Conopida la otet – reteta murata in otet pentru iarna la borcan

Murăturile acompaniază cele mai adesea prânzul pe timpul iernii, iar gospodinele caută rețete pentru a obține cele mai gustoase murături. Conopida la oțet este murătura perfectă având o textură crocantă, fiind deosebită în detrimentul murăturilor din castraveți sau varză.

Știai că sunt varii soiuri de conopidă, colorate diferit? Pe lângă conopida clasică, mai există conopidă mov, verde sau galbenă. Totuși cea mai populară este conopida albă.

Conopida la oțet adesea se pune simplă la murat, dar poate fi pusă și în combinații cu gogoșari și ceapă. Îți prezint o rețetă simplă de conopidă la oțet pe care să o încerci.

Ingrediente conopidă la oțet

  • 4 kilograme de conopidă albă proaspătă și curată
  • 2 litri apă
  • 1 litru oțet pentru murături
  • 10 linguri zahăr
  • 2 linguri sare grunjoasă
  • 2 linguri boabe de piper
  • 2 linguri boabe de muștar
  • 5 frunze de dafin
  • Hrean după gust

Timp de pregătire: 10 minute.

Timp de gătire: 15 minute.

Timp total: 25 minute.

Porții: -.

Cum se face ”conopida la oțet”

Începeți cu sterilizarea borcanelor. De regulă folosesc borcanele de 720 de ml, fiind mai practice la servit, dar se potrivesc și borcanele de 4 litri sau mai mari.

Sterilizarea se poate face prin fierbere sau la cuptor. Aleg cea la cuptorul setat pe 150 de grade Celsius timp de 10 minute. Borcanele sunt gata după ce apa de pe geamul cuptorului s-a evaporat, însă atenție, nu lăsați cuptorul nesupravegheat pentru a evita ca borcanele să se spargă.

Acum urmează pregătirea propriu-zisă a conopidei la oțet. Primul pas este de curăța bucățile de conopidă de frunze și de eventualele pete.

Desfaceți conopida în bucățele mai mici, pentru a putea să le introduceți în borcane. Spălați bucățile de conopidă în apă rece, le strecurați și le așezați în borcanele sterilizate ce au fost lăsate la răcit după ce au fost scoase din cuptor.

Hreanul se curăță și el și se spală sub jet de apă rece, urmând a fi strecurat în borcanul cu conopidă, după ce a fost tăiat bastonașe. De regulă pun 2 bucăți mici de hrean per borcan, dar îl ajustați din mers.

Într-o cratiță puneți zahărul, sarea, frunzele de dafin, boabele de piper și muștar. Peste acestea puneți apa, oțetul și le puneți la fiert la foc mediu. Cu o lingură de lemn amestecați pentru a dizolva zahărul și sarea.

După ce apa a dat în clocot, luați cratița de pe foc. Așezați borcanele într-o tavă metalică și cu un polonic turnați treptat din lichidul clocotit. Amestecați lichidul pentru a lua și boabele de muștar și piper.

După ce borcanul s-a umplut cu apă, așteptați până aceasta se strecoară printre bucățile de conopidă și completați până borcanul este plin. Odată borcanele pline, le înfiletați capacele și le așezați la loc răcoros, așteptând câteva săptămâni să se mureze.

Cum se servește conopida la oțet

Conopida la oțet se servește alături de felurile principale de mâncare, cum ar fi cartofii piure, tocana de legume, fasole bătură.

Lasă un comentariu