Dulceata de mure in 2021- reteta gem de mure de cultura

Murele fac parte din categoria aceea de fructe de pădure după care mama mea a tânjit să le aibă în gospodărie, iar odată ce a reușit să prindă tufele de mur, nu a știut ce să facă cu atâtea fructe. 

Cu soluția salvatoare am venit chiar eu și acum a devenit o tradiție de familie să facem gem sau dulceata de mure în fiecare an! Borcanele sterilizate rezistă foarte bine pe timp de iarnă, iar gemul de mure este o delicatesă cu care ne facem pofta oricând dorim!

Rețeta lui este, de asemenea, una destul de simplă. În continuare, vă voi prezenta această rețetă de gem de mure pas cu pas, pentru ca și dumneavoastră să vă bucurați de savoarea acestor fructe de pădure!

Ingrediente dulceata de mure 

Ingrediente dulceata de mure

Pentru această rețetă de gem de mure veți avea nevoie de:

  • Două kilograme de mure
  • Un kilogram de zahăr
  • O jumătate de lămâie

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 35 de minute

Timp total: 40 de minute

Porții: 3 borcane de gem

Cum se face dulceata de mure – Mod de preparare 

Cum se face dulceata de mure - Mod de preparare

Vom începe prin a ne asigura că fructele sunt spălate foarte bine și nu conțin alte impurități, cum ar fi cotoarele sau frunze. Aveți grijă să nu zdrobiți murele atunci când le spălați, cel mai bine este să folosiți apă rece. Apoi, vom pune murele într-un recipient mare, cu zahărul pe deasupra lor și le vom lăsa să se odihnească peste noapte ca să își lase siropul.

A doua zi, vom pune recipientul pe aragaz la foc mic și le vom lăsa să fiarbă. Vom avea grijă să spumăm ori de câte ori este nevoie și să amestecăm din când în când ca să nu se lipească compoziția de pereții recipientului. Când amestecul începe să fiarbă, vom adăuga și sucul de la jumătate de lămâie.

Vom mai lăsa apoi gemul la fiert până când va fi gata. Pentru a verifica acest lucru, vom gusta din amestec după aproximativ 10 minute de când am adăugat sucul de lămâie. 

Între timp, vom pregăti borcanele în care vom pune gemul,  prin spălarea acestora cu apă rece. Vom pune gemul cât este fierbinte în borcane, apoi le vom lăsa un pic la răcit și ne vom pregăti să le sterilizăm la bain-marie.

Avem nevoie de o oală mai înaltă decât borcanele noastre. Pe fundul acesteia vom pune un prosop. Vom pune apoi borcanele care, între timp, s-au răcit și vom turna apă până când acestea sunt acoperite.

Vom acoperi oala cu un prosop și o vom lăsa la foc mediu pe aragaz până va fierbe. Gata! După ce s-au răcit, borcanele cu gemul delicios de mure sunt gata!

Poftă bună!

Cum se serveste gemul de mure

Există o multitudine de posibilități când vine vorba de gemul acesta de mure! Fie că îl veți servi dimineața, la micul dejun sau fie că îl veți folosi ca să umpleți clătite sau prăjituri, gemul de mure este un adevărat răsfăț culinar și urmărind rețeta de mai sus nu aveți cum să dați greș în prepararea acestuia!

Lasă un comentariu