Ciulama de ciuperci reteta mancare de post traditionala

Mâncarea de post poate stârni controverse în rândul iubitorilor de carne, promovând un stil hrană fară produse de origine animală. Însă, cu o ciulama de ciuperci de post iși vor schimba părerea.

Știai ca ciupercile au proprietăți benefici pentru organism și înlocuiesc cu succes carnea în diverse preparate? Ciupercile sunt recunoscute printre vegetarieni drept aliment cu un aport mare proteine.

Ciulama de ciuperci de post se prepară foarte ușor din ingrediente puține aflate la îndemână. Partea cu adevărat fascinantă este diversitatea ciupercilor, astfel nu ai cum să te plictisești de ciulama. Îți propun o rețetă perfectă pentru prânz sau cină.

Ingrediente ciulama de ciuperci de post

– 1 kilogram ciuperci champignon brune

– 3 cepe medii albe

– 1 ardei capia roșu

– 2 căței de usturoi

– 3 linguri ulei de floarea soarelui

– 4 linguri fâină albă

– 300 ml lapte soia

– 100 ml apă

– o legătură de pătrunjel verde

– 1 linguriță boia dulce

– piper negru

– sare

Timp de pregătire: 15 minute.

Timp de gătire: 30 minute.

Timp total: 45 minute.

Porții: 8.

Cum se face ciulama de ciuperci de post

Primul pas este de a curăța ceapa, usturoiul și ardeiul. Ceapa se toacă cât mai mărunt posibil și ardeiul se taie cubulețe.

Ciupercile le curățați de pieliță și tăiați capătul exterior de la picioruș. După curățare le tăiați în cuburi sau felii mai groase, pentru că acestea vor scădea în volum pe măsura preparării.

Într-o oală adâncă puneți la încins cele 3 linguri de ulei de floarea soarelui. Odată uleiul încis, adăugați ceapa la călit și amestecați până prinde o culoare ușor aurie. Adăugați și o linguriță de boia dulce.

Acum este momentul ca peste ceapă să presărați ardeiul și usturoiul dat prin presă sau pe răzătoarea mică. Mai lăsați câteva secunde amestecând și adăugați ciupercile.

Amestecați legumele, adăugați 100 ml apă și acoperiți cu un capac să fiarbă. Amestecați periodic și mai adăugați apă, dacă s-a evaporat prea mult din oală.

Într-un alt vas dizolvați cele 4 linguri de făină albă în cei 300 ml lapte de soia și amestecați până dispar cocoloașele. Dacă nu aveți lapte, îl puteți înlocui cu smântână lichidă de soia.

Spălați pătrunjelul și tocați-l foarte mărunt, după care îl amestecați cu făina și laptele. Dacă nu aveți pătrunjel proaspăt, puteți folosi varianta uscată sau înlocui cu leuștean.

După ce au fiert ciupercile, opriți focul și adăugați treptat făina cu laptele și amestecați. Puneți oala pe foc și o mai lăsați să dea un clocot. Acum este timpul să adăugați sare și piper negru după gust.

Dacă doriți o ciulama de ciuperci de post mai aromată, puteți folosi ciuperci de pădure sau mix de ciuperci de pădure și clasicele champignoane. Procesul de preparare este același.

Cum se servește ciulama de ciuperci de post

Cel mai adesea ciulama de ciuperci de post se sevește caldă, însoțită de mămăligă sau pâine. Castraveți sau gogoșarii murați, completează preparatul. Uneori, ciulama de ciuperci de post se servește pe lângă diverse garnituri.

Lasă un comentariu