Crema de mascarpone cu frisca pentru tort cu fructe (de padure, capsuni) in 2021

Aniversările copilăriei mele, sărbătorile sau orice alte ocazii speciale mereu erau acompaniate de torturile speciale ale mamei, pe care toți le îndrăgeam din tot sufletul. Torturile erau punctul principal al acestor evenimente, momentul pe care noi copiii îl așteptam cu multă nerăbdare și entuziasm.

În toată copilăria mea, nu mai întâlnisem pe nimeni care să facă tort așa de gustos cum îl făcea mama mea și pe atunci nu știam care este secretul ei. Înaintând în vârstă, am vrut să refac rețeta ei specială de tort, așa că am întrebat-o care este secretul ei.

Crema de mascarpone! Am rămas surprinsă de simplitatea acestei rețete delicioase și de versatilitatea de care dă dovadă, o puteți folosi și pentru prăjituri, puteți adăuga și nes și ciocolată și gustul acesteia va fi la fel de savuros!

Am decis să împărtășesc pe parcursul acestui articol uimitoarea rețetă de cremă de mascarpone a mamei, pentru ca și dumneavoastră să puteți savura prăjiturile care mi-au făcut copilăria mai frumoasă! 

Crema de mascarpone si fulgi fistic

Ingrediente cremă de mascarpone

Pentru această rețetă, ingredientele de care veți avea nevoie sunt ingrediente destul de simple, ce pot fi găsite la cel mai apropiat magazin. Pentru a prepara crema de mascarpone, veți avea nevoie de:

  • O cană de lapte
  • 3 ouă de dimensiune medie
  • 180 – 200 de grame de zahăr
  • 4 linguri amidon alimentar sau 8 linguri de făină
  • 2 plicuri zahăr vanilat sau esență de vanilie
  • 250 g frișcă rece
  • 250 g mascarpone rece
  • un vârf de cuțit de sare

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 40 de minute

Porții: aproximativ un kilogram de cremă

Cum se face crema de mascarpone – Mod de preparare 

Mod de preparare - crema de mascarpone si frisca

Când am văzut rețeta, am înțeles de ce doar torturile mamei mele erau așa gustoase și aerate și nu se comparau cu cele făcute de nimeni altcineva! Rețeta de cremă de mascarpone necesită puțină răbdare și atenție din partea dumneavoastră, dar nu este per total o rețetă dificilă.

Vom începe prin a separa cele două ouă de gălbenușuri, deoarece pentru această rețetă vom folosi doar gălbenușurile. Folosiți doar ouă de găină, pentru că cele de rață sau de gâscă sunt mai grase și nu veți obține același rezultat folosindu-le. 

Vom pune peste gălbenușuri zahărul, praful de sare, amidonul (sau făina, în funcție de ingredientul pentru care ați optat) și zahărul vanilat sau esența de vanilie. Cu ajutorul unui tel în formă de pară vom amesteca viguros până când gălbenușurile își vor mări volumul și se vor deschide la culoare.

Vom pune laptele la clocotit într-un recipient mai mare. Când acesta a atins temperatura de fierbere, îl vom turna peste compoziția de gălbenușuri preparată anterior, amestecând viguros cu telul. După ce s-a omogenizat, vom turna compoziția rezultată în recipientul în care am fiert laptele și îl vom pune la foc mic, pentru a îngroșa crema.

Aveți grijă să amestecați cu telul în cremă, deoarece crema se poate lipi și arde foarte rapid. De asemenea, dacă ați adăugat prea mult amidon, crema va avea o consistență făinoasă și va fi necesar să mai adăugați lapte. 

Când este gată, veți pune crema într-un recipient curat pe care îl veți acoperi cu folie alimentară pentru ca suprafața cremei să nu se oxideze și să nu prindă miros de frigider. Se lasă crema la răcit aproximativ 5 ore.

Pentru următorul pas, veți avea nevoie ca această compoziție preparată anterior să fie foarte rece, precum și frișca și mascarpone. Vom bate frișca cu ajutorul unui mixer până când aceasta are compoziția dorită, adică este tare și își menține forma. Nu vom adăuga zahăr sau orice alt ingredient, vom mixa doar frișca lichida.

Vom scoate de la frigider crema de vanilie și o vom mixa aproximativ 2 minute ca să își recapete consistența cremoasă, apoi vom adăuga mascarponele și vom amesteca viguros până la înglobarea completă a acestui ingredient. Pasul următor este să adăugăm frișca bătută pe care o vom amesteca cu o spatulă de lemn, nu cu mixerul, pentru a nu-și pierde consistența și structura cremoasă.

După ce ați terminat acest pas, crema de mascarpone este gata și vă puteți bucura împreună cu familia dumneavoastră de un desert cremos, aerat, fără gelatină sau chimicale adăugate!

crema de mascarpone si lamaie

Cum se servește crema de mascarpone

Mama mea obișnuia să își folosească creativitatea atunci când pregătea torturi cu această cremă de mascarpone! Deserturile pregătite de ea reușeau să ne surprindă simțurile și gusturile de fiecare dată deși mai mereu folosea aceeași rețetă. Mai târziu am realizat că făcea acest lucru adăugând diferite ingrediente compoziției inițiale, schimbând astfel gustul întregii creme.

De exemplu, adăugând cremă tartinabilă de ciocolată în compoziția inițială, mama mea pregătea un tort de ciocolată cu cremă mascarpone și vișine. Obișnuia să adauge și cafea instant (ness) și să folosească această cremă ca umplutură pentru prăjituri. Adăugând un pic mai multă esență de vanilie, mama mea folosea aceeași cremă și pentru tartele sale, adăugând și fructe delicioase cum ar fi căpșunile, zmeura sau murele.

Eclerele aveau desigur aceeași cremă de mascarpone aerată! Deși poate vi se pare absurd, aceste deserturi nu aveau niciodată același gust și își păstrau identitatea și particularitățile chiar dacă aveau aceeași compoziție de cremă de mascarpone. 

De curând, am încercat chiar să prepar un tort cu nucă de cocos, cu textură de bounty. Familia mea a fost foarte încântată și, nu cred că trebuie să mai menționez că acest tort nu a supraviețuit nici măcar o zi în frigider! Am folosit desigur aceeași rețetă, singura particularitate a fost adăugarea fulgiilor de cocos în compoziție. 

Această cremă poate fi servită și simplă, fără să o adăugați în prăjituri. Îmi place să pun mai puțin zahăr în compoziția inițială atunci când o servesc în acest fel. Pur și simplu adaug căpșuni sau orice alt fruct doresc și obțin un desert ușor și răcoritor, perfect pentru zilele calde de vară.

Aceasta a fost rețeta specială a familiei mele de cremă de mascarpone! Sperăm că și dumneavoastră și familia dumneavoastră vă veți bucura de această rețetă la fel de mult cum ne-am bucurat și noi!

Lasă un comentariu