Ciuperci umplute la cuptor cu cascaval reteta, ingrediente, preparare

Familiei mele îi mai place uneori să iasă la grătar în aer liber, fie că e vorba de o ieșire la munte sau pur și simplu un grătar în grădină, când e cald și soare afară. De cărnuri se știe deja că sunt o alegere de bază când vine vorba de grătar, soțul meu se ocupă de alegerea lor și el le și prepară și gătește. Eu mă ocup de garnituri.

Una dintre preferatele mele sunt ciupercile umplute. Sunt minunate și foarte savuroase și pot fi umplute cu diverse variații de umpluturi, după pofta sufletului nostru. Pot fi pregătite și la cuptor, dacă nu plănuiți ieșire la grătar sau dacă vreți să le folosi drept garnitură pentru alte feluri de mâncare.

Așa că astăzi vă voi prezenta câteva din variațiile de rețete de ciuperci umplute pe care le-am pregătit de-alungul timpului și sper că și dumneavoastră vă veți bucura de ele la fel de mult ca și mine! Să începem!

Ingrediente ciuperci umplute la cuptor

Pentru a pregăti această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediete:

  • Două sau trei ciuperci de persoană 
  • Puteți folosi fie cașcaval, telemea de vacă, brânză de burduf sau parmezan
  • Bacon, kaizer sau jambon
  • Sare
  • Piper
  • Ulei
  • Cimbru
  • busuioc

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 30 minute

Timp total: 40 minute

Porții: în funcție de numărul de persoane pentru care gătiți

Cum se fac ciupercile umplute la cuptor – Mod de preparare, variațiuni de retete 

Prima opțiune pe care o să o prezint este cea a ciupercilor umplute cu brânză și bacon. Am ales să încep cu aceasta deoarece este preferata noastră. Curățăm ciupercile, îndepărtându-le membrana de pe pălăriuță și vom tăia cubulețe atât baconul cât și cașcavalul sau brânza pe care o vom folosi.

Vom pune amestecul în pălăria ciupercilor și le vom introduce la cuptor sau le vom pune pe grătar!

Dacă doriți ceva mai deosebit, puteți pregăti ciupercile umplându-le cu un amestec de carne tocată de vită sau de porc la care vom adăuga diverse ierburi aromatice, cum ar fi busuiocul, oregano. Vom toca roșii în cubulețe mărunte și le vom adăuga în amestecul de carne pe care îl vom pune în pălăriuțele ciupercilor, peste care vom rade parmezan sau cașcaval. Se servesc neapărat fierbinți!

Eu câteodată mai diversific această rețetă și adaug în ea ceapă, usturoi feliat subțire și suc de roșii proaspăt! Carnea capătă un gust special de la aceste legume, iar ciupercile umplute cu acest amestec sunt aromate și au un miros îmbietor!

Avem rețeta perfectă și în cazul în care urmați o dietă vegetariană! Aici intervine sosul de pesto delicios, din busuioc cu muguri de pin și parmezan! Vom umple ciupercile cu brânză de capră și vom adăuga pe deasupra acestora sos de pesto delicios, gătindu-le pe grătar sau la cuptor timp de câteva minute, până când se vor rumeni la suprafață! 

Dacă doriți totuși să optați penttru o rețetă tradițională românească, eu vă recomand să folosiți orice tip de brânză aveți prin frigider, fie că caș, brânză de burduf sau telemea. Vom amesteca această brânză cu ceapă tocată solzișori mărunți, usturoi pasat și roșii proaspete tocate mărunt. Puteți adăuga și busuioc proaspăt în componența acestui amestec, iar gustul acestuia va fi extraordinar!

Puteți pregăti și o rețetă specială de ciuperci la cuptor, umplute cu legume și pui. Puteți folosi ceapă verde, ardei capia, morcov dat pe răzătoare și usturoi, iar deasupra acestora veți rade cașcaval când veți scoate ciupercile umplute de la cuptor.

Ciupercile umplute cu pui sunt mai ușoare pentru digestie, iar puiul este fraged și aromat. Puteți să îl pregătiți, trăgându-l prin unt gras, iar astfel vor căpăta și o aromă deosebită pe care vă asigur că n-ați mai întâlnit-o la niciun alt preparat. Acestea pot fi servite atât calde, cât și reci, fiind la fel de gustoase în ambele cazuri!

Cate ciuperci umplute se calculeaza per persoana? 

Nu se recomandă în niciun caz să exagerați cu consumul acestui preparat. În viață, trebuie să existe un echilibru și orice cantitate ce depășește acest echilibru ne poate face rău. Ciupercile conțin o cantitate ridicată de celuloză, pe care corpul uman nu o poate digera, așa că este bine să le consumăm cu responsabilitate, deoarece durează un timp mai îndelungat până ce vor fi digerate în totalitate.

Trebuie de asemenea să luați în considerare aportul caloric pe care îl are acest preparat. Ciupercile scad foarte mult în timpul procesului de gătire, deoarece au un conținut mare de apă care se evaporă la temperaturi înalte. Umplutura lor însă rămâne cam în aceeași cantitate, de aceea trebuie să nu adăugăm foarte multă.

Pentru a vă asigura un plus de aspect acestui preparat, cel mai bine ar fi să ungem fiecare ciupecuță în parte cu puțin ulei la exterior, pe suprafața pălăriuței, astfel încât să nu se usuce mai multe decât trebuie.

Două sau maxim trei ciuperci de persoană este cantitatea recomandată de nutriționiști. Oricum, pregătim ciupercuțele ca garnitură lângă alte preparate, deci nu ca fel principal. Trebuie să rezistăm tentației chiar dacă mirosul acestora ne îmbie! 

Cum se fac ciupercile umplute la gratar în aer liber? 

Toate rețetele de mai sus pot fi pregătite și la cuptor și nu necesită cine știe ce atenție specială în cazul în care decideți să le pregătiți în acest fel. Dacă le veți pregăti la grătar, în aer liber, lucrurile se schimbă puțin. Trebuie să avem anumite aspecte în vedere ca să obținem un preparat gustos, dar și arătos din punct de vedere al aspectului său.

Ciupercile trebuie unse cu puțin ulei de floarea soarelui pe toate părțile și puse puțin pe grătar cu gura în jos, astfel încât să se gătească bine și în interior. După trei minute, le vom întoarce și le vom asezona în interior cu sare și piper după preferințe, și le adăugăm și umplutura în interior.

Puteți să umpleți ciupercile încă le la început, mai ales dacă ați ales să le pregătiți cu carne tocată. Le veți acoperi cu o folie de aluminiu și le veți lăsa cu gura în jos ca să se gătească uniform. Nu uitați, neapărat să le ungeți cu puțin ulei, deoarece altfel se vor deshidrata și vor căpăta un aspect neplăcut.

Cum se servesc ciupercile umplute la cuptor 

 Puteți să serviți ciupercile umplute atât calde, imediat cum sunt gata, cât și reci! Mie îmi place să le pregătesc repede un mujdei de usturoi cu smântână, mărar și pătrunjel și îmi place să le servesc împreună cu acest sos pe deasupra.

Dacă țineți post, puteți pregăti ciupercile umplute cu legume, tocând mărunt și codițele acestora. Se pregătesc foarte ușor, veți avea nevoie doar de câteva legume la alegerea dumneavoastră, roșii, dovlecei, usturoi, pătrunjel, mărar, ardei, pe care le veți toca mărunt și le veți adăuga în pălăriuțele ciupercilor pe care le veți introduce apoi la cuptor. Ce gust minunat au și cât de sățioase sunt!

Ciupercile pe care le puteți folosi pentru aceste rețete sunt din soiul celor albe, cu pălăriuță lată care se găsesc de cumpărat la supermarketuri. Pe lângă ciupercile champignon, puteți folosi orice alte tipuri de ciuperci dacă au pălăriuța suficient de mare cât să încapă umplutura și să nu curgă pe lângă!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți acest preparat delicios alături de mine!

Lasă un comentariu