene galben în continuare, astfel încât să nu se ardă sau să se lipească.

Acum este momentul să adăugăm și bucățelele de pepene galben și să amestecăm ușor cu o lingură de lemn sau cu o spatulă. Va fi necesar să așteptăm din nou să clocotească, iar când va atinge punctul de fierbe, vom mai lăsa dulceața pe foc încă zece minute. În timpul în care fierbe, veți observa că va forma o spumă la suprafață, pe care va fi necesar să o culegem cu ajutorul unui spumar.

O particularitate a acestui tip de dulceață este faptul că fierbe în două tranșe, iar până acum, jumătate din treabă este gata! Vom opri focul aragazului și vom lăsa dulceața la răcit. Mama mea obișnuia să acopere oala cu dulceață cu un prosop de bucătărie îmbibat în apă rece și stors, pus în dublu strat pe deasupra oalei, ca să nu facă crustă.

O vom lăsa la răcit până în ziua următoare, astfel încât bucățile de pepene să își tragă din sirop. Apoi, vom pune oala la fiert la foc mediu și vom aștepta până când va începe să clocotească. A doua rundă de fierbere este mai scurtă, doar șapte minute din momentul în care siropul începe să fiarbă.

Dacă preferați o metodă mai exactă pentru a fi siguri că întotdeauna veți obține o dulceață de o consistență perfectă, indiferent de tipul de fructe pe care îl folosiți pentru aceasta, atunci ar fi bine să folosiți un termometru de bucătărie cu care veți monitoriza temperatura dulceții dumneavoastră. Când va ajunge la 105 grade Celsius, atunci veți știi sigur că are consistența potrivită.

Am oprit focul aragazului și am acoperit totul cu prosopelul de bucătărie îmbibat cu apă din nou. O să lăsăm oala acoperită până când va ajunge la temperatura camerei!

Cum se pune la pastrat dulceata de pepene galben 

Una dintre principalele diferențe între dulceață și gem este modul de păstrare ale acestora. Dulceața se pune în borcane atâta timp cât este rece, iar gemul se așează fierbinte în borcane.

Borcanele trebuie să fie sterilizate înainte de folosire. Desigur, vom spăla foarte bine borcanele, iar apoi le vom steriliza uscat, prin introducerea lor la cuptor. 

Le vom așeza într-o tavă și le vom introduce în cuptor înainte să îl pornim. Încălzirea borcanelor trebuie făcută treptat, astfel încât să nu se dilate brusc și să se spargă. Cuptorul va fi încălzit la 150 de grade Celsius, având și ventilața pornită.

După ce a trecut un sfert de oră, puteți observa cum încep să se evapore picăturile de apă de pe borcane. Din acest moment, puteți opri cuptorul. Vom deschide ușa acestuia și vom lăsa borcanele la răcorit.

Când s-au răcit complet, vom începe umplerea acestora, distribuind dulceața uniform în borcan. Urmează apoi să le sterilizăm la bain-marie ca să ne asigurăm că se vor păstra bine în cămară. La mine această dulceață a ținut și patru ani, fără să facă floare și fără nicio altă problemă!

Cum se serveste dulceata de pepene galben 

Vai, dar câte modalități minunate ca să ne bucurăm de această dulceață de pepene galben există! La noi este nelipsită la micul dejun, alături de unt și pâine prăjită! Puteți să o folosiți cu succes și la decorarea prăjiturilor, dar și ca umplutură pentru acestea datorită aromei sale deosebite!

Copiilor mei le place să servească această dulceață alături de înghețată de vanilie, gusturile celor două se complementează atât de bine încât am rămas chiar și eu surprinsă de această inovație adusă de micii poznași! 

Dacă vă place să vă jucați cu aromele, puteți să îi adăugați puțină scorțișoară sau cuișoare atunci când o pregătiți sau, de ce, poate și puțin miez de nucă pentru un gust chiar și mai delicios! Vă doresc spor la gătit și sper că veți reveni cu dragă inimă la această rețetă de dulceață de pepene galben!

Lasă un comentariu