Conopida murata in otet pentru iarna – reteta la borcan

Conopida în oțet este unul din deliciile și plăcerile nevinovate ale familiei mele. Mama mea obișnuia să pună mereu în septembrie conopidă în oțet, ca să avem pe timp de iarnă. De multe ori, trebuia să pună de mai multe ori, pentru că borcanele pentru iarnă nici nu apucau iarna.

Secretul mamei mele era că punea conopida în oțet, nu în saramură. Conopida pusă de ea în oțet era mereu mai crocantă și cred că acesta este unul dintre motivele pentru care ne plăcea atât de tare! Gustul de asemenea era foarte plăcut și conopida putea acompania o gamă foarte largă de feluri de mâncare.

Am decis să detaliem rețeta mamei pentru conopidă în oțet, pas cu pas, pentru ca dumneavoastră și familia dumneavoastră să vă puteți bucura de asemenea pe timp de iarnă de conopidă în oțet!

Ingrediente conopida în oțet 

Ingrediente conopida în oțet

Veți avea nevoie doar de ingrediente simple, care se găsesc la orice magazin din apropierea dumneavoastră. Nu vom folosi conservanți din comerț pentru această rețetă. Veți avea nevoie de:

 • 2 kg de conopidă albă, curățată
 • 2 litri de apă
 • 500 ml oțet nu foarte tare
 • 2 linguri de sare
 • 6 linguri de zahăr
 • Un sau doi morcovi

Condimente:

 • Boabe de piper
 • Boabe de muștar
 • 3-4 căței de usturoi
 • mărar
 • hrean
 • 4-5 foi de dafin
 • frunze de țelina
 • boabe de ienibahar
 • sare de lamaie

Timp de pregatire 30 de minute

Timp de gatire 20 de minute

Timp total 50 de minute

Porții: 4 borcane

Cum se face conopida în oțet – Mod de preparare 

Se spală bine conopida cu apă rece și se rupe în bucăți de dimensiuni potrivite. Apoi, se pune într-un vas cu apă rece cu o cantitate mică de sare de lămâie în care se lasă pentru o jumătate de oră.

În acest timp, mama mea obișnuia să pregătească borcanele. Se spală borcanele bine de tot, iar pe fundul lor se pune mărarul, boabele de muștar și de piper, țelina, un pic de hrean, morcovul tăiat feliuțe de dimensiune medie și usturoiul.

Partea cea mai dificilă este pusul conopidei în borcane, deoarece va trebui să punem cât de multă conopidă se poate și să o înghesuim în borcane. În spațiile libere, vom pune feliile de morcov și usturoiul.

Pentru lichid, vom amesteca apa cu sare, zahăr și oțet într-un recipient care va fi pus la foc mic. Vom amesteca până când se vor îngloba toate ingredientele în soluție. Apoi, vom turna amestecul peste conopidă, până când lichidul ajunge la gâtul borcanului și acoperă conopida.

Se vor pune capacele borcanelor și le vom pregăti pentru sterilizare, astfel: pe fundul unui vas se va pune un prosop, apoi se vor așeza borcanele peste care se va turna apă până când vor fi acoperite. Se va pune un prosop peste acestea și se vor lăsa la sterilizat în bain-marie pentru aproximativ 15 minute, până când culoarea conopidei se va schimba.

Apoi, se vor scoate borcanele și se vor lăsa la răcit, urmând să fie depozitate în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros. Se recomandă consumarea conopidei în decursul unui an, dacă borcanele nu au fost desfăcute, deoarece nu conțin conservanți.  Odată desfăcute, se recomandă consumul acestora pe parcursul a 3-4 zile, iar dacă considerați acest lucru greu de realizat, mai bine optați pentru borcane de dimensiuni mai mici în care să așezați conopida, pentru a vă asigura că nu rămân borcane desfăcute prea mult timp.

Cum se servește conopida în oțet 

Cum se servește conopida în oțet

Conopida în oțet este perfectă lângă orice fel de mâncare, de la tocănițe tradiționale, până la grătar și preparate la cuptor.Deci, fie că sunteți printre persoanele care preferă conopida în oțet așa cum este ea, ca o garnitură pentru felurile principale copioase, sau fie că vă place să o integrați în alte feluri de mâncare, există câte o alternativă pentru fiecare dintre dumneavoastră! 

Deși multă lume preferă să o servească ca atare, pe post de murătură lângă alte tipuri de mâncăruri, noi vă propunem și alte modalități inedite de a vă folosi de conopida în oțet preparată cu ajutorul acestei rețete!

De exemplu, puteți pregăti cu ușurință o salată de murături în care puteți adăuga și conopidă în oțet. Aceasta este foarte ușor de pregătit și este foarte versatilă, puteți include orice fel de murături doriți, în funcție de preferințele dumneavoastră și ale invitaților dumneavoastră!

Veți vedea că preparând conopida în oțet urmând aceasta rețetă, aceasta se va menține foarte bine pe timp de iarnă. Conopida în oțet crocantă, cu țelină și morcov, rămâne favorita familiei și sperăm că vă veți bucura și dumneavoastră de această rețetă la fel de mult cum ne-am bucurat noi!

Lasă un comentariu