Cornulete cu ciocolata (sau gem) pufoase – reteta traditionala

Fiecare dintre noi, mămicile, a cunoscut măcar o dată în viață problema pachețelului întors acasă odată cu prichindelul, la încheierea unei zilei lungi de școală. Situațiile de genul întotdeauna mă îngrijorează și mă determină să caut tot felul de alternative ale sandvișurilor clasice, astfel încât să mă asigur că copilul meu, aflat în plin proces de creștere și dezvoltare, mănâncă suficient.

Așa am descoperit următoarea rețetă, atunci când am observat că prichindelului îi plac cornulețele pufoase cu ciocolată din comerț. Cred că orice mamă își dorește doar ce este mai bun pentru copilul ei, așa că m-am conformat și am început să caut rețeta perfectă de cornulețe!

Mai jos, o să vă detaliez această rețetă astfel încât și dumneavoastră împreună cu familia dumneavoastră să vă puteți bucura de această rețetă simplă!

Ingrediente cornulete pufoase

Pentru a pregăti această rețetă de cornulețe pufoase, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru prepararea aluatului:

 • Aproximativ 650 de grame de făină albă
 • Un plic de drojdie uscată
 • 20 de grame de zahăr alb
 • 350 de ml de lapte dulce
 • 85 de grame de unt cu cel puțin 80% grăsime
 • Aproximativ 100 de grame de zahăr pudră
 • 5 gălbenușuri
 • Un vârf de cuțit de sare
 • Esență de vanilie
 • Coaja rasă de la o lămâie

Pentru pregătirea umpluturii de ciocolată:

 • 100 de grame de zahăr alb
 • 50 de grame de cacao 
 • 20 de grame făină
 • 350 de ml de lapte dulce
 • 100 de grame ciocolată cu cel puțin 50% cacao

Pentru decorul cornulețelor:

 • Un gălbenuș
 • Două linguri de lapte dulce
 • Un albuș 
 • făină

Timp de pregătire: 40 de minute 

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: o oră

Porții: 16

Cum se fac cele mai pufoase cornulete – Mod de preparare 

Cum se face aluatul dospit pentru cornulete pufoase? 

Vom începe prin a alege un bol suficient de mare în care să amestecăm drojdia uscată cu puțin lapte și cu zahărul. Vom cerne 300 de grame de făina deasupra acestui bol pentru a ne asigura că nu formează cocoloașe și că aluatul nostru nu are în interiorul său impurități.

Omogenizăm acest amestec și îl lăsăm pe masă până când începe să formeze bule de aer pe deasupra. Apoi, vom adăuga toate ingredientele rămase în afară de restul de făina. Vom amesteca tot cu ajutorul unui mixer setat pe viteză mare, după care vom adăuga și restul de făină.

În acest moment, va fi necesar să începem să frământăm aluatul aproximativ zece minute. Aluatul trebuie să fie de o consistență densă, ușor de manevrat. Vom acoperi vasul în care se află cu o golie alimentară și îș vom lăsa la dospit pentru aproximativ o oră, timp în care acesta ar trebui să își dubleze volumul.

Cum se face crema de ciocolata pentru umplut cornuri? 

Între timp, noi ne vom ocupa de crema de ciocolată. Vom avea nevoie de o cratiță de dimensiuni potrivite în care vom pune făină, cacao, laptele dulce și zahărul. Vom porni aragazul la foc mic până când se va înfierbânta acest amestec.

Apoi, va trebui să adăugăm și ciocolata ruptă în bucățele de dimensiuni potrivite. Vom amesteca încontinuu, până când amestecul va căpăta o consistență groasă. Vom opri focul aragazului și vom lăsa crema să se răcească, amestecând din când în aceasta astfel încât să nu se oxideze și să formeze o crustă inestetică la suprafață.

Cum portionam si modelam cornuletele pufoase si moi umplute cu ciocolata? 

După ce a trecut timpul în care aluatul a trebuit să crească, ne vom ocupa de porționarea și modelarea cornulețelor. Pentru a face acest lucru trebuie să ne pregătim blatul de lucru, pe care îl vom înfăina ca să ne asigurăm că nu se va lipi aluatul de acesta.

Vom scoate aluatul și îl vom aplatiza folosindu-ne palmele. Îi vom da o formă de dreptunghi și îl vom împături prin aducerea laturilor laterale peste cea din mijloc. Îl vom împături din nou în acest fel și îl vom lăsa la dospit încă zece minute, acoperindu-l cu folie alimentară.

Vom cântări aluatul și în vom împărți în patru, formând câte patru bile de aluat. Vom întinde câte o bilă pe blatul de lucru astfel încât să avem un cerc. Cu ajutorul unei role de pizza sau cu un tăietor, vom împărți cercul în jumătate, apoi în sferturi pe care la rândul lor le vom tăia în jumătate, obținând astfel 8 părți egale.

Vom distribui umplutură astfel încât să ne asigurăm că ne va ajunge pentru toate fâșiile de aluat pe care le vom pregăti.Eu de obicei pun aproximativ o linguriță de cremă de ciocolată pe fiecare fâșie. 

Avem nevoie să separăm albușul unui ou de gălbenuș și să batem puțin albușul. Vom unge cu ajutorul unei pensule zona din jurul umpluturii, astfel încât umplutura nu va curge în tavă pe măsură ce cornul se va coace. Vom rula cornulețele pufoase cu ciocolată de la bază spre vârf.

Vom pregăti o tavă tapetată cu hârtie de copt și vom plasa cornurile cu lipitura aluatului sub acestea, astfel încât să nu se desfacă în timpul procesului de coacere. Nu așezați mai mult de opt cornuri într-o tavă pentru că acestea vor mai crește și în timpul coacerii.

Acum, vom mai lăsa cornulețele la dospit pentru încă zece minute, timp în care noi vom preîncălzi cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice. După ce au crescut, le vom unge cu un amestec format din gălbenuș mixat cu două linguri de lapte dulce, ca să prind o culoare aurie frumoasă!

Cum se coc cornuletele umplute? 

Vom lăsa cornulețele pufoase la copt pentru aproximativ douăzeci de minute. Acestea trebuie să se rumenească și să devină aurii, iar în interior să se coacă și să crească. Dacă aveți un cuptor de dimensiuni mai mari, vă recomand să folosiți câte două tăvi și să coaceți mai multe serii de cornulețe.

Când vor fi gata, le vom scoate și le vom lăsa să se răceasc în tăvi.

Cum se servesc cele mai pufoase cornuri cu ciocolata 

Mie îmi place tare mult să le pudrez cu zahăr vanilat! Sunt aromate, delicioase, fragede și merg perfect servite alături de un pahar de lapte cald, în zilele friguroase de primăvară! 

Lasă un comentariu