Dorada la cuptor in hartie de copt – Reteta peste in 2021

Dorada la cuptor este rețeta mea preferată când vine vorba de preparatele din pește! Carnea fiind gătită la abur, rămâne mereu fragedă și își păstrează toate aromele, fără să devină uscată și înecăcioasă.

Rețeta aceasta este perfectă pentru două porții de servire și deoarece în afară de mine și soțul meu, restul familiei nu prea se declară fani pește, mie mi se pare numai bună astfel încât să nu facem risipă de ingrediente! 

Doradă am consumat prima dată când eram în Portugalia și atunci am știut că trebuie să aflu și eu secretul preparării acestui pește. Astfel am aflat rețeta de doradă la cuptor, preaparată în papiotă din hârtie de copt, fragedă și aromată!

În continuarea acestui articol, vă voi prezenta și dumneavoastră rețeta mea specială de doradă la cuptor,fiind foarte ușor de pregătit și foarte rapidă! 

Ingrediente dorada la cuptor 

Ingrediente dorada la cuptor

Nu veți avea nevoie de prea multe ingrediente când vine vorba de pregătirea acestei rețete speciale de doradă la cuptor. Veți avea nevoie de:

  • O doradă de aproximativ 500 de grame
  • Puțin ulei de măsline
  • Puțină sare, piper negru măcinat după preferințele dumneavoastră
  • Lămâie tăiată feliuțe
  • Câteva frunze de busuioc proaspăt sau o lingură de busuioc uscat
  • Câțiva căței de usturoi feliați subțire

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 30 de minute

Porții: 2 porții

Cum se face dorada la cuptor – Mod de preparare

Cum se face dorada la cuptor - Mod de preparare

Vom începe prin a eviscera cu grijă dorada, curățând-o bine de tot. Vom spăla de asemenea dorada după eviscerare. Apoi, o să curățăm peștele de solzi și o vom tapeta ușor folosind șervețele de hârtie.

Următorul pas este să așezăm dorada pe hârtia de copt din care vom papiota și să o condimentăm, adăugând sare și piper atât pe exteriorul peștelui, cât și pe interiorul acestuia. Apoi, vom felia subțire lămâia și usturoiul (eu am folosit doi căței de usturoi, însă puteți folosi mai mulți dacă vă place gustul usturoiului) și le vom așeza în interiorul doradei, după ce am stropit-o puțin cu ulei.

Aromele acestea se complementează excelent! Nu e de mirare că aceasta este rețeta la care mă întorc adesea când mi-e poftă de pește! 

Puteți pune câteva felii de lămâie și pe deasupra peștelui și, de asemenea, trei sau patru felii de usturoi. Ca să rămână fragedă și la exterior și să nu prindă o crustă tare, vom stropi doarada cu ulei de măsline și la exterior.

De unde cumpărăm un pește doradă de calitate?

De unde cumpărăm un pește doradă de calitate?

Eu am cumpărat această doradă din supermarket, congelată și nu am avut niciodată probleme cu pregătirea acestei rețete. Pur și simplu a trebuit să mă asigur că las peștele la dezghețat pe parcursul unei zile înainte de a mă apuca să prepar această rețetă.

Desigur, la fel de bine puteți cumpăra doradă și de la crescătorii sau din magazine de specialitate de unde le veți putea obține proaspete. Astfel, veți fi siguri că peștele pe care îl veți folosi va fi proaspăt, eliminând orice îndoială.

Cum se împachetează o papiotă din hârtie de copt (papillote)? 

Cum se împachetează o papiotă din hârtie de copt

Trebuie să vă asigurați că pachetul pe care urmează să îl faceți nu este un pachet cu marginile îndoite pe dedesubt, pentru că un astfel de pachet nu asigură ermeticitatea, iar toate sucurile lăsate de doradă se vor scurge în tavă.

Pachetul pe care îl veți crea trebuie să fie perfect etanș, pentru a nu permite aburului să circule în exteriorul său sau sucurilor din interior să curgă. Dorada se va găti la abur format din sucurile pe care aceasta și le va lăsa, astfel conservându-se aroma specială a acestui pește. 

Cea mai bună metodă de a crea o papiotă ermetică este aceea de a îndoi în formă de semicerc, prin răsucirea hârtiei de copt în două părți egale, răsucind până la închiderea ermetică a marginilor libere.

Cât timp se coace un pește dorada în hârtie de copt? 

Cât timp pregăteam peștele, am pus cuptorul la preîncălzit la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius. După ce se închide ermetic papiota cu dorada, se va introduce în tavă la cuptor.

Peștele se va lăsa la cuptor în jur de 15-20 de minute. Când va fi gata, se va lăsa aproximativ zece minute la răcorit, fără să-l scoatem din papiota din hârtie de copt. În acest timp puteți pregăti o salată de legume, perfectă ca garnitură pentru doradă.

Ca să vă pregătiți și mai bine pentru un festin pe măsură, puteți să pregătiți și niște feliuțe de pâine cu semințe pentru a savura sucurile din pachețel. Acest pește este unul foarte ușor de pregătit, are o carne foarte fragedă și aromată și este exact cum ar trebui să fie un preparat mediteraneean!

Dorada are o carne savuroasă și gătirea acestui pește în papiotă îl face să își păstreze aroma exotică, fără să devină sec sau înecăcios.

Cum se face dorada la cuptor – Mod de preparare

Cum se face dorada la cuptor - Mod de preparare

Puteți servi acest preparat ca fel principal, alături de o salată de vară cu legume asortată, dreasă cu sare, ulei, oțet și piper după gusturile și preferințele dumneavoastră. Vă asigur că și dumneavoastră, la fel ca și mine, o să vă întoarceți la această rețetă!

Nu prea îmi plac preparatele din pește deoarece le găsesc adesea greu de gătit, greu de curățat și greu de obținut savoarea aceea perfectă și o îmbinare perfectă a aromelor care să îmi satisfacă preferințele. Usturoiul și busuiocul pe care le adăugăm, împreună cu lămâia, sarea și piperul formează un carusel de arome care complementează minunat savoarea dulce al acestui pește.

Un alt motiv pentru care am ales să gătesc doradă a fost faptul că acest pește nu are așa multe oase comparativ cu alte soiuri de pește ce au un gust asemănător. De asemenea, dorada se gătește foarte repede și nu își pierde forma atunci când o gătim la aburi.

Dorada la cuptor este un preparat nutritiv și sănătos pentru organismul dumneavoastră, de asemenea. Pe lângă savoarea acestui fel de mâncare, dorada vă aduce și un aport sănătos de omega 3 și alți nutrienți extrem de importanți pentru sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră!

Lasă un comentariu