Ciulama de pui cu ciuperci cu smantana reteta traditionala

Știai că ciupercile și carnea de pui furnizează un aport mare de proteine organismului, adesea fiind gătite împreună în același fel de mâncare? O porție de ciulama de pui cu ciuperci va oferi senzația de sațietate și energia necesară pentru multe ore.

Ciulama de pui cu ciuperci se prepară ușor din doar câteva ingrediente. De fiecare dată când o pregătesc, mă teleportează la copilărie și la mâncarea bunicii.

Ciupercile pot fi integrate, în așa fel încât să le mascați de ochii pretențioșilor. Îți propun o rețetă perfectă de ciulama de pui cu ciuperci ideală pentru un prânz rapid și hrănitor.

Ingrediente ciulama de pui cu ciuperci

– 500 grame piept de pui

– 250 grame ciuperci champignon

– 3 cepe medii albe

– 5 linguri ulei de floarea soarelui

– 4 linguri fâină albă

– 500 ml apă

– o legătură de pătrunjel verde

– 1 linguriță boia dulce

– piper negru

– sare

Timp de pregătire: 20 minute.

Timp de gătire: 30 minute.

Timp total: 50 minute.

Porții: 8.

Cum se face ciulama de pui cu ciuperci

Primul pas este de a curăța pieptul de pui de orice urmă de grăsime. Carnea curățată se spală sub un jet de apă rece și se taie cubulețe. Tot acum se toacă și ceapa cât mai mărunt posibil.

Ciupercile le curățați și tăiați capătul exterior de la picioruș. Odată curățate, le tăiați în cuburi sau felii mai groase, pentru că vor scădea în volum pe durata preparării.

Într-o oală adâncă puneți la încins cele 5 linguri de ulei de floarea soarelui. După ce uleiul încis, adăugați la călit ceapa, ciupercile și cubulețele de pui.

Amestecați pe foc mediu până prind o culoare ușor aurie, însă nu lăsați prea mult, pentru a evita ca ceapa să se ardă. Adăugați și o linguriță de boia dulce și mai lasați două minute la călit.

Aum este momentul să turnați cei 500 ml de apă peste ciuperci și pieptul de pui. Acoperiți oala cu un capac și lăsați la fiert, amestecând periodic și mai adăugați apă, dacă este nevoie.

După ce carnea a fiert, într-un bol se scot două polonice de sos de ciulama. În ele dizolvați cele 4 linguri de făină albă și amestecați până dispar cocoloașele. 

Spălați pătrunjelul și tocați-l foarte mărunt, după care îl amestecați cu făina și sosul din oală. Dacă nu aveți pătrunjel proaspăt, puteți folosi varianta uscată sau leuștean.

Luați oala de pe foc și adăugați treptat compoziția cu făină, amestecând. Puneți oala pe foc pentru încă un clocot. Acum este timpul să adăugați sare și piper negru după gust.

În ciulama de pui cu ciuperci puteți folosi de la ciuperci de pădure, la clasicele champignoane sau pleurotus. Procesul de preparare este același, doar gustul poate varia.

Cum se servește ciulama de pui cu ciuperci

Cel mai adesea ciulama de pui cu ciuperci se sevește caldă, însoțită de mămăligă sau pâine. Murăturile precum castraveți, gogonele sau gogoșari vor completa prânzul. O lingură de smântână desupra ciulamalei îi va oferi cremozitate.

Lasă un comentariu