Drob de ciuperci de post cu orez – reteta, ingrediente, preparare

Te-ai gândit să renunți la carne și nu știi cu ce să înlocuiești preparatele clasice de sărbători, cum ar fi drobul? Fie că ai ales să ții post de sărbătoare sau pur și simplu să îți schimbi stilul alimentar, vei găsi alternative vegetale la fel de delicioase ca cele cu carne.

Știai că drobul de ciuperci de post este perfect pentru toate perioadele anului, fiind o importantă sursă de proteine și energie? Dacă mai pui la socoteală și faptul că este mai sănătos și ușor de procesat de organismul tău, ai un motiv în plus să-l încerci. Nu vei regreta.

Ingrediente drob de ciuperci de post

– 1 kilogram ciuperci champignon brune

– 200 grame linte roșie fiartă sau la conservă

– 100 grame orez bob rotund

– 500 ml apă

– 3 morcovi medii

– 3 căței de usturoi

– 2 ardei kapia

– 2 cepe medii albe

– 2 cartofi medii

– 5 linguri ulei

– 3 linguri de tărâțe psyllium

– cimbru uscat

– sare

– piper

Timp de pregătire: 30 minute.

Timp de gătire: 40 minute.

Timp total: 1 oră și 10 minute.

Porții: 10.

Cum se face un drob de ciuperci de post – Mod de preparare

Începeți cu a curăța și toca ciupercile cât mai mărunt posibil. Urmează la curățare morcovii, ardeii, cartofii, ustoriul și ceapa.

Cantitatea de apă o împărțiți în două cratițe și le veți pune pe foc mediu. Într-o cratiță va fierbe orezul și în cealaltă un morcov curățat și lăsat întreg. După ce au fiert, scoateți morcovul din apă și strecurați orezul.

Ceapa se taie mărunt, iar usturoiul se dă prin presă. Cartofii, ardeii și restul de morcovi se dau pe răzătoarea mare.

Într-o tigaie puneți 3 linguri de ulei la încins și adăugați ciupercile. Amestecați periodic și lăsați ciupercile la gătit, până se evaporă apa lăsată de ele. 

Într-o altă tigaie puneți restul de ulei la foc mediu și când acesta începe să sfârâie, adăugați ceapa la călit până prinde o culoarea ușor aurie. După, adăugați usturoiul pentru a se căli un minut, peste care urmează cartofii, ardeii și morcovii dați pe răzătoare.

Le potriviți cu sare și piper, iar după ce sunt gătite ambele tigăi, opriți focul și le lăsați la răcit. Între timp au fiert orezul și morcovul.

După ce s-au răcit legumele, porniți cuptorul la preîncălzit la 180 grade C. Într-o tavă de cozonac, puneți un strat de hârtie de copt.

Într-un bol adânc adăugați legumele călite, orezul fiert, lintea roșie scursă din conservă și tărâțele psyllum. Amestecați totul și potriviți de sare, piper și cimbru. Dacă aluatul este prea subțire, mai adăugați o lingură de tărâțe.

Așezați în tavă jumătate din compoziție peste care puneți morcovul întreg și îl acoperiți cu restul compoziției. Dați tava la cuptor pentru 40 minute sau până când trece testul scobitorii.

Cum se servește un drob de ciuperci de post

Drobul de ciuperci de post se servește rece, tăiat felii, simplu fie alături de garnituri, fie cu roșii, ceapă și ridichi. 

Lasă un comentariu