Coniac de casa cu boabe de cafea – Reteta, ingrediente, preparare

Coniacul tradițional românesc este făcut din cei mai buni struguri tomnatici și este o băutură pe care mulți o consideră un pic dificil de preparat. De aceea, nu foarte multă lume se încumetă să prepare această băutură.

Prima dată când am gustat coniac făcut de casă a fost la socrii mei. Așa aromă nu am mai întâlnit la nicio altă băutură pe care am mai gustat-o! Aroma subtilă de stejar a fost cea care m-a convins să cer această rețetă a coniacului de casă socrilor mei!

Astfel încât, pe parcursul acestui articol, vă voi prezenta pas cu pas rețeta specială de pregătire a coniacului tradițional românesc de casă! Să începem!

Ingrediente coniac de casa

Ingrediente coniac de casa

Pentru această rețetă nu veți avea nevoie de foarte multe ingrediente, rețeta fiind una destul de simplă din acest punct de vedere. Veți avea nevoie de:

  • 50 de kilograme de struguri
  • Unu sau două kilograme de zahăr, în funcție de cât de dulci sau acri sunt strugurii
  • Ceai negru 

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de fermentare: 10 zile

Porții: 10L 

Cum se face coniac de casa – Mod de preparare 

Cum se face coniac de casa

Via de la casa mea părintească reușește să dea un rod destul de bogat, cât să pot pregăti și must și vin, dar iată că și acest coniac cu arome deosebite.  Procesul este unul destul de asemănător până într-un anumit punct, așa că nu facem un efort deosebit pentru a pregăti coniacul.

După ce culegem strugurii, îi punem într-un butoi și strivim boabele. Până aici, nimic nou, așa procedam și pentru a face vin și must, striveam boabele și lăsam apoi butoaiele la soare aproximativ două săptămâni, având grijă totuși să nu fie umplute cu vârf, pentru că în acest fel nu ar mai avea loc să fermenteze.

Dacă strugurii pe care îi aveți în gospodărie nu sunt foarte dulci, puteți adăuga unu sau două kilograme de zahăr înainte să lăsați butoiul la fermentat. Acest proces este unul care nu are nevoie de aer, aceasta ar fi una dintre deosebirile procesului de obținere a coniacului față de cel de obținere a vinului, unde este necesară aerisirea în apă.

După cel puțin 14 zile, veți verifica dacă butoaiele mai fermetează, prin ascultarea acestora. Când nu se mai aude nimic, puteți deschide capacul butoiului și puteți gusta din vinul format. Dacă este acrișor, înseamnă că este gata și putem trece la următorul pas din pregătirea coniacului.

Pentru următorul pas veți avea nevoie de un sistem de distilare numit alambic. Vom folosi acest sistem pentru a concentra cantitatea de alcool din băutura noastră, deoarece, așa cum am pregătit-o până acum are numai 10 grade.

Veți pune cantitatea potrivită în alambic, veți închide capacul și îl veți pune la fiert. Acesta va trece prin sistemul de țevi al alambicului și după o anumită perioadă de timp, o băutură limpede va înceăe să curgă prin țeavă. Asigurați-vă că ați pus un recipient sub țeavă.

Veți proceda în acest fel până când veți termina toată cantitatea din butoi. Una dintre particularitățile coniacului este că trebuie distilat de două ori. După a doua distilare, veți obține aproximativ zece litri de coniac de casa de 40 de grade.

Socrii mei apoi pun coniacul de struguri în butoaie vechi de stejar în care va sta pentru aproximativ un an. Cu cât mai mult timp veți ține coniacul în butoi, cu atât va crește calitatea acestuia.

Dacă locuiți la bloc sau nu dețineți butoaie de stejar, puți folosi pliculețe de ceai negru pentru a da savoare și aroma specifică coniacului original. La 1.5 litri de coniac veți folosi două pliculețe de ceai negru, ținute cel puțin 14 zile în coniac. 

Puteți găsi și coajă de stejar la farmacie, pe care o puteți adăuga odată cu pliculețele de ceai negru, pentru un plus de savoare și aromă, dar și pentru a obține colorația specifică coniacului original. După ce a trecut această perioadă de timp, trebuie să filtrați coniacul ca să scăpați de orice fel de impurități.

Cum se serveste coniac de casa 

Cum se serveste coniac de casa

Coniacul de casă se servește în pahare răcite în prealabil, înainte de masă. Aveți grijă să consumați acestă băutură în cantități responsabile!

Puteți adapta rețeta astfel încât coniacul dumneavoastră să fie chiar și mai aromat. Puteți adăuga boabe de cafea, zahăr vanilat, stafide odată cu ceaiul negru și coaja de stejar, iar băutura pe care o veți obține va fi mult mai aromată și ușor de consumat!

Deși nu foarte multă lume se încumetă să pregătească în propria gospodărie această băutură tradițională românească, coniacul de struguri, cu subtonurile sale subtile de stejar, rămâne una dintre băuturile mele preferate, pe care întotdeauna o voi prepara cu drag!

Lasă un comentariu