Dulceata de coacaze rosii – reteta gem cu ruzinci

Cu siguranță ai zile în care pofta de dulce primează, consumi produse din comerț, iar mai apoi te simți vinovat că ai mâncat nesănătos. Ce ai spune de un desert simplu, la îndemână și sănătos?

Dulceața de coacăze roșii este alegerea perfectă, fiind apreciată de toată lumea. Iar dacă mai pui la socoteală beneficiile pe care le aduc coacăzele asupra organismului, vei fi convins să îți prepari chiar tu dulceața.

Coacăzele roșii sunt o sursă excelentă de vitamine, antioxidanți și minerale, iar consumul regulat a acestora va întări organismul. Așadar, aici ai o rețetă simplă de dulceață de coacăze roșii.

Ingrediente dulceața de coacăze roșii

– 2 kg coacăze roșii proaspete

– 1 kg grame zahăr tos alb

– 400 ml

– suc de la două lămâi

Timp de pregătire: 20 minute.

Timp de gătire: 40 minute.

Timp total: 60 minute.

Porții: 6.

Cum se face dulceața de coacăze roșii – Mod de prepare

Începeți cu a spăla coacăzele roșii sub jeturi de apă rece. Pentru a curăța coacăzele roșii de codițe, este de ajutor să le cumpărați sub formă de ciorchini. Vă recomand să cumpărați o cantitate mai mare de coacăze, pentru a rămâne cu 2 kg brute de fructe.

Coacăzele roșii le porționați în cantități mai mici pentru a le spăla de praf mai ușor, în mai multe ape. Le lăsați pentru 10 minute într-o cratiță plină cu apă rece.

Într-un castron cu fund dublu puneți apa și zahărul la fiert. Amestecați cu o lingură de lemn ca zahărul să se dizolve.

După ce apa începe să fiarbă, adăugați coacăzele roșii scurse de apă, iar spuma formată o adunați și o aruncați. Coacăzele roșii cu apa vor forma un fel de sirop, peste care adăugați sucul de la cele două lămâi.

Le lăsați la fiert pentru alte 20 minute, amestecând cu o lingură de lemn și lichidul începe să scadă. Coacăzele roșii au concentrație ridicată de pectină, fiind un agent natural de îngroșare ce va închega dulceața. Prin urmare, nu mai aveți nevoie de gelifianți.

Nu lăsați coacăzele roșii prea mult la fiert, pentru a nu se transforma în jeleu. Dacă totuși se fac jeleu, va trebui să încălziți dulceața la cuptorul cu microunde pentru a deveni tartinabilă. Luați într-o farfurie câteva linguri de dulceață de coacăze roșii pentru a vă da seama de consistență.

O dată fiartă dulceața, o treceți printr-o sită deasă, apăsând cu o lingură de lemn pentru a separa semințele și cojile. După ce dulceața a fost scursă, este momentul să o puneți în borcane.

Folosiți borcane de sticlă spălate, pe care le sterilizați la cuptor la 150 de grade Celsius. Borcanele sunt gata după ce apa de pe geamul cuptorului s-a evaporat.

Odată înfiletate, se lasă la răcit până a doua zi acoperite cu o pătură. Pentru iarnă dulceața se păstrează în cămară sau beci.

Cum se servește dulceața de coacăze roșii

Dulceața de coacăze roșii se servește pe pâine, cu ceai sau lapte cald. Se potrivește și în deserturi ca umplutură sau cremă. 

Lasă un comentariu