Cum se fac clatitele pufoase – reteta cu apa minerala cu sau fara lapte

Clătitele sunt un desert simplu și minunat pe care cu toți îl cunoaștem, fiind extrem de popular la nivel global! Ați fi surprinși să aflați numărul de oameni care nu știu cum se prepară sau care nu sunt mulțumiți de rețeta de aluat de clătite pe care o dețin!

Din acest motiv, m-am hotărât astăzi să vă prezint varianta mea de aluat și sper din tot sufletul că și dumneavoastră vă veți bucura de această rețetă la fel de mult cum ne bucurăm noi de fiecare dată când o pregătim!

Rețeta pe care o să o prezint nu are nimic special, este pur și simplu o rețetă ușoară care are o un succes garantat de fiecare dată când o vom prepara. Tot ce aveți nevoie este o tigaie potrivită în care să gătiți clătitele și puțină răbare! 

Istoria clatitelor 

Clătitele sunt un desert de proveniență grecească, fiind moștenite din generație în generați încă din vremuri străvechi, trecând cu succes testul timpului. Denumirea acestora originală, în limba greacă, se traduce „tigăiță” datorită modului special în care sunt gătite clătitele.

Rețeta originală includea făină, vin alb, lapte acru și era prăjită, desigur, în ulei de măsline. Se prăjeau în tigăi speciale și când începea aluatul să prezinte bule de aer la suprafața acestuia și era suficient de rumenit pe ambele părți, erau gata. Umplutura diferea și ea de cele dulci cu care ne-am obișnuit în prezent, se serveau cu brânză sarată sau cu miere și diferite tipuri de semințe.

De la acele vremuri până în prezent, rețeta de clătite s-a răspândit la nivel global și le putem găsi acum sub diferite forme oriunde în lume. În America, se pregătesc dintr-un aluat mai gros, care conține praf de copt și nu sunt umplute, oamenii preferă să toarne tot felul de siropuri peste acestea, în special sirop de arțar. În Asia, oamenii preferă să folosească aluatul de clătite pentru felurile principale de mâncare, acestea fiind de obicei umplute fie cu carne, fie cu brânză, chiar și cu legume.

Ingrediente cum se fac clatitele 

clatite

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 ouă de dimensiune medie
  • Aproximativ 300 de grame de făină albă
  • 300 de ml de lapte dulce
  • 250 de ml de apă minerală
  • 3 linguri de unt topit
  • Un vârf de cuțit de sare
  • Esență de vanilie
  • Aproximativ 50 de ml de ulei de floarea soarelui pentru prăjit

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 10 minute

Timp total: 15 minute

Porții: 8 porții

Cum se fac clatitele – Mod de preparare 

Prepararea aluatului pentru clătite 

Cum se fac clatitele - Mod de preparare

Vom începe prin a ne pregăti un vas de dimensiune potrivită. În acest vas, vom sparge ouăle pe care le vom mixa cu un vârf de cuțit de sare. Vom adăuga apoi făina, de preferat cernită astfel încât să ne asigurăm că nu formează cocoloașe și că nu există impurități în compoziția aluatului nostru.

Vom adăuga și laptele, amestecând până la omogenizarea aluatului. Acum este momentul să adăugați și esența de vanilie. Tot acum vom adăuga și zahăr, dacă este necesar, însă nu vă recomand să adăugați o cantitate foarte mare de zahăr deoarece se va carameliza și clătitele se vor închide la culoare.

Vom mixa compoziția până când vom obține un aluat neted și lichid. Apoi, adăugăm și restul ingredientelor lichide, apa minerală, untul topic și amestecăm până la omogenizarea compoziției. Vom obține un aluat fin, fără cocoloașe și fără urme de ingrediente solide.

Consistența aluatului trebuie să fie potrivită, nici prea lichid, nici prea subțire. Puteți adapta această consistență în funcție de preferințele dumneavoastră, astfel încât vom mai adăuga lapte dacă vrem ca aluatul să fie mai subțire și făină dacă vrem să obținem un aluat mai gros.

O particularitate interesantă a acestui aluat este faptul că tinde să se îngroașe pe măsură ce se odihnește, așa că unele gospodine și au adaptat rețeta în funcție de acest lucru. Puteți introduce aluatul la frigider pentru o anumită perioadă de timp, apoi să adăugați apă minerală până când ajunge la consistența dorită sau puteți trece la pregătirea clătitelor imediat și să mai adăugați apă minerală când vi se pare că a devenit prea gros.

De ce fel de tigaie avem nevoie pentru prajirea clătitelor?

Tigaie clatite profesionala

Pentru a trece la următorul pas din procesul de pregătire al clătitelor vom avea nevoie de o tigaie potrivită pentru a le prăji în aceasta. Tigaia pe care o veți folosi trebuie să fie una care nu lipește și care are pereții puțin mai înalți și o coadă mai lungă, astfel încât să ne asigurăm că nu va sări ulei încins pe noi în timp ce gătim.

Diametrul tigăii va fi cel care ne va da dimensiunea clătitelor pe care le vom pregăti. De asemenea, cantitatea de aluat pe care o vom turna în tigaie depinde de acest diametru, pentru a fi suficient de mult aluat cât să acopere întreaga suprafața a tigăii.

Cu ajutorul unei pensule speciale, vom unge tigaia cu puțin ulei de floarea soarelui și o vom lăsa la încins. Vom ține tigaia cu mâna stânga, iar cu cealaltă mână vom turna aluatul cu ajutorul unui polonic. Vă veți da seama dacă tigaia a fost suficient de încinsă dacă aceasta va face zgomot atunci când veți turna aluatul.

În timp ce turnați aluatul, este necesar să rotiți tigaia în așa fel încât compoziția de aluat să alunece pe tot diametrul tigăii, uniformizându-se astfel stratul de aluat. Mie îmi plac clătitele mai subțiri așa că mereu am grijă să pun o cantitate suficientă de aluat cât să fie acoperită suprafața tigăii, însă nu prea mult cât să fie clătita mult prea groasă.

Vom pune înapoi pe aragaz tigaia,, iar când partea de deasupra va începe să își piardă luciul iar marginile sale vor deveni aurii, vom întoarce clătita pe partea cealaltă și o vom lăsa puțin să se rumenească. Eu le întorc cel mai bine cu paleta, însă dacă aveți o dexteritate mare puteți să încercați și să le aruncați. După ce ne-am asigurat că s-a rumenit și pe partea cealaltă, vom scoate clătitele și le vom pune pe un platou, unele peste celelalte pentru a se menține cât de cât calde.

Vom continua acest proces până când vom termina tot aluatul de clătite!

Cum se servesc clatitele

Cum se servesc clatitele

Se pot face așa de multe feluri diferite de clătite! Puteți să umpleți clătitele cu miere și nuci mărunțite, cu cremă de ciocolată simplă la care puteți adăuga tot felul de fructe, de la bucăți de banane, până la afine proaspete și delicioase! Puteți pune clătitele una peste cealaltă și puteți asambla astfel un tort delicios și rapid de clătite!

Puteți să rămâneți la rețeta clasică cu gem de dulceață sau de caise sau puteți chiar să optați pentru umpluturile cu cremă de brânză. Așa cum am mai menționat, se pot pregăti chiar feluri principale de mâncare, prin umplerea lor cu legume, carne sau tot felul de amestecuri preparate în bucătăria dumneavoastră! 

Oricum le-ați umple, veți vedea cât de delicioase pot fi clătitele pe care le-ați pregătit urmând această rețetă simplă și rapidă! Aromate, delicioase și foarte ușor de făcut, clătitele au cu siguranță motive pentru care sunt printre cele mai populare deserturi la nivel global!

Lasă un comentariu