Coliva reteta arpacas, cum se face cu grau fiert si cu nuca

Coliva este un desert solemn, cu o seminificație importantă din punct de vedere religios, pe care vă doresc să fiți nevoiți să o pregătiți cât de rar posibil. Însă și acest aspect este unul care face parte din cursul normal al vieții, deci astăzi o să vorbim despre modalitatea corectă de a pregăti coliva tradițională românească.

Coliva este cunoscută, în special străinilor, drept „prăjitură ecologică”, fiind servită cât mai simplu posibil, pregătită din fiertură de grâu cu miere și nuci. Rețeta acesteia nu ar trebui să vă dea prea mult de furcă, în special luând în considerare faptul că în zilele noastre este foarte ușor de găsit arpacașul. Haideți să vedem cum se procedează pentru prepararea colivei.

Ingrediente reteta coliva

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de:

 • Un kilogram de arpacaș
 • Trei litri de apă rece
 • linguriță de sare
 • jumătate de kilogram de zahăr
 • Coaja rasă de la două lămâi
 • Două plicuri de zahăr vanilat
 • Esență de rom
 • 700 de grame de nucă

Pentru decor:

 • Zahăr pudră
 • Fulgi de cocos
 • Nucă
 • Pudră de cacao

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 60 de minute

Timp total: o oră și jumătate

Porții: 5 kilograme

Cum se face reteta coliva – Mod de preparare

Cum se spala si se fierbe graul sau arpacasul pentru coliva? 

Pentru început, vom avea nevoie de o oală de dimensiuni potrivite în care vom pune arpacașul pe care îl vom trece prin mai multe ape reci astfel încât să îndepărtăm orice fel de impurități. După ce am scurs arpacașul de apă, vom pune trei litri de apă rece peste acesta și vom pune totul la fiert la foc mediu.

Din momentul în care arpacașul va începe să fiarbă, vom mai lăsa totul pe aragaz timp de două zeci de minute, la foc minim. În acest timp va fi necesar să amestecăm constant în arpacaș, ca să nu se lipească sau să se prindă de pereții vasului. După ce a fiert, vom opri focul și vom acoperi oala cu un caapac, astfel încât arpacașul să se înăbușe.

Vom lăsa oala acoperită până a doua zi, când grâul a absorbit toată apa din jur.

Cum se indulceste coliva? 

A doua zi, vom îndepărta stratul superior care s-a oxidat și a format coajă și vom scoate fiertura într-un castron separat. Acum este momentul în care vom adăuga zahăr colivei, împreună cu nuca pe care am mărunțit-o după preferințele noastre, coaja de lămâie și tot acum vom adăuga și esențele de vanilie și de rom.

Peste fiertură, vom adăuga toate acestea și apoi ne vom ocupa să frământăm bine coliva, până când compoziția acesteia va fi una omogenă și toate ingredientele adăugate vor fi înglobate în compoziția acesteia. Este posibil să fie necesar să mai primiți ajutor din partea membrilor familiei, deoarece coliva este lipicioasă și este dificil să fie desprinsă din recipientul în care ați pus-o inițial.

Cum se monteaza si decoreaza coliva traditionala? 

Coliva astfel frământată se așează în platouri plate, pentru a fi sfințită și servită la biserică. Puteți folosi o tavă de tort pentru a da formă colivei, pe care o puteți răsturna în platou. Dacă vreți să împărțiți, puteți folosi păhărele de unică folosință pentru porții individuale sau caserole mici, pătrate.

În orice recipient ați pune coliva, este bine să o decorați un pic, pentru a-i oferi un aspect mai atractiv. Bunica mea obișnuia să mărunțească biscuiți pe care îi presăra pe deasupra colivei, apoi pudrând-o cu zahăr vanilat. 

Se recomandă să se păstreze o anumită paletă de culori închise în decorarea colivei, pentru a ne arăta respectul și recunoștința față de cei care nu mai sunt printre noi. Cel mai bine optați pentru ceva simplu.

În funcție de regiune, se obișnuiește să se folosească o formă specială cu ajutorul căreia puteți presăra pudră de cacao pe deasupra colivei în formă de cruce. În alte regiuni, se folosesc fulgi de cocos sau bomboane închise la culoare. 

Cum se serveste reteta coliva 

Coliva este desertul pregătit în special în cazul pomenilor sau în cazul în care participați la anumite slujbe bisericești. Rețeta acestei prăjituri este veche de mii de ani, coliva obișnuind să se prepare înainte din grâu fiert și miere. Spărtura de grâu folosită pe atunci fierbea mult mai greu, iar mierea nu era tocmai cel mai ușor de folosit liant.

În zilele noastre coliva este mult mai ușor de pregătit datorită grâului decorticat pe care noi îl cunoaștem drept arpacaș și pe care îl folosim cu succes pentru a pregăti coliva căreia îi adăugăm esențe, zahăr și nucă!

Lasă un comentariu