Conserva de peste marinat in ulei si sos tomat pentru iarna – reteta cu bulion

Pentru o familie care nu prea consumă pește, noi iubim cam tare conserva de pește pregătită în casă, condimentată după preferințele noastre și gătită doar cu peștele care ne place nouă! Este fragedă, aromată, și se pregătește destul de ușor, iar partea cea mai bună când vine vorba de această rețetă este că, dacă sterilizăm borcanele, o putem păstra fără probleme și pe timp de iarnă și ne putem bucura de ea oricând!

Pe parcusul acestui articol o să vă prezint rețeta pas cu pas de conservă de pește, pentru ca și dumneavoastră să vă puteți bucura de ea! Să începem!

Ingrediente conserva de peste

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram de pește curățat
  • Un kilogram de ceapă
  • 7 căței de usturoi
  • 4 ardei capia
  • 2 morcovi rași
  • 250 de ml de ulei de gătit
  • 500 de  ml de suc de roșii proaspăt
  • Sare
  • Piper boabe
  • Foi de dafin
  • Boia de ardei dulce

Timp de pregătire: 60 de miute

Timp de gătire: 3 ore

Timp total: 4 ore

Porții: 5 borcane

Cum se face conserva de peste – Mod de preparare    

Cum se curata pestele pentru conserva? 

Eu aveam niște pești la congelator, cam un kilogram și jumătate de pește mic, necurățat. I-am decongelat și apoi am trecut să- i curăț. Vă spun sincer, acesta este unul dintre motivele pentru care nu multe gospodine prepară feluri de mâncare din pește, procesul de curățare al peștelui este unul destul de dificil. 

Noroc că în zilele noastre există și posibilitatea de a cumpăra peștele direct curățat, scăpându-ne astfel de un chin. Deci, întorcându-ne la peștele nostru, trebuie să înlăturăm capul fiecărui pește și să îi curățăm de solzi și de intestine. Cel mai ușor este să folosiți o foarfecă de bucătărie, iar dacă sunteți destul de îndemânatică puteți să îi și dezosați.

Îi vom clăti apoi foarte bine sub jet apă rece și îi vom lăsa la scurs.

Ce legume se pun la conserva pentru zacusca de peste 

Pentru această rețetă de conservă de pește, vom folosi ceapă, usturoi și ardei capia. Dacă pregătiți această conservă iarna, puteți să foloiți și ardei capia la borcan, copt. Puteți să omiteți morcovul ras dacă nu îl preferați, mie însă îmi place să formează o compoziție omogenă în zacusca noastră.

Deci, vom curăța cepele și le vom tăia rondele, usturoiul va fi și el curățat și mărunțit cu mojarul și pistilul într-o pastă. Ardeii noștri capia vor fi spălați foarte bine de semințe și tocați mărunt, cubulețe.

Vom amesteca toate legumele și le vom adăuga un praf de sare, frământându-le puțin ca să le mai înmuiem și să se lase ca să încapă cât mai multe în forma de copt.

Se aranjeaza pestele si legumele pentru conserva? 

Vom avea nevoie fie de o tavă adâncă, fie de o un vas de yena sau unul ceramic, neapărat cu capac. Trebuie să fie un vas încăpător, iar dacă nu aveți capac puteți să îl acoperiți cu folie de aluminiu fără nicio problemă.

Vom aranja peștele și legumele pe straturi, trei straturi de legume și două straturi de pește. La baza vasului vom pune o lingură de ulei, apoi un strat de legume, pe deasupra acestora vom pune niște boabe de piper, o foaie de dafin și vom presăra și o lingură de boia de ardei dulce. Dacă preferați preparatele mai picante, puteți folosi și boia iute de ardei.

Urmează apoi să întindem un strat de pește, jumătate din cantitatea pe care o avem. Peste aceștia, vom presăra puțină sare și vom continua cu un alt strat de legume, asezonat la fel ca și primul. Apoi, va urma un alt strat de pește, legumele și peste tot amestecul vom pune uleiul de gătit și vom turna și sucul proaspăt de roșii.

Trebuie apoi să scuturăm puțin de vas, astfel încât să ne asigurăm că straturile se întrepătrund și sucul de roșii ajunge până la bază. Nu trebuie să mai adăugați apă. Dacă folosiți o oală sub presiune veți aranja straturile identic.

Cum se gateste conserva de peste cu legume si sos de tomate? 

Acum, a sosit timpul să introducem acest preparat la cuptorul preîncălzit la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius în cazul cuptoarelor electrice. Vom acoperi vasul cu capacul și îl vom introduce la cuptor. Pentru primele 30 de minute, vom lăsa preparatul să se gătească la temperatură medie, apoi pentru celelalte două ore și jumătate, vom scădea temperatura cu o treaptă, adică 160 de grade Celsius.

Nu este necesar să amestecați sau să completați cu lichid. Dacă folosiți o oală sub presiune, atunci când aceasta va începe să facă zgomot, veți cronometra o oră și veți opri apoi focul aragazului.

Când va fi gata, o veți scoate de la cuptor și o veți lăsa să se răcească. Dacă o pregătiți pentru iarnă, o veți pune la borcane imediat, cât timp este fierbinte!

Cum se serveste conserva de peste 

Conserva noastră de pește este acum gata! Ce aromă minunată are și ce miros îmbietor mi-a invadat bucătăria! Acest preparat este delicios fie că este servit cald sau rece.

Mie îmi place să pun repede de o mămăligă și să servesc conserva de pește fierbinte, abia scoasă din cuptor! Când o să pregătiți și dumneavoastră această rețetă o să mă înțelegeți perfect, pentru că mirosului acestui preparat îl face foarte greu de trecut cu vederea! Trebuia neapărat să văd cum a ieșit!

Dacă preparați această conservă pentru iarnă este necesar să sterilizați borcanele înainte de a turna conserva în acestea. Borcanele vor fi neapărat puse într-o tavă metalică sau pe prosopae de bucătărie, iar conserva va fi turnată cât este fierbinte în borcane. Le vom înfășura apoi în prosoape de bucătărie ca să ne asigurăm că temperatura este distribuită uniform și borcanele nu vor crăpa, le vom închide ermetic și le vom lăsa să se răcească.

Apoi, borcanele noastre pot fi depozitate în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros pe timp de iarnă cu succes! O să vedeți ce bine rezistă și ce gustoasă este, indiferent dacă este servită caldă sau rece!

Lasă un comentariu